Günümüz dünyasında, gittikçe yalnızlaşan gençliğe sahip çıkan Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, gençleri yine yalnız bırakmadı. Eğitime ve kültüre önem veren Başkan Mahçiçek insan odaklı çalışmalarına hızla devam ediyor.

“Şimdi Okuma Zamanı” düsturuyla öğrencilerin her zaman yanında olan Onikişubat Belediyesi’nin yaptığı Hayrullah ve Haydarbey Mahallelerinde üniversiteye hazırlanan ve 1. ve 2. grup olarak Ortaöğretim öğrencilerine takviye kursları verilmek üzere Sosyal Etkinlik merkezleri açıldı.

Gençliğe sahip çıkılma deyince aklıma hemen, Ord.Prof.Dr. Ali Fuad Başgil’in “Gençlerle Başbaşa” kitabından“Çalış, genç arkadaşım çalış! Namerde muhtaç olmak, ölmekten beterdir. Gençliğini eğlenmekle geçiren, ihtiyarlığını ağlamakla geçirir.” Cümleleri gelir, bu kitabı da zaten Onikişubat Belediyesi onbinlerce dağıttı.

Bu konuyla ilgili çok eski yıllarda yaşanmış bir hatırayı da sizlerle paylaşmak istiyorum.

1968 li yıllar, imkânların kısıtlı olduğu günler. Köyden şehre okumaya gelen bir liseli arkadaşım, bekâr evinde yaşıyordu. Ziyaretine gittiğimde küçücük bir ahşap evin, loş bir odasında beni karşıladı. Zemheri ayazının titrettiği bu kış gününde, sobanın yanmadığı bir odada, palto sırtında ders çalışıyordu, yani üniversite imtihanlarına hazırlanıyordu. Sobayı niye yakmıyorsun dediğimde “odun yok” dedi. Sohbetimiz devam ederken odada bir yanık kokusu geldi.”Bu yanık kokusu ne” deyince hemen gözü masanın altına gitti ve gülerek mangala baktı. Masanın altında bir mangal gözüme ilişti, küllerin arasında feri geçmiş birkaç kömürden, ayağındaki çorabın parmak kısımları yanmıştı, belki parmağı da ama belli etmedi. O kömürün ateşini de sokağın başındaki pide fırınından almış, o mangalla dersine çalışıyordu.

Bu anlattığım arkadaşım Hukuk Fakültesini kazandı, Başsavcı oldu. Turgut Özal döneminde Japonya ya kadar bir görevle gönderildi, şimdi emekli.

Başkan Hanefi Mahçiçek Bey in de hayatını da göz attığımız da, çocukluk, gençlik ve talebelik yıllarında imkânsızlıkları başararak, bu günlere gelindiğini bizler çok iyi biliriz.

Gençlerin eğitim ve kültür dünyalarına bu kadar yakın olmasının altında yatan sebep, belki de bu olsa gerek. Bahane üretmeden azimle, dürüstlükle bir çalışma şekli, yani Başkan Hanefi Mahçiçek Beyin düsturuyla “Şimdi Okuma Zamanı”

Eğitime ve kültüre önem veren Başkan Mahçiçek’in şu cümleleri doğrusu manidardı, “Bu ülkenin yetişmiş nitelikli insanlara ihtiyacı vardır. Bu ülke nitelikli insanlar yetiştirdikçe, uluslararası ölçekte ve içeride çok daha güçlü olacaktır. Bu ülkenin çocuklarına fırsat verdiğiniz zaman her şeyi yapacak, bizde bu bağlamda onların bilgilerini arttırmak, daha iyi yetişmelerini sağlamak bakımından Sosyal Etkinlik Merkezlerini açıyoruz”.

Bu arada Şeyh Edebali nin Osman Gaziye öğüdünden birkaçını hatırladım yazımızı onla bitirelim. Hoşça kalın!

“ Oğul!
İnsanlar vardır, şafak vaktinde doğar, akşam ezanında ölürler. Dünya, senin gözlerinin gördüğü gibi büyük değildir. Bütün fethedilmemiş gizlilikler, bilinmeyenler, ancak senin fazilet ve adaletinle gün ışığına çıkacaktır. Ananı ve atanı say! Bil ki bereket, büyüklerle beraberdir. Bu dünyada inancını kaybedersen, yeşilken çorak olur, çöllere dönersin. Açık sözlü ol! Her sözü üstüne alma! Gördün, söyleme; bildin deme! Sevildiğin yere sık gidip gelme; muhabbet ve itibarın zedelenir”...