Fatsa Devlet Hastanesi hekimleri başarılı bir operasyona imza atarak mini PNL (perkütan nefrolitotomi) operasyonu gerçekleştirdi.
Tıptaki gelişmeleri yakından takip eden Fatsa Devlet Hastanesi hekimleri böbrek taşı operasyonlarında son teknoloji ve imkanlarından yararlanıyor. 2 cm ve daha büyük olan böbrek taşlarının tedavisinde mini PNL (perkütan nefrolitotomi) operasyonunu başarıyla gerçekleştiriyorlar.
Operasyon hakkında bilgi veren Fatsa Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Osman Çelik, “Teknolojinin ilerlemesi ile beraber, günümüzde hastaların ve hastalıkların tedavisi giderek daha kolay yapılmaya başlandı. Ağrının en yoğunlarından biri olan böbrek taşı tedavisinde kullanılan ameliyat yöntemleri de eskiden en az taş ağrısı kadar rahatsızlık verici idi. Günümüzde böbrek taşı tedavisinde kullanılan ameliyat yöntemleri minimal invaziv yani daha az acı veren daha çabuk toparlanılan ameliyat yöntemlerine dönüştü. Fatsa Devlet Hastanesinde özellikle son yıllarda giderek daha yaygın uygulama alanı bulan ve sıklıkla da taş hastalıkları başta olmak üzere, günümüz teknolojisinin tıbbi uygulamalara sunduğu tüm kapalı ameliyat girişimleri için gereken sistemler mevcuttur” dedi.
Gerçekleştirdikleri perkütan nefrolitotomi operasyonu hakkında bilgi veren Çelik, “PNL 2 cm ve daha büyük taşların böbreklerden alınması amacıyla yapılan endoskopik bir operasyondur. Operasyon için hastanın sırt bölgesinde 8-9 mm’lik bir kesi yaparak buradan böbrek içerisine nefroskop adı verilen optik enstrüman geçiriyoruz. Böbrekteki taşı parçalara ayırıyor ve bu parçaları aynı kesiden dışarı çıkarıyoruz. Operasyon sonunda sadece 1 adet dikiş koyuyoruz. Ameliyattan yaklaşık 2 gün sonra hastalarımızı sağlıklarına kavuşturarak taburcu ediyoruz” diye konuştu.