Niğde’de halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Sağlıklı Yaşam standı açıldı.
Niğde halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından açılan "Sağlıklı Yaşam" standında sağlıklı yaşam konusunda bilinçlendiriliyor. Ömer Halisdemir Kent Meydanında kurulan "Sağlıklı Yaşam" standını ziyaret eden vatandaşlara ücretsiz şeker ölçümü yapılarak, vatandaşların sağlık noktasında dikkat etmeleri hususları hakkında broşür dağıtıldı. Sağlıklı Yaşam etkinliği hakkında bilgi veren Niğde Halk Sağlığı Müdür vekili Dr. Ertan Değirmencioğlu, Sağlık; bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir. Sağlıklı bireyden söz edebilmek için bu önemli üç bileşenin bir insanda buluşması gerekir. Bir ülkenin de sosyal ve ekonomik yönden beklenen uygarlık seviyesine ulaşabilmesi ancak bedensel ve zihinsel yönden güçlü, sağlıklı ve yetenekli bireylerin varlığına bağlıdır. Bu yılki teması;”Sağlıklı Yaşam” olan Halk Sağlığı Haftasında kurum olarak amacımız, vatandaşlarımızın sağlığını hastalanmadan önce koruyabilmek, basit tedbirler ve önlemlerle doktora, ilaca gereksinim duymadan sağlık sorunlarını atlatabilmesini sağlamaktır.’’ dedi.
Müdür Dr. Değirmencioğlu, ‘‘Bu sebeple vatandaşlarımızın kendi sağlıkları ile ilgili gerekli bilinci oluşturmak ve sağlıklı hayat tarzını teşvik ediyoruz. Çünkü biliyoruz ki, risk faktörlerinin azaltılması, erken tanı ve zamanında tedavi ile binlerce insanımızın hayatının kurtarılması ve büyük acıların önüne geçilmesi mümkündür.Halk Sağlığı Müdürlüğümüz 1. Basamak Sağlık Hizmetleri ile halk sağlığını koruma adına Merkezde 63, İlçelerde 43, toplamda 106 Aile Hekimimiz ile İlimizde en ücra köylere kadar sağlık hizmeti sunan, hastalarımızın hastaneye gitmesine gerek kalmadan en yakın Aile Sağlığı Merkezinde tahlillerini yaptırmasını sağlayan, tedavi hizmetleri yanında koruyucu hekimlik uygulamaları ile halkımızın sağlık seviyesini en üst düzeyde tutmaya çalışan, bunun için il genelinde tüm aşılamalar, bebek ve çocuklar ile gebelerimizin taramaları, kanser taramaları gibi hizmetler sunan bir kuruluştur. 2010 Ağustos ayından bu yana verilmekte olan Evde Sağlık Hizmetlerinin koordinasyonu 2012 yılından beri Müdürlüğümüzce sağlanmakta olup, halen aktif olarak Evde Sağlık hizmeti verilmeye devam edilmektedir. Çalışan sağlığı çalışmaları kapsamında Merkez TSM bünyesinde Ortak Sağlık ve Güvenlik birimimizde İşyeri Hekimliği ve İş Güvenliği Hizmetleri sunulmaya başlanmıştır. Yenidoğan işitme taramaları, fenilketonüri hastalığı, konjenital hipotroidi ve biotinidaz eksikliği, yeni doğan bebeklerimizin gelişimsel kalça displazisi (doğuştan kalça çıkıklığı) açısından değerlendirilmesi için kalça USG’lerin çekilmesinin sağlanması takibimiz kapsamındadır. Bu kapsamda, ev ziyaretleri, eğitimler yapılmakta ve danışmanlık hizmeti verilmektedir.’’ diye konuştu.
Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele kapsamında İlimizde tüm kapalı mekanlarda tütün denetimi yapılmakta, ihlal tespit edilen işyerlerine cezai müeyyide uygulamak üzere tutanak tutulduna değinen müdür Dr. Ertan Değirmencioğlu . ‘‘ Alkollü olarak 2. kez yakalanan sürücülere ise SÜDGE (Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitimi) eğitimi verilmektedir. Yine Uçucu Madde ihtiva eden ürünleri satan işyerlerinin satış ile ilgili denetimlerini yapmaktayız.
Müdürlüğümüze bağlı olarak hizmet veren KETEM’de (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) serviks kanseri, meme kanseri, kolorektal kanseri yönünden ücretsiz olarak tarama yapılmaktadır. Kanserin tüm ölüm nedenleri içinde ilk sıralarda olması sebebiyle vatandaş, sağlık personeli ve öğrenci eğitimleri verilmekte olup; kanserden korunma, istatistik, epidemiyolojik çalışmaları yönlendirebilmek açısından ‘’Aktif Kanser Kayıtçılığı’’ kapsamında, 2013 yılından itibaren tüm kanser hastaları takip ve kayıt altına alınmaya başlanmıştır. Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı kapsamında İlimizde Merkez TSM’ de (Toplum Sağlığı Merkezi) diyetisyenimiz her gün poliklinik yapmaktadır. Çağımızın hastalığı olarak görülen obezite, diyabet ve metabolik hastalıklarla etkin mücadele adına halk, öğrenci, öğretmen, sağlık personeline eğitimler verilmektedir. İl genelinde su kaynakları ve depoları ile ilgili denetim ve tahliller yapılmakta, yapılan izlemlerle ilgili mahalli birimlere bilgi akışı sağlanmaktadır. Ayrıca Verem Savaş Birimi’nde tüberküloz taramaları ve ilaç takipleri yapılmaktadır. Bir hastalığı önlemek, hastalık oluştuktan sonra onu tedavi etmekten daha iyidir. Aşılar, bulaşıcı hastalıkları önlerler ve hayat kurtarırlar. İlimizde 2015 yılı ilk 6 ayında aşılamada % 100’lik başarıya ulaşılmıştır. Bireyin sağlığını koruyucu, geliştirici ve bozulan sağlığını iyileştirici şekilde temel sağlık bilgilerini ve hizmetlerini edinebilme, yorumlayabilme ve anlayabilme olarak tanımlanan sağlık okur yazarlığı hakkında kapasitesi arttırıcı çalışmalar yapmaktayız. 2001 yılından beri Bakanlığımız öncülüğünde kutlanmakta olan ve bu yıl ki teması Sağlıklı Yaşam " olarak belirlenen "Halk Sağlığı Haftası(3 -9 Eylül) için İlimizde çeşitli etkinlikler düzenlenecektir.’’ şeklinde konuştu.