Ordu’nun Fatsa ilçesinde 2016 yılı fındık hasat döneminde sona yaklaşılırken, Fatsa Ticaret Borsası(FATBO) sezonun ilk fiyatını açıkladı.
Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Ali Feyzi, borsa binasında yaptığı basın açıklamasında 2016 yılı 50 randımanlı fındığın fiyatını 11.50 TL olarak açıkladı.
FATBO Başkanı Ali Feyzi konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “2016 yılı fındık sezonu hayırlı olsun. Fındık fiyatlarını Fatsa Ticaret Borsası olarak belirledik. Artık piyasada şaibe kalmadı. Borsamızın fiyatları tüm esnaflarımız ve üreticilerimize verdiğimiz gerçek fiyattır. Fiyatla ilgili spekülasyonlar bugünden sonra olmayacaktır. Bu verilen fiyatların dışındaki rakamlara itibar etmemeliyiz. Borsamızın fiyatına her zaman itibar etsinler üreticilerimiz” dedi.
2016 yılında eski fındıkla ilgili sorunların olduğun belirten Feyzi, “2015 yılından kalan eski fındık halen üreticilerimizin elinde var. bizlere uygulanan bir uygulama var ihracatçılar tarafından. Eski fındığı yeni fındığı oranla 1 TL aşağıdan alıyorlar. Fındık tüccarı arkadaşlarımızda üreticilerden eski fındığı 1 TL eksiğe alacaklar. Üreticilerimizi bu konuda bilgilendirmek istiyorum. Bu fiyat farkı bizim esnafımızdan kaynaklanan fındık farkı değildir. Esnafımızla, üreticimiz karşı karşıya gelmesin. Bu farkı fındığın ihracatçıların uyguladığı bir durum olduğunu belirtmek istiyorum” diye konuştu.
Feyzi şöyle devam etti: “Elinde 2015 yılı mahsulü olan üreticilerimizin fındıklarının kalitelerinin düşmemesi için mutlaka güneşte fındığını kurutup jüt çuvallara koyarak piyasaya sürmesini istiyoruz. Naylon çuvallardan uzak durmasını istiyoruz bu konuda üreticilerimizin, fındık altın değerindedir. Herkes ürününe sahip çıksın. 2016 yılı mahsulü 50 randıman net fiyatı 11. 50 TL’dir. Randımana göre fiyatlarda değişme olacaktır. Fiyatlarda genel olarak değişimi zaman gösterecektir fakat bu yıl ürün az, çok fiyatların düşeceğini sanmıyorum. Ordu ilimizde genel olarak bakıldığı zaman fındık az. 2015 yılı gibi tersine bir durumun olacağına inanmıyorum. Bu benim kendi kanaatim.”
Feyzi açıklamasını şöyle tamamladı: “Üreticilerimizden isteğim eski fındıkları ile yeni fındıklarını karıştırarak piyasaya fındığını getirmesin. Kurnazlık yapmak bizim üreticimize yakışmaz. Üreticilerden isteğim bu konuda bilinçli davranmalarıdır. Eğer böyle bir durum söz konusu olursa eski fiyat geçerlidir. Üreticilerimiz bu konuda hassas olmasını istiyoruz.”