29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 93. yılı Niğde’de coşkuyla kutlandı.
Hükümet Meydanı’nda düzenlenen kutlamalar Niğde Valisi Ertan Peynircioğlu ve Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, halkın bayramını kutlamasıyla başladı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Niğde Valisi Ertan Peynircioğlu , günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.
Niğde Valisi Ertan Peynircioğlu, "Tarihi boyunca esaret nedir bilmemiş bir milletin evlatlarıyız. Ecdadımızın yedi düvele karşı verdiği kurtuluş mücadelesinin zaferle noktalanmasının ardından Gazi Mustafa Kemal’in “Türk milletinin karakterine ve adetlerine en uygun idare Cumhuriyet idaresidir” diyerek ilan ettiği Cumhuriyet, milletimize bırakılmış en büyük miras ve vazgeçilmez bir değerdir. Bu Kutlu emaneti gelecek nesillerimize aktarmak da bizim en önemli vazifelerimizden biridir.
İstiklal mücadelemiz dünyada eşi benzeri görülmemiş bir varoluş destanıdır. Her yönden imkansızlıklar içerisinde topyekun bir milletin fedakarlık ve özverisiyle kurulan ve zamanının en modern yönetim şekli olan Cumhuriyetin temelinde yüksek Türk kültürü vardır, Türk kahramanlığı vardır.Bu kahramanlıkların bir örneğini de 15 Temmuz gecesi hep birlikte gördük, yaşadık.
15 Temmuz’da tarihimizin en büyük, en kalleş ve en kanlı darbe girişimine maruz kaldık. Akıllarını ve vicdanlarını ipotek altına aldıran, Fetullahcı terör örgütü (FETÖ/PDY) mensubu hainlerin milleti kendi silahıyla vurma girişimi, yine milletimiz tarafından engellenmiş, her yaştan, farklı kimlik ve siyasi görüşten 79 milyonun tamamı vatanını, demokrasiyi, inancını, hukuk devletini ve bu milletin varlığını savunmak için eşi görülmemiş bir kahramanlık destanı yazmıştır. O gece milli birlik ve beraberlikle güçlükleri yenmesini bilen Türk milleti ferasetini ortaya koymuş, takdire şayan bir direnişle Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde Vatanına sahip çıkmıştır. Gelibolu’da, Anafartalar’da, Sakarya’da, Maraş’ta, Antep’te olduğu gibi 15 Temmuz gecesinde de vatanına sahip çıkmış; namusunu çiğnetmemiştir. Türk milleti, bu meşum günde her zamanki vatan ve devlet sevdasını ortaya koymuş, kimisi canından, kimisi malından olacağını bile bile tankların, uçakların, mermilerin önüne atlamıştır. Çünkü her Türk bilir ki, vatansız ve devletsiz Türk olunmaz. Ekmeksiz olunur, susuz olunur ama asla vatansız olunamaz. Bu büyük millet tarihinden ve imanından aldığı emirle, töresinin gereği olarak bir kez daha son vatana, son devlete, meşru hükümetimize ve Cumhurbaşkanımıza sahip çıkmıştır. Her Türk evladı her şeyden önce şunu çok iyi bilir ki, güçlü ve bağımsız bir devletiniz ve müstakil bir vatanınız yoksa ne namusunuz, ne imanınız, ne de servetiniz güvendedir. Tüm bu kutsalların emniyeti ancak vatan ve devlet sayesindendir. İşte bu şuur ve inançla donanmış, ömrünü ve gençliğini bu kutlu davaya adamış Niğde’mizin Yiğit evladı Şehit Ömer Halisdemir başta olmak üzere, o gece adını tarihe altın harflerle yazdıran 241 şehidimizi rahmet ve minnetle anıyor, 2194 gazimize Yüce Allah’tan şifalar diliyorum." dedi.
Vali Peynircioğlu konuşmasına şöyle devam etti ; ‘Bugün Türkiye Cumhuriyeti, etrafında yaşanan bütün olumsuzluklara rağmen, demokratik gelişme ve ekonomik kalkınmasını birlikte sağlayarak, bölgenin istikrar ve huzur merkezi haline gelmiştir. Dünyadaki bütün mazlum milletlerin tek umudu Türkiye Cumhuriyeti olmuştur. Milletçe, bu güven ve huzur ortamını koruyarak kenetlenmeli ve aydınlık yarınlarımızı inşa etmeliyiz. Her karışı Şehitlerimizin kanlarıyla sulanmış bu mukaddes toprakların ilelebet Türkiye Cumhuriyeti olarak varolması için, her türlü iç ve dış düşmanlarımızla hep birlikte mücadele etmeli, kenetlenip “Bir” olmalıyız. Ülkemizi, sürekli olarak gelişen ve değişen dünyada hak ettiği konuma getirmek için, her geçen gün çeşitli alanlarda yerli teknolojiler üretiyoruz. Eğitim düzeyi, ekonomisi, adalet sistemi ile her bakımdan gelişmiş bir Türkiye için var gücümüzle çalışıyoruz.Cumhuriyetimizin ve bağımsızlığımızın en değerli hazinemiz olduğunu hiçbir zaman akıldan çıkarmadan, her alanda bu cennet vatan için gayret sarf etmeliyiz. Allah bu vatan için emek sarf edenleri, gecesini gündüzüne katarak, canını hiçe sayarak gayret gösterenleri daima muzaffer kılsın.
Bu duygu ve düşüncelerle, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Kurtuluş mücadelemizde ve bu güne kadar şehit düşen tüm aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor; fikri hür, vicdanı hür gençleri yetiştiren eğitim camiamızın, değerli Niğdeli hemşerilerimin ve bütün milletimizin Cumhuriyet Bayramını kutluyorum. " dedi.
Konuşmanın ardından öğrenciler tarafından şiirler okundu, halk oyunları gösterileri yapılırken, Niğde Belediyesi mehter takımı konser verdi. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Kutlamalar tören geçişiyle son buldu.
Törene Niğde Valisi Ertan Peynircioğlu , CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Niğde Cumhuriyet Başsavcısı Seyfullah Öselmiş, Niğde Ağır Ceza Mahkesi Başkanı Osman Soydal, Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür , sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.