Adana Toroslar Federasyonu (ATF), Adana’nın önemli üretim kalemlerinden olan ancak son yıllardaki bilinçsiz üretim ve pazarlama yapısı nedeniyle hak ettiği ilgiyi bulamayan Kozan portakalının değerlendirilmesiyle ilgili çalışmalarını sürdürüyor.

'Kozanda yetişen narenciyenin pazarlanması' konulu seminer düzenleyen Toroslar Federasyonu, aynı konudaki çalışmaları kapsamında Kozan ve İmamoğlu’nda incelemelerde bulundu. Seminerde ortaya çıkan 'Portakalın daha iyi pazarlanması için şirketleşme şart' yolundaki ortak anlayışı geliştirmek amacıyla düzenlenen geziye Toroslar Federasyonu Başkanı Cenap Erol, Genel Sekreter Abdullah İspir ile yönetim kurulu üyesi Mahmut Nimet Dalkır katıldı.

Adana Toroslar Federasyonu heyeti, bölge sorunlarını dinlemek ve çözüm fikri üretmek için yapılan görüşmeler kapsamında Kozan ve İmamoğlu’nda her iki ilçenin kaymakam ve belediye başkanları ile sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle görüş alışverişinde bulundu.

Federasyon Başkanı Cenap Erol, "Dağınık yapıdan bileşik yapıya gitmeniz gerekiyor. Bir şirket kurup yönetime işi bilen insanları getirip farkındalık yaratmalıyız. Kozan’daki bal tesisi örnek alınarak bir soğuk hava ve paketleme tesisi yapılmalı. Kozan portakalının hak ettiği değere ulaşmasını, güçlü bir pazara sahip olmasını, üreticimizin emeğinin karşılığını almasını, portakalın önemli bir ihraç ürünü olmasını böyle sağlayabiliriz. Aksi halde, dünyanın en lezzetli portakalını çöpe atmaktan kurtulamayız." dedi.

ORTAK FİKİR OLUŞTU

Cenap Erol, yapılan görüşmeler sonunda kaymakam, belediye başkanları ve STK’ların Kozan’ın portakalının birleşik yapıda üretilmesi konusunda destek verdiklerini ifade etti. Erol, "Yaptığımız çalışmalarda niyetimizi ve çabamızı doğru olarak ifade ettiğimizi düşünüyorum ki Kozan’da gerek üreticiler gerekse yöneticiler, STK yetkilileri bu şirketleşme fikrini destekliyorlar. Bundan sonraki süreçte, bu fikrin pratiğe dönüşmesi için çalışacağız." diye konuştu.