Ordu Üniversitesi (ODÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu ve Ordu İŞKUR İl Müdürlüğü’nün işbirliği ile organize edilen "7. Kariyer Günleri ve İstihdam Fuarı" başladı.
ODÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ev sahipliğinde gerçekleştirilen "7. Kariyer Günleri ve İstihdam Fuarı" etkinliğine Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Ordu Cumhuriyet Başsavcısı Metin Uslu, Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ş. Metin Kara, Prof. Dr. Tevfik Noyan, İŞKUR Ordu İl Müdürü İsa Kaymak, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Mithat Akgün, iş adamları, akademik ve idari personel, öğrenci ve çok sayıda davetli katıldı.
İş hayatına atılmaya hazırlanan öğrenciler ile iş dünyasının temsilcilerini bir araya getirilerek öğrencilerin nitelikli iş gücüne katılımlarına öncülük edilmesi amacıyla düzenlenen "7. Kariyer Günleri ve İstihdam Fuarı" açılışında konuşan İŞKUR Ordu İl Müdürü İsa Kaymak, "İstihdam kuruluşu olarak en önemli hedefimiz istihdam edilebilirliği kolaylaştırarak daha çok istihdam yaratacak sektörlerle birlikte çalışmak. Bugün bu amaçla hem iş hayatına yeni atılacak meslek lisesi öğrencilerimiz, meslek yüksekokulu öğrencilerimiz, üniversiteli arkadaşlarımızla birlikte sektörleri, sektördeki firmaların neler yaptığını, insan kaynakları birimi ile nasıl görüşmeler sağlanabileceğini biraz olsun sahada tecrübe edebilmek amacıyla Ordu Üniversitesi ile birlikte İstihdam Fuarımızın 7.sini düzenliyoruz. Memleketimizde en önemli sorun meslek sahibi olabilmek ya da bulunduğumuz meslekte iş sahibi olabilmek. Bunları da kazandıktan sonra esas itibariyle iş ahlakına, becerisine, deneyimine sahip bir eleman olarak o iş yerinde çalışma koşullarına uygun bir şekilde çalışmayı sürdürebilmek gözlemleyebildiğimiz en önemli sorunlar" dedi.
Altınordu Belediye Başkanı EnginTekintaş da Ordu Üniversitesi ve İŞKUR’a teşekkür ederek fuarın öğrencilerin kendi iş ve eğitim becerisini hayatında kendine yol ve yön verecek şekilde ortaya çıkarabilmeyi sağlayabileceğini söyledi.
BALKANLIOĞLU: "TECRÜBEYİ OKULDA VERMEMİZ LAZIM"
Fuarda konuşan Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, eğitim sisteminden kaynaklanan istihdam sorunlarına dikkat çekerek, "Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu daha öğrencilik döneminde sanayiciyle iş birliği içerisinde ama genelde mühendis dahil bütün teknik elemanlar hatta bazı sosyal branşlardaki öğrencileri genelde teorik bilgiyle doldurup mezun ediyoruz. Bütün iş yerleri tecrübeli eleman arıyor, bunu Batı’da göremezsiniz. Okulu bitiren insanlarda gerekli donanım tecrübe olmadığı için kişi iş hayatına başladığında ‘bu işi yap’ dediklerinde yapamıyor. Bu özellikleri fakültede kazanmak gerekiyor. Örneğin bir meslek yüksekokulunda makine bölümündeki bir öğrenci hangi makine alanında uzmanlaşıyorsa mezun olduğunda o makinenin başına geçerek hepsini bilip yapması gerekir. Fakat birçoğu usta-çırak ilişkisi ile işi yeniden öğreniyor. Tecrübeyi bizim okulda vermemiz lazım" diye konuştu.
YARILGAÇ: "GELENEKSELLEŞMİŞ KARİYER GÜNLERİMİZ BİZLERE BİRÇOK İMKAN SAĞLAYACAKTIR"
Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, fuarda 59 firmanın bulunmasının sevindirici bir durum olduğunu belirterek, "Bu tarz fuarlar, işverenlerin kariyer ve istihdam alanında beklentisinin anlaşılmasını sağlarken diğer taraftan iş gücü niteliğinin ve potansiyelinin belirlenmesinde taraflara yol göstermektedir. Bu etkinlik çerçevesinde kamu kurum ve kuruluşlarının, yerel yönetimlerin, Üniversitemizin, sivil toplum kuruluşlarının, şirketlerin, firmaların bir araya gelip ortak hareket ederek iletişim kurmaları problemin çözümünde mesafe kat’ etmemize vesile olacaktır. Bugün, etkinliğimize 59 firma destek veriyor. Bizler nitelikli iş gücünün artırılarak istihdam sorununun ortadan kaldırılmasında üzerimize düşen sorumluluğu gençlerimizi yetiştirerek yerine getirmeye çalışıyoruz. İş hayatına atılacak olan gençlerimizi burada yatırımcılarla buluşturarak durumu da gözden geçirmiş oluyoruz. Gelenekselleşmiş kariyer günlerimiz bizlere birçok imkân sağlayacaktır. Bu organizasyonlar sayesinde iş dünyasıyla iletişim kurma yahut çeşitli işbirliklerinin doğması gibi imkânlar bu fuarda söz konusu olacaktır" şeklinde konuştu.