Sabahın ilk serinliğinde, kirlenmemiş aydınlığa
Çalışkan eller uzanır, rızık kapısındaki aralığa
Bismillah la açılır kilitleri bir bir dükkânların
Yağ pas içinde yeşerir, dünyaları çırakların.
          
Günümüz dünyasında fark yaşam kesitlerine değinilir, ama çırakların dünyası fazla gözümüze çarpmaz. Oysa onların sessiz dünyasından, bize uzanan elleri görürüz. Bindiğimiz arabalarda, evlerde kullandığımız aletlerden tutunda, günlük yaşamımızda onların emeklerinin izlerine rastlarız. Sanayii’de çalışan çıraklarımızdan bahsediyoruz
.

Kimi tamircide, kimi tornacıda veya başka mesleklerde çalışırlar. Bazıları da bir yandan okulunu okurken, aile bütçesine katkıda bulunurlar. Hepsinin de ayrı bir hayat hikâyesi var. Hayat hikâyesi deyince aklımıza hemen Kemalettin Tuğcu geliyor çocukluk yıllarımızın çocuk romancısı, onun kitaplarını okurken, kimimiz tamirci çırağı veya ayakkabıcı çırağı veya bir simitçi olurduk. Ama hepside evlerine üç beş kuruş götürürlerdi.

Yıllar geçse de günümüz dünyasında çalışan çocuklarımızın, bugünde hayat hikâyeleriyle karşılaşırız. Bazen bir kaportacıda veya tamirci dükkânlarında onları kendi gelecekleriyle ilgili hayaller kurarken görürüz. Elleri yüzleri yağ pas içinde olsa da gözlerindeki ışıltıda yenidünyaları yakalarsınız.

Onların dünyasında onlarla bir şeyleri paylaşabiliyor muyuz? Oysa kaynak yapan küçücük elleriyle onlar, dünyayı aydınlatıyorlar.
 
Peki, Allahın bize sunduğu bu varlıklarımıza kucak açabiliyor muyuz?
Bu sorunun ardından Onikişubat Belediyesinden anlamlı bir mesaj geliyor. 07 Aralık 2015 günü sanayideki çıraklık okulunun önünde mahşeri bir kalabalık ve Onikişubat Belediyesi Başkanı Hanefi Mahçiçek Bey  ve ekibi oradaydı. Sanayide çalışan çıraklara açılan kucak ve paylaşma o gün oradaydı.

Önce Çıraklık Okulu konferans salonunda çırakların hayatından bir kesit olan kısa film izlenildi. Belediye tarafından hazırlattırılan bu kısa filmde emeğim olmasından dolayı bende mutlu oldum.”Ustalığa Uzanan Eller” bu filmle tüm sanayi çıraklarının yüzlerinde ifade, belli’ki onları da mutlu etmişti.

Başkanın kürsüden çıraklara yaptığı konuşma doğru manidardı. Yaşam tecrübelerini gençlere aktarıp, nasihatlerde bulunan Başkan Mahçiçek, şöyle konuştu:  “Hangi alanda eksiğimiz varsa, sizlere yardımcı olacak, ihtiyacınızı karşılayacak sizlerin de önerilerine tavsiyelerine ihtiyacımız var. Allah için Onikişubat Belediyesi olarak başta sayın valimizle beraber sizlerin yanınızdayız. Gücümüz yettiğince sizlerle beraber olmaya gayret edeceğiz.”  

 “Sizler aslanlar gibi çalışarak, gayret göstererek bir yerlere geliyorsunuz. Cenab-ı Hak herkese bir rota çizmiş, herkese bir gelecek tayin etmiş. O geleceği, o kader çizgisini takip etmeye çalışıyoruz. Bizler de Onikişubat Belediyesi olarak toplumun bütün kesimlerine, zenginine fakirine, gencine yaşlısına herkese ulaşmaya gayret ediyoruz. Çünkü bu memlekette yaşayan her kardeşimiz değerlidir, kıymetlidir. Ama bizim en öncelikli ulaşmamız gereken kesim gençlerimizdir, yani sizlersiniz.  
 
Çünkü biz sizler gibiyken çok büyük sıkıntılar yaşayarak bugünlere geldik. Onun için değerli gençler, bir taraftan okuyacağız, bir taraftan çalışacağız. Ama şunu unutmayacağız. Karamsar olmayacağız. Böyle bir düşünceye kapılmayacağız. Mücadele edeceğiz. Çalışacağız, Hem ülkemize, hem memleketimize hem de ailemize yardımcı olacağız. Hem kendimizi kurtaracağız hem de ailemizi ve ülkemizi kurtaracağız. Biz de belediye olarak her zaman sizlerin yanında olacağız.” 
 
 
Başkan Mahçiçek, daha sonra gençlere kabanlarını giydirerek, Onikişubat Belediyesi’nce hazırlatılan Ord. Prof. Ali Fuat Başgil’e ait “Gençlerle baş başa” adlı kitabı hediye etti.  

Onikişubat Belediyesi toplumun tüm kesimleriyle kaynaşmaya devam ediyor. Bugüne kadar sosyal belediyeciliğin birbirinden farklı örneklerini hayata geçiren Onikişubat Belediyesi, şimdi de Küçük Sanayi Sitesi’nde çalışarak aile bütçelerine katkı sağlayan çırak ve kalfalara ulaştı.  

Belediye Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü ile Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün hazırladığı “Yürekleri Isıtıyoruz” projesi ile sanayide çalışan tam bin 500 çırağa kaban hediye edildi. Mesleki Eğitim Merkezi’nde düzenlenen törende konuşan Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek;” zenginiyle fakiriyle, genciyle yaşlısıyla Onikişubat’ta yaşayan herkese hizmet götürmenin çabası içerisinde olduklarını” söyledi.  

Allahın bize sunduğu bu varlıklarımızla hayatı paylaşmanın ardından, Ord.Prof.Dr.Ali Fuat Başgil’in kitabından, şu mısralarını da aktaralım;”Çalış,genç arkadaşım çalış!Namerde muhtaç olmak,ölmektende beterdir.” ”Gençliğini eğlenmekle geçiren, ihtiyarlığını ağlamakla geçirir.”

Bu arada çırak ve kalfaların bir isteğini başkanımıza iletelim, Belediyenin hazırlattığı “Ustalığa Uzanan Eller”kısa filminden birer kopya isterler, onu’da iletmiş olalım.

Hoşça kalın!