Ünye Belediyesi’nin Kültür Yolu Projesi kapsamında yer alan ‘4 Arasta 1 Orta Çarşı Projesi’ kapsamında Ünye’nin kalbi konumunda yer alan Orta Çarşı tarihi kimliğine yeniden kavuşacak olması sebebiyle esnaf Ünye Belediye Başkanı ve ekibine teşekkür mahiyetinde Çarşı Meydanı’nda bir kahvaltı organizasyonu düzenledi.
Ünye’nin ticari anlamda kalbi olan tarihi Orta Çarşı Kültür Yolu çalışmaları kapsamında olan 4 Arasta 1 Orta Çarşı projesi kapsamında yeniden düzenleniyor. Bu kapsamda yapılan ihale sonrası yüklenici firmayla imzalar geçtiğimiz günlerde atılmıştı. Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından finanse edilen proje 2 yıllık verilen süreye rağmen 9 ay gibi kısa sürede bitirilmesi planlanıyor.
Orta Çarşı düzenlemesi 9 ay içinde bitirilecek
Kahvaltı programında bir konuşma yapan Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, Orta Çarşı esnafına çalışmalar hakkında bilgi verdi. Çamyar, “İçinde bulunduğumuz mekan Ünye’nin kalbi. Yani ilçemizin en işlek ve trafiğe kapalı çarşısı. Bu caddeyi yaşayan bir cadde haline getirmek, Osmanlı döneminde olduğu gibi o değeri buraya yüklemek istedik. 4 Arasta 1 Orta Çarşı şeklinde bir proje hazırlamıştık. DOKA’dan (Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı) projemiz onaylandı. Geçtiğimiz Cuma günü yüklenici firmamızla imzalarımızı attık. Önümüzde ki hafta içerisinde bir aksaklık olmazsa öncelikle doğalgaz altyapı çalışmalarına başlayacağız. Ardından da su ve kanalizasyon eksiklikleri varsa onlar da yenilenmiş olacak. Yani kısa süre içerisinde zemin çalışmaları bitmiş olacak. DOKA’nın bize vermiş olduğu süre 2 yıl ancak biz burada ki ticari faaliyetlerin aksamaya uğramaması için bu süreyi 9 ay gibi kısa bir süreye indirdik. Bu yüzden de önce zemin ve altyapı çalışmalarını bitireceğiz ardından da çarşımızda bulunan 32 binamızın dış cephe giydirmelerini gerçekleştireceğiz" dedi.
“Meydandan çarşıya girişi açacağız ve bir tak ile girişi belirteceğiz”
Orta Çarşıya Meydanı’ndan girişi belirtmek adına yine meydanda bulunan yeşil alanı kaldıracaklarını beliren Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, ayrıca meydandan Orta Çarşı’ya girişe bir Tak koymak suretiyle çarşı girişinin bu noktadan başladığını belirteceklerini kaydetti. Çamyar, “Ayrıca Saray Hamamı’nın restorasyonu bittiğinde meydanda bulunan hamamı oraya taşıyacağız ve oradaki hamam da müze olacak” diye konuştu.