Muş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yürütülen “Sürü Yönetimi Elemanı Benim” projesi kapsamında eğitime katılan kursiyere sertifikaları verildi.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Konferans Salonu’nda düzenlenen sertifika dağıtım programına Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim Özcan, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergün Çolakoğlu, Müdür Yardımcısı Ferit Yıldız, Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdür Ahmet Manap, İdari ve Mali İşler Şube Müdürü Kutbettin Akgül ve eğitime katılan kursiyerler katıldı.
‘Tarımsal Nüfus Gençleşiyor Projesi’ kapsamında planlanan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü arasında imzalanan Aktif İşgücü Piyasası programları işbirliği protokolü esas alınarak hazırlanan “Sürü Yönetimi Elemanı Benim Projesi” kapsamında 45 kursiyere eğitim verildiğini belirten İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergün Çolakoğlu, merkez ilçede olan 15 kursiyere sertifika verdiklerini söyledi.
Çobanlık mesleğinin son zamanlarda unutulmaya yüz tuttuğu, bununla birlikte çobanlara olan ihtiyacın her zamankinden daha fazla olduğu, fakat çoban bulunmadığını ifade eden Çolakoğlu, “Sertifika dağıtım programına katılarak bizleri onurlandıran Hayvancılık Genel Müdür Yardımcımız Sayın Dr. İbrahim Özcan’a teşekkür ederiz” dedi.
Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim Özcan, ise “Bakanlığımız tarafından Türkvet sistemine kayıtlı 300 baş ve üzeri Anaç küçükbaş hayvan varlığı olan, sertifikalı Çoban çalıştıran ve 2015 yılı için 5 ay kesintisiz SGK primlerini yatıran işletmelere 5000 TL ödeme yapılmaktadır. Bu kurslarda; merada hayvan bakımı yapmak, sürüyü yönetirken güvenliğini sağlamak, küçükbaş hayvan kayıt, bakım ve ıslahını yapmak, barınak ortamı hazırlamak, küçükbaş hayvanları uysal hale getirmek, bakım-besleme ağıl temizliği-havalandırılması, beslenme hastalıkları ve alınması gereken tedbirler hakkında 120 saat eğitim verilmektedir. Ülkemizde Bugüne kadar toplam 23.218 kişi bu kurslara katılmıştır. 2015 yılında 817 işletmeye 4.085.000 destekleme ödemesi yapılmıştır. 2016 yılında ise şu ana kadar 2860 kişinin başvurusu alınmış ve bu sayının 3500 civarı olması beklenmektedir” ifadelerini kullandı.
Törenin ardından kursiyerlerin sorunlarını dinleyen Özcan, “Bu vesile ile verilen eğitimlerin Muş İline ve Ülkemiz Hayvancılığına katkı sağlamasını diler, sürü yönetimi elemanlarımıza başarı ve kolaylık sağlamasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.