Osmaniye Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam,  Osmaniye'de stratejik ürününün buğday olduğunu belirterek, bu ürüne alternatif olarak da yağlık ayçiçeğinin ekildiğini söyledi.

Yağlık ayçiçeğinin susuz alanlarda yetişebildiğini anlatan Sağlam, yağlık ayçiçeğinin kilo başına verilen primle çiftçi için cazip bir ürün olduğunu dile getirerek ayçiçeği priminin kilo başına 24 kuruş, buğdayın ise 5 kuruş olduğunu kaydetti.

Sağlam, 2010'de 20-25 bin dekar alanda ekimi yapılan ayçiçeğinin 2012 yılında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yaklaşık 47 bin dekar alanda ekiminin yapıldığına dikketi çeken Sağlam,  "Her yıl buğday tarımı yapılmasın diye alternatif olarak ekilen bir bitki ve çok da verimli. Dekara 295-300 kilo veriyor. Yani bu çok güzel rakamlar buğdaya göre çok kazançlı ama ne kadar kazançlı olursa olsun yine buğdaydan vazgeçemeyiz. Bizim stratejik ürünümüz buğday" diye konuştu.

Stratejik ürünlerin korunması için alternatif ürünlerin bulunmasının şart olduğunu ifade eden Sağlam, şöyle devam etti:

"Bu zaten tarımın temel prensibidir. Yani buğdayı devamlı ekeceğiz ama devamlı ekildiği zaman akraba evliliği gibi düşünün verim azalması oluyor veya hastalık çıkıyor. Mutlaka münavebe esastır. Ekim nöbetine mutlaka girmemiz gerekiyor. Her yıl aynı yere buğday veya mısır hangi ürün ekerseniz ekin, kendi oranında devamlı topraktan mineral kaldıracağı için bir sonraki yıllar gittikçe azalacaktır o mineraller. Ekim münavebesi ekim nöbeti uygulamamız gerekiyor. Ayçiçeği havzamız içerisinde desteklenen bir bitki olduğu için çiftçimiz açısında da baktığımızda 295-300 kilo ürün aldığını düşünün. Bunun 24 kuruş da prim miktarı var. Bu çiftçi için çok büyük para. Buğdayda dekar başına 20 TL destekleme alırken ayçiçeğinde 100 TL'ye yakın destekleme alabiliyor. Böyle olunca da çiftçimiz açısında iyi bir alternatif ürün. Yağlık ayçiçeği de aynı böyleye üst üste ekildiğinde hastalık olur ve tamamen biter. Toprak hiçbir hatayı kabul etmiyor. Toprakta hata yapmayacaksınız toprak çok verimli, çok bereketli, çok cömert ama onunda istekleri var ona uyarsak cömert uymazsak yok."

Osmaniye il genelinde 1 milyon 250 bin dekar tarım arazisi bulunduğunu ve çeşitli ürünlerin ekimlerinin yapıldığını ifade eden İbrahim Sağlam, çiftçilerin ürünlerinin kaliteli ve verimli olması için uzman ekiplerle bütün köylere gidip eğitim çalışmaları yaptıklarını söyledi.