Türk Patent Enstitüsü Başkan Yardımcısı Dr. İbrahim Yaşar, Ordu’dan yapılan patent başvurusu sayısının son yıllarda azaldığını, ayrıca tasarım başvurusunun da ‘adeta yok denecek kadar az’ olduğunu söyledi.
Ordu Sınai Mülkiyet Hakları ve Coğrafi İşaret Çalıştayı’na katılan Dr. İbrahim Yaşar, 2002 yılından itibaren Ordu’dan marka konusunda yapılan başvurunun 52’den 168’e çıktığını, coğrafi işaret anlamında 20 başvuru olduğunu ve Akkuş şeker fasulyesinin tescil edilen tek ürün olduğunu belirtti.
Türk Patent Enstitüsü Başkan Yardımcısı İbrahim Yaşar, ”Patent başvurusunda ise 2007-20012 yılları arasında 14 olan sayı daha sonra 4’e düşmüş. Oldukça düşük olan bu rakam üniversitenin olduğu bir yerde daha fazla olmalıydı” dedi. Yaşar ayrıca tasarım alanında başvurunun da yok denecek kadar az olduğunu vurguladı.
Ordu’da coğrafi işaret başvurularının Perşembe ceviz helvası, Yalıköy köftesi, Kabataş helvası, Ordu dut pekmezi, Ordu galdirik kavurması, Ordu ısırgan çorbası, Kestane balı, melocan kavurması, taflan turşusu, Ordu tostu, Ordu çakıldak fındığı gibi birçok ürün için başvuru yapıldığını ifade eden Yaşar, kabul edilmesi halinde geleneksel ürünlerin de tescil edilmiş olacağını kaydetti.
“BU TABLO ORDU’YA YAKIŞMIYOR”
Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Ordu’nun patent başvurusu az olan bir il olduğunu ve bu tablonun Ordu’ya yakışmadığını belirtti. Markanın önemli olduğuna dikkat çeken Vali Balkanlıoğlu, ”Herkes markalı ve kaliteli ürünler üzerinde duruyor ve onları tercih ediyor. İnsanlar piyasada yer edinmiş ürünler üzerinde duruyor. Coğrafi yer anlamında bizim bir hayli ürünlerimiz bulunuyor. Ordu tostu gibi ürünlerin de tescil edilmesi durumunda birçok insan bundan istifade edecek. Yapılacak her türlü çalışma kanunla korunuyor, devlet mevzuatla koruyor. Siz bir şey bulmuşsanız eğer, bunu koruyacak birçok kanun var. Pek çok memur çalışıyor ve bu konuyla ilgili kayıt ediyorlar. Ürünleriniz pazarlanabiliyor. Üniversitemize de akademik anlamda üzerine çok iş düşüyor. Ordu’nun her yerde, her alanda isminin geçmesi önemlidir. Bu konuda gereken hassasiyeti gösterelim. Hem ilimiz açısından, hem bireysel firma açısından önemli. Kurumun başında Ordulu bir kardeşimiz var. Kendisinden istifade edelim” diye konuştu.
Ordu Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı ile Türk Patent Enstitüsü Başkanlığı tarafından düzenlenen ve Ordu Kültür Sanat Merkezi’nde yapılan Çalıştaya, Vali İrfan Balkanlıoğlu, Baro Başkanı İlhan Kurt, Ordu Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu, Vali Yardımcısı Engin Avcı, Altınordu Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Şaşmaz, İl Emniyet Müdürü Caner Tayfur,Türk Patent Enstitüsü Başkan Yardımcısı Dr.İbrahim Yaşar, kaymakamlar, daire müdürleri, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.