Konu bilgi ve kültür olunca,  güzel hizmetlerin hayata geçirilmesi aklımıza geliyor. Bilgi ve Kültür’ün önemine binaen, Onikişubat Belediyesinin bu konuda yaptığı hizmetleri yâd etmeden geçemeyiz. Kahramanmaraş Onikişubat Belediyesi’nin, kırsal bölgelerin sosyal yaşamına zenginlik katmak amacıyla hayata geçirdiği Bilgi ve Kültür Evleri Projesinin ilki, Hacı Mustafa Mahallesi’nde hizmete sunuldu.

Bilgi ve Kültür niçin önemlidir
; Kültür, insanın maddi olarak değil de sosyal olarak nesilden nesile aktardığı sosyal birikimlerin bütünüdür. Kültürü tanımlayanlardan biri olan, antropolojinin kurucularından Edward Burnett Taylor’a göre kültür “bilgilerden, inançlardan, sanattan, ahlaktan ve insanın toplumda yaşayan bir varlık olması nedeniyle edindiği bütün öbür yetenekler ve alışkanlıklardan oluşan karmaşık bir bütün” dür.  Antropoloji nedir;  insan bilimidir. Antropologlar tüm toplumları, kültürleri, insan kalıntılarını ve fiziksel, biyolojik yapılarını inceler.

Mustafa Kemal Atatürk’
ün “Gerçek kurtuluş ancak cehaletin ortadan kaldırılmasıyla olur. Cehalet kaldırılmadıkça toplum yerinde kalıyor demektir, yerinde duran bir şey ise geriye gidiyor demektir.” Sözü de bilginin ve kültürün önemini manidar bir şekilde özetliyor.
Yunus Emre de, yıllar önce ne güzel söylemiş;

ilim ilim bilmektir,
ilim kendin bilmektir,
Sen kendini bilmezsen,
Bu nice okumaktır.”

Bilgi ve Kültür Evlerinin yapılış amacı;

Onikişubat Belediyesinin kırsal bölgelere kazandırdığı Bilgi ve Kültür Evleri, ilk etapta köyden mahalleye dönüşen 37 yerleşim yerinde yapılan Bilgi ve Kültür Evleri, yöre sakinlerinin düğün, nişan, taziye gibi temel ihtiyaçlarının yanı sıra, çocukların da bilgi, teknoloji ve kültürel aktivitelerle de buluştukları birer merkez haline gelecek.
 Köyden mahalleye dönüşen yerleşim alanlarındaki insanımızın, şehir hayatı ile bağını kurmak ve şehirde rastlayabileceği kültürel faaliyetleri yapmak konusunda bir alan tesis etmektir.

Kültür Evleri kadınlarımızın ve çocuklarımızın oturup faaliyet yapacağı, kurslar göreceği bir kurs merkezi olduğu gibi, beylerin mahalle meselelerini toplanıp konuşabileceği eski deyimle bir köy odasıdır. İçinde bulunan kitaplıklardan bilgi ve ders çalışmak için ideal bir ortamdır.  Çay ocağı, mutfağı her türlü yeme-içme konusuna cevap verecek niteliktedir. Kadın ve erkeklerin toplu faaliyet gösterebileceği gibi, aradaki cam bölme ile de ayrı faaliyet gösterebilirler.
   
Hacı Mustafa Mahallesi’ndeki açılışta konuşan Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek Bey, geride kalan 2 yılda kurumsal alt yapısını tamamlayan Onikişubat Belediyesi’nin, farkındalık oluşturan birçok projesiyle vatandaşlarına hizmet götürmeye devam ettiğini söyledi. Öncelikli olarak kırsal kesimlerin ulaşım problemlerini ortadan kaldırdıklarını ifade eden Başkan Mahçiçek, şimdi de sosyal yaşama zenginlik katacak, aynı zamanda çocukların gelişimine de büyük katkı sağlayacak bir projeyi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Tek gayelerinin “daha yaşanılabilir bir Onikişubat” olduğunu belirten Başkan Mahçiçek, kalabalık bir protokol ve katılımcılarla Bilgi ve Kültür Evi’nin açılışının yaptılar.