Kitaplar ve bilgiyle buluşmak, bu kelimler beni ister istemez çocukluk yıllarıma götürdü.

 Kış gecelerindeki çocukluğuma dönüyorum. Her motifinde bir hatıra saklı olan kilimlerle, sedirlerle döşenmiş odamız. Bir köşede mangal üstünde kaynayan tarhana çorbası, etraf kekik kokuyor... Anam tahta kaşıkla bakır kazanı karıştırıyor. Bizler ninemin dizi dibinde masallar dinliyoruz, tekir kedi mutlu. Ahır dağından esen deli poyraz bir yandan çinko damları dövüyor, bir yandan kırık camdan içeriye girip mangaldaki kömürü üflüyor ahenkle.

Bu sevgi dolu odada beni en çok mutlu eden şey bulabildiğim kitapları okumaktı. Harçlığımdan artırabildiğim parayla kitap satın almak için, Ulu Camiinin arkasında bir kitapçıya giderdim. Eski ve yeni kitaplar satılırdı bu dükkânda, istediğimiz zaman kitaplar elimize kolay geçmezdi veya elden ele okunurdu o yıllarda kitaplar. Kitapların kıymeti iyi bilinirdi.

Daniel Defon'nun Robinson Crusoe, Kemalettin Tuğcu nun ve diğer çocuk romanlarını okuduğumuzda, çocukluk hayallerimize bürünüp yenidünyalar kurardık kendimize. Yani kitaplar, bizim dünyamızı aydınlatırdı, hayallerimizi önümüze sererdi. İşte kitap böyle bir şey!

Günümüz dünyasına geldiğimizde, bugün her şey elimizin altında, üstelik kitaplar ayağımıza geliyor. Nasıl olur ki demeyin, yeter ki okuyalım!

Onikişubat Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle sürdürülen “Kahramanmaraş Bilgiyle Buluşuyor Projesi” kapsamında Kahramanmaraş çok değerli kitaplarla buluşuyor. İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt’ta, projeye katkı sunan Başkan Mahçiçek’e teşekkür etti. Projenin büyük bir özveriyle devam ettiğini belirten Akkurt, “Başkanımız kitap okuma kampanyamıza, Kahramanmaraş’ın bilgiyle buluşmasına katkı sunuyor.

Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek ise Onikişubat Belediyesi olarak her zaman eğitimin ve eğitimin yanında olmaya devam edeceklerini söyledi. “Bu ülkenin iyi yetişmiş insanlara ihtiyacı var” diyen Başkan Mahçiçek, bu konuda da öğretmenlere büyük görev düştüğünü vurguladı. Mahçiçek, şunları dile getirdi:

“Öğretmen meyveli ağaç gibidir. Hep saygıyla anılır. Bu ülkenin geleceği sizlere bağlı arkadaşlar. Çünkü bu ülkenin iyi yetişmiş insanlara ihtiyacı var. Dolayısıyla kendi medeniyetimizi, tarihimizi çocuklarımıza öğretecek olan sizlersiniz. Onları kendi değer yargılarıyla yetiştirecek, bu yönde gelişmelerine imkân sağlayacak olan sizlersiniz. İnşallah hep beraber bu noktada gayret edelim. Makamlar, görevler gelip geçicidir. İşte 3 yılımız bitti, 2 yılımız kaldı. Ne yaparsak o kar. Ben bu noktada hepinizin gayretli olacağına inanıyorum. Biz de elimizden gelen katkıyı sunmaya devam edeceğiz. İşte geçen yıl 37 bin kitap dağıtmıştık. Bu yıl 42 bin beş yüz kitap dağıtıyoruz. Biz hep sizlerin yanında olmaya ve bu çalışmaları geliştirerek sürdürmeye devam edeceğiz. Dedi.

Kitapların insan hayatındaki bıraktığı izler çok önemlidir. Bu tip kitaplar gerçekten gençler için bir başucu kitabı ve rehberdir. Kitaplar aslında yaşamın kendisidir, bir kitabın içinde yaşanmış hayatları gözlemleriz.

Hemen aklıma,Christopher Morley’in şu anlamlı cümleleri geldi, ”Bir adama bir kitap sattığın zaman, ona yarım kilo kâğıt, mürekkep ve tutkal satmış olmazsın. Ona tamamıyla yeni bir yaşam satmış olursun. Sevgi, dostluk, mizah ve geceleyin denizlerde dolaşan gemiler. Eğer o kitap gerçekten benim anladığım anlamda bir kitapsa, onun içinde  bütün gökler ve yer vardır.”

Bu arada İslam âlimlerinden İmam-ı Azam’ın  şu cümlesi de, hepimizin bir kere daha oturup düşünmesi gerektiğini ima ediyor olsa gerek,” Bilmediklerimi ayaklarımın altına alsaydım, başım göğe değerdi.”

Geçen yıl dağıtılan kitaplarda okuma sayısı 300 bin kişi olurken, bu yıl ise hedef 400 bin kişi olarak bekleniyor.

Elime geçen bazı kitaplardan bahsedecek olursak; NECİP FAZIL KISAKÜREK’in SON DEVRİN DİN MAZLUMLARI, SEZAİ KARAKOÇ’UN DİRİLİŞ NESLİNİN AMENTÜSÜ, HALİME TOROS’un ASYA’NIN KANDİLLERİ, PEYAMİ SAFA’NIN YALNIZIZ romanı, EBUBEKİR SUBAŞI’NIN Tarihin dönüm noktası -FATİH SULTAN MEHMET gibi altın değerinde okunmaya değer kitaplar!

Bu kitapların ön sözünde, Başkan Hanefi Mahçiçek Bey’in şu cümlelerini nakledelim, ”Kitaplar, insanın yaşamı daha iyi tanımasını sağlarken genel kültürünü, bilgisini, yaşama heyecanını artırır, zihnini geliştirir. İnsanlar çocukluktan itibaren doğruluğun, adaletin ve insan sevgisinin birey ve toplum yaşamındaki önemini kitaplarda sezinler”.