Muş’taki yatılı bölge ortaokulları (YBO), köy öğrencileri için hem eğitim hem de sportif faaliyetler açısından birer fırsata dönüştü.
Türkiye genelinde en fazla yatılı bölge ortaokulunun bulunduğu Muş’ta, köy öğrencileri hem kaliteli eğitim alıyor hem de sporda başarı gösteriyor. Nüfusunun yüzde 63’nün kırsalda bulunduğu Muş’ta, köy öğrencileri devletin her türlü imkanlarından faydalanıyor. Yatılı bölge ortaokullarında eğitim gören öğrenciler, eğitimlerinin yanı sıra sportif faaliyetlere de katılarak başarılar elde ediyor. Atletizm, voleybol, futsal, basketbol, güreş, masa tenisi, badminton, satranç ve birçok sportif alanda başarılar elde eden Taşoluk İmam Hatip Ortaokulu’nu ziyaret ederek öğrencilerle bir araya gelen Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ali Kartal, sporcuların neredeyse yüzde 90’nın yatılı bölge ortaokullarında okuyan öğrencilerden oluştuğunu söyledi. Türkiye’de en fazla genç nüfusunun olduğu illerden birinin Muş olduğunu ifade eden Kartal, “Türkiye genelinde en fazla yatılı ilkokulu veya ortaokulunun olduğu il Muş. Bu konuda Muş pilot il durumunda. Aynı zamanda Türkiye genelin genç nüfus oranının en fazla olduğu illerden biri de Muş’tur. Şu an Şanlıurfa’dan sonra ikinci sıradayız Türkiye genelinde. 408 bin nüfusun yaklaşık 138 bin ile 140 bin arası şu an okul çağında gençlerimiz. Futbol olsun, futsal dediğimiz salon futbolu olsun, voleybol, basketbol, güreş, masa tenisi, badminton, karate, tekvando, judo ve satranç gibi hemen hemen tüm branşlarda bu okulumuzun öğrencileri yönlendirmiştir” dedi.
Özellikle kırsalda bulunan köylerden gelen öğrencilerin sportif alanda değerlendirildiğini kaydeden Kartal, “Muş nüfusunun kırsal kesimde olması hasebiyle bu konuda da yine Iğdır’la beraber yarışıyoruz. Özellikle kırsal kesimden gelen çocukları bu konuda değerlendiriyoruz. Hakikatten sporcularımızın, alt yapımızın çoğu köylerden gelen ve özelliklede YBO’lardan gelen çocuklardan oluşmaktadır” ifadelerini kullandı.
Öğrencilerinin 30 ile 35 köyden geldiğini ve yatılı bölge ortaokullarında birçok imkanın olduğunun altını çizen Taşoluk İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Muhterem Öden de, “Okulumuz 2012-2013 eğitim öğretim yılında kademeli olarak imam hatibe dönüşüm olarak geçmeye devam etmiş olup, 2015-2016 eğitim öğretim yılında tamamıyla yatılı erkek imam hatip oldu. Bizim buradaki öğrencilerimiz tamamıyla 30-35 köylerden, ilçelerde, beldelerde ve mezralardan gelen öğrencilerimiz. Öğrencilerimize biz burada normal okulların vermiş olduğu eğitim öğretimin yanı sıra ekstra Peygamber Efendimizin hayatı, Kur’an-ı Kerim dersleri ve bunun yanında Arapça derslerini ekstradan veriyoruz. Gönüllülük esasına dayanan ve ikna ekibimizin kazandırmış olduğu 38 kız çocuğumuzu da bu vesile ile okula kazandırmış olduk. Özellikle biz şunu gördük, bizim YBO’muz bütün imkanları mevcut” ifadelerini kullandı.
Hem eğitim hem de sportif alanda başarılı olan öğrencilerden İbrahim Güngören ise, “Ben Muş merkeze bağlı Üçevler köyünden geliyorum. Orası bir dağ köyü, fazla spor yapma imkanı bulamıyoruz. Onun için Taşoluk’a geldim. Burada spor yapma yeteneği fazlaca buldum. Eğitimin yanı sıra sporla ilgileniyorum. Bundan dolayı da çok mutluyum. Gelecekte de inşallah sporla ilgili eğitimle güzel yerlere gelmek istiyorum” şeklinde konuştu.