EkoRE, wafer ve hücre üretim süreçleri ile birlikte Türkiye’nin ilk güneş paneli üretim tesisini Niğde’de kuruyor.
Türkiye’nin yenilenebilir enerji sektöründeki en saygın şirketleri arasında yer alan EkoRE, Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyelini artırmak için kendi güneş paneli üretim tesisini hücre ve wafer üretimini kapsayacak şekilde kuruyor. Niğde Bor Karma Organize Sanayi Bölgesinde 32 bin m2 alana kurulacak üretim tesisinin temel atma töreni gerçekleştirildi. Törene Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, Ak Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu, Niğde Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Şener, Niğde İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Nebol, Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat, sanayiciler ve davetliler katıldı.
Türkiye’nin yenilenebilir enerji sektöründeki en saygın şirketler arasında yer alan EkoRE, Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyelini artırmak için kendi güneş paneli üretim tesisini hücre ve wafer üretimini kapsayacak şekilde kuruyor.
2013 yılından beri yenilenebilir enerjiler konusunda proje geliştiren, teknik kurulum hizmeti veren, yenilenebilir enerji projelerine yatırım yapan ve yatırımları yöneten EkoRE’nin şu anda elinde bulunan projeler 50 MWp’in üzerinde olup, bu projeler etap etap geliştirme aşamaları tamamlanıp kuruluma geçti.
Tüm güneş enerjisi sistemlerindeki en maliyetli kalem olan güneş panelleri, Türkiye’de ya ithal edilerek temin ediliyor ya da üretim sürecinin büyük çoğunluğunu oluşturan hücreler yurt dışından ithal edilerek son aşama olan modül üretimi Türkiye’de yapılıyor. 20’den fazla modül üretimi yatırımından sonra ilk defa üretim sürecinin kalbi sayılan wafer ve hücre üretimi Türkiye’de EkoRE tarafından yapılacak.
Bor Karma Organize Sanayi Bölgesinde EkoRE’ye tahsis edilen 32.000 m2 alanda inşasına başlanan, en son teknolojiyi kullanacak üretim tesisi, ilk safhada 100MWp hücre üretim kapasitesi ile çalışacak. Tesisin kapasitesi ek yatırımlarla zamanla katlanarak uzun vadede minimum 600 MWp kapasiteye çıkartılacak. Yapımı yaklaşık 12 ay sürecek fabrikanın gerek inşası sırasında, gerekse işletmeye geçtiğinde, yüzlerce kişiyi istihdam ederek Türkiye’nin kalkınmasına katkıda bulunacak.
Üretim tesisinin temel atma töreninde konuşan EkoRE CEO’su Serhan Süzer, “Güneş enerjisi sektörünün önemi her geçen gün artıyor. Güneş enerjisi sistemlerini oluşturan parçaları Türkiye’de üretmek, dışa bağımlılığımızı azaltacak, cari açığı azaltarak ekonomimize katkı sağlayacak, güneş enerjisi kullanımının yaygınlaşmasını sağlayarak iklim değişikliğinin önüne geçmede önemli bir katkı sağlayacak ve yapılacak Ar-Ge çalışmalarıyla panellerin verimliliği sürekli artırılarak, dünyadaki teknolojik gelişime katkıda bulunulacaktır. Bu vesile ile Türkiye ekonomisi ile istihdamına yaptığımız katkıdan ve enerji bağımsızlığı gibi önemli bir milli güvenlik meselesine de çözüm ürettiğimiz için büyük mutluluk duyuyoruz. Başta sayın vali ve değerli katılımcılar olmak üzere, projeye destek veren herkese teşekkür ederim.” ifadelerini kullandı.
Ak Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu, ’’Bugün burada işaret fişeği çakılacak ve arkasından bütün şeyler olacak. Enerji konusu ülkemizin en önemli konusu çünkü biz enerjimizi hala fosil yakıtlardan üretiyoruz. Doğal gaz ithal ediyoruz, elektrik üretimimizin yüzde atmış beşinin yine doğal gazdan üretiliyor. Şimdi biz var gücümüzle hükümet olarak yerli ve milli enerji sektörünü oluşturmaya çalışıyoruz. bugün burada yapılanda onlardan birtanesi. Allah memleketimize öyle bir nimet vermiş ki, şimdiye kadar farkında değildik ama şimdi farkına vardık. Güneş tüm Türkiye’de de var ama Niğde çok orijinal güneş ışıması açısından ideal bir yerde. yavaş yavaş güneş enerjileri kurulmaya başlandı. Bugün ki yaptığımız katılımla artık yerli bir güneş enerji sistemi kuran fabrika temelini atıyoruz.’’ diye konuştu.
Niğde Valisi Necmeddin Kılıç ise, ’’Bugün temelini atacağımız tesisi uluslararası bir projedir. Türkiye’nin Milli sınırlarını aşan, Türkiye’yi yeni yüksek teknolojiyi yakalayan enerji noktasında ülkeler haline getirebilecek ve Niğde’de onlarca sektörü peşinden dolaştıra bilecek, Niğde’yi dünya çapında tanınan bir il haline getirecek projedir.” dedi.
Konuşmaların ardından Niğde Bor Karma Organize Sanayi Bölgesinde 32 bin m2 alana kurulacak üretim tesisinin temelleri atıldı.