Kahramanmaraş hiç şüphesiz doğal güzellikleri, sit alanları, tarihi eserleri ve kültürel değerleriyle oldukça zengin bir şehirdir. Yanı sıra hala çeşitli restorasyon, kazı vb. çalışmalar devam etmektedir. Yaradan sayılarını arttırsın. Ayrıca güzide şehrimizde bir çok müzemiz vardır. Germanica ören yerini dahil etmezsek, şehirde on adet müzemiz mevcuttur. Vallahi on adet. Elbette bilenler de vardır. Bilenleri ayrı tutuyorum! Biz zaten her şeyi çok iyi biliriz.

Bu müzeler: Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi, Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi, Etnografya Müzesi, Tematik Mutfak Müzesi, Dondurma Müzesi, Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi, Minyatür Kurtuluş Müzesi, Dijital Kurtuluş Müzesi, Kurtuluş Destanı Panorama Müzesi, Eğitim Tarihi Müzesi. Sayısı ve başlıklarıyla gayet sevindirici. Ancak…

Vatandaşa Kahramanmaraş’ta kaç müze var , nerededir, sayar mısınız sorunlarını yönelttiğiniz zaman büyük bir çoğunluğun vereceği cevaplar şunlardır: “ Gardaş bir müze biliyorum o da yeni belediyenin ilerisinde , PİAZZAYA giden ana yolun sol tarafında.” diğer bir cevap “Yeni belediye binasını geçince. PİAZZAYA giden ana yolun giderken sağda dönerken solda.” şu cevabı da verebilirler “Gardaş müzeyle ne işimiz var Allah’ını sevdiğim yörü hele bak işine.”

Benim de vereceğim cevapta bunlardan biridir. Peki… Sayın ağabeyler, ablalar, kardeşler bu bilmememizin sebebi veya sebepleri nelerdir?

Şunlardır; en önemlisi yerel halkı bilgilendirme problemi. Yerel halka bildireceksin ki vatandaş nerede ne olduğunu bilsin, müzelere gitsin. Şehrin en gözde noktalarına müzelerin toplu tanıtım tabelaları yerleştirilip hafızalar taze tutulsun, tanıtımlar yapılsın, sivil toplum örgütleri,özel ve kamu kuruluşları birlikte olup çeşitli çalışmalarla katkılar sağlasın. Ancak ne yazık ki şehrin en gözde meydanı olan Kıbrıs Meydanın da dahi tek bir yönlendirme tabelası yok. EVET EVET YÖNLENDİRME TABELASI. Bunları başarabilirsek sıra, yerli yersiz turistlere gelir. Sorumlusu kim? Tabi ki biziz. Biz.

Vatandaş bu müzeleri bilmeden gidemez, gidemezse öğrenemez, gidemezse hem şehre hem kültüre maddi manevi katkı sağlayamaz. Dolayısıyla şehir gelişemez. Şehir gelişemezse memleket gelişemez.

Bir şehri güzel ve değerli kılan tarihi dokusu, doğası, kültürel değerleri ve şehrin temizliğidir. Eğer bunları sağlayabilirsek ve vatandaş da buna yüksek oranda katkı sağlayabilirse, şehir hem maddi hem manevi anlamda gelişmeye mecbur bırakılır.

NE ALAKA: “YEREL YÖNETİMLER” konusunda memleketimden sevindirici bir haber aldım. NASA kendi köyümün muhtarı olan K.B ile protokol imzaladı. Aksilik çıkmazsa Tarhanamız uzay üstlerindeki astronotların atıştırmalık öğününü olacak ve tarhanalar köyümdeki tesislerde üretilecek. Yanı sıra muhtarım Tirşikle de alakalı çalışmaları olduğunu, aksilik çıkmazsa NASA’ya bu projeyi de kabul ettireceğini söylüyor. Başkanı kutluyoruz. Gelişmeleri bekleyip göreceğiz…