Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı ve Genel Başkan Yardımcısı Sefa Özdemir, Muş’ta yayın yapan yerel gazeteleri ziyaret ederek gazetecilerin sorunlarını dinlediler.
Ağrı’da yapılacak olan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Başkanlar Kurulu Toplantısı öncesi bölgedeki illeri ziyaret ederek yayın yapan yerel gazete ve gazetecileri ziyaret eden TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı, Muş’ta da gazetecilerle bir araya geldi. İlk olarak günlük yayın yapan Günaydın Muş Gazetesi’ni ziyaret eden Kolaylı’ya TGK Teşkilat Genel Başkan Yardımcısı Sefa Özdemir ve Muş Gazeteciler Cemiyet Başkanı Emrullah Özbey eşlik etti. Burada yerel gazete ve çalışan gazetecilerin sorunlarını dinleyen TGK Genel Başkanı Kolaylı, özellikle çalışan gazetecilerin mesleki sorunlarını masaya yatırmaya çalıştıklarını söyledi.
Gazetecilerin sorunlarını rapor haline getirip Başkanlar Kurulu’nda tartışarak gerekli mercilere ileteceklerini ifade eden Kolaylı, “Biz 15 Temmuz tarihinde Ağrı’da yapılacak Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Başkanlar Kurulu toplantısı için yola çıktık. Bu toplantıya gitmeden önce Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki illeri, gazete sahiplerini ve çalışan gazetecilerle mesleğimizin sorunlarını masaya yatırmaya çalışıyoruz. İstişarelerde bulunuyoruz, tek tek konuşuyoruz. Sorunlarımızı bir rapor haline getirip hem başkanlar kuruluna sunacağız hem de bunu ilgili mercilere ileteceğiz. Bölgede gördüğüm kadarıyla gazete sahipleri açısından en büyük sorun Basın İlan Kurumu mevzuatıyla ilgili değişiklik talepleri var” dedi.
“Mesleğimizin standartlarının olması gerektiğini düşünüyoruz”
Gazetecilik mesleğinin de standartlarının olması gerektiğini ve mesleği etik sorunlarının çözülmesini istediklerini kaydeden Kolaylı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çalışanlar açısından da mesleğimizin etik sorunlarının çözülmesi, bununla ilgili zaten bizim bir bakış açımız var. Mesleğimizin standartlarının olması gerektiğini düşünüyoruz. Aynı barolar, tabipler odalarının bir mesleki standartları varsa bizimde mesleki standartların yazıldığı, gazetecinin gerçekten gazetecilik yaptığı bir meslek örgütümüzün olmasını istiyoruz. Bugün baktığınızda herkesin bir odası var ama yoldan geçen herhangi birini çevirdiğinizde gazeteci olabiliyor ama yoldan geçen bir ticaret meslek lisesi mezunu muhasebecilik yapamıyor, mali müşavirlik yapamıyor. Bizde diyoruz ki gazetecilik yapmak isteyenler önce bir gazetecilik etik kurallarını, standartlarının ne olması gerektiğinin hepsini öğrensinler, bir eğitimden geçsinler ondan sonra gazeteci olabilsinler, bunun standardı olması gerek.”
Bölgedeki gazetecilerin en fazla şikayetlerinin etik dışı davranışlarda olduğunu vurgulayan Kolaylı, “Bu bölgeyi dolaştığımızda en fazla şikâyetin etik dışı davranışlarda bulunanlardan olduğunu görüyoruz, bunu bütün gazetecilerde görüyoruz. Bunun dışında bölgenin özel sorunları var. Terörle mücadele konusunda çok yoğunluk yaşanıyor. Bununla ilgilide çeşitli görüşmeler yapıyoruz” şeklinde konuştu.
Yapılan ziyaretten sonra TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı, TGK Teşkilat Genel Başkan Yardımcısı Sefa Özdemir ve Muş Gazeteciler Cemiyet Başkanı Emrullah Özbey, Günaydın Muş Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Turgut Demirel ve gazete çalışanlarıyla hatıra fotoğrafı çektirdi.
Kolaylı ve beraberindeki heyetin bugün Van’a gideceği belirtildi.