Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, kırsal bölgelerin yatırım konusundaki dezavantajlı konumdan çıkması için Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun (TKDK) desteklerinin önemli olduğunu söyledi.
Türkiye’de, Ordu’nun da içinde yer aldığı 10 ilde uygulanan ve Ordu Valiliği’nin öncülüğünde, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu(TKDK) Ordu İl Koordinatörlüğü’nün destekleriyle yürütülen "LEADER Tedbiri Farkındalık Yaratma ve Yerel Halkı Harekete Geçirme Teknik Destek Projesi" kapsamında, Ordu’da 2 Yerel Eylem Grubu oluşturuldu.
1 milyar 45 milyon avroluk bir kaynağa sahip olan "LEADER Tedbiri Farkındalık Yaratma ve Yerel Halkı Harekete Geçirme Teknik Destek Projesi"nin Ordu’daki uygulaması için, Perşembe, Çamaş ve Gürgentepe ilçelerinin ortaklığı, Kabadüz, Ulubey ve Mesudiye ilçelerinin ortaklığı ile 2 ayrı Yerel Eylem Grubu oluşturuldu.
Vali İrfan Balkanlıoğlu başkanlığında, Valilik Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya, Vali Yardımcısı Ahmet Arık, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, TKDK Ordu İl Koordinatörü Mustafa Yücel, Yerel Kalkınma Uzmanı Ersin Erdoğan, Ordu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Recep Aydın, Yerel Eylem Grubunda yer alan ilçelerin kaymakamları, belediye başkanları ile proje yürütücüleri katıldı.
Toplantıda bir konuşma yapan Vali İrfan Balkanlıoğlu, ”Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu(TKDK) il koordinatörlükleri önceden bazı bölgesel illerde vardı. Ancak, şimdi biraz daha yaygınlaştı. TKDK kaynağının çoğunu Avrupa Birliği’nden sağlıyor. Kırsal bölgeleri dezavantajlı bölgeden çıkarıp, oradaki tarımsal kalkınmayı sağlayacak bir takım projeleri destekliyor” dedi.
Geçmişte yeterince proje üretilemediği için TKDK’nın sunduğu kaynaklardan istifade edilemediğini belirten Vali Balkanlıoğlu, “Geçmişte yeterince proje üretilemiyordu. Ancak, şimdi bunlar aşıldı ve proje üreten insanların sayısı da arttı. TKDK projelerinden istifade ederek, önce hangi konularda proje hazırlanabilir? Proje nasıl olmalı? Proje yapıldıktan sonra nasıl istifade ederiz? Bu konularda sizlerin kendinizi geliştirmeniz gerekiyor” diyerek, projenin 10 ilde uygulanacağını ve pilot il olarak Ordu’nun seçildiğini sözlerine ekledi.
Vali İrfan Balkanlıoğlu’nun konuşmasının ardından Yerel Kalkınma Uzmanı Ersin Erdoğan tarafından Yerel Eylem Gruplarının faydalanıcılarına yönelik bir sunum gerçekleştirildi.
Projenin yürütüldüğü 10 pilot il içinde sadece Ordu’da Yerel Eylem Gruplarının oluşturulduğuna dikkat çeken Ersin Erdoğan, oluşturulan Yerel Eylem Gruplarının birer dernek kurarak, öncelik ve strateji belirleme çalışmalarına başlayacaklarını ifade etti.
Yerel Eylem Grupları(YEG) kapsamında TKDK’ya yapılacak proje başvurularının tamamına yakınının destekleneceğini belirten Erdoğan, yerel ihtiyaca göre önceliklerin ve stratejilerin belirlenmesi amacıyla YEG ortağı olan ilçelerde eğitim çalışması yürütüleceğini kaydetti.
Toplantı, proje yürütücüleri ile Yerel Eylem Grupları içinde yer alan ilçelerin yöneticilerinin karşılıklı görüş alış-verişi ile devam etti.