Osmaniye Arıcılar Birliği Başkanı Emin Gaffaroğlu, AA muhabirine, 3 yıldan bu yana Osmaniye ve bazı ilçelerinde arıların yarıya yakınının telef olduğunu, toplu ölümler nedeniyle yıllık bal üretiminde yüzde 50'ye varan kayıp öngördüklerini belirtti.
Arıların telef olmasını tarım alanlarında kullanılan zirai ilaçlarla ilişkili olduğunu savunan Gaffaroğlu, ölen arılardan aldıkları numuneleri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri aracılığıyla laboratuvarda incelettiklerini söyledi.

Benzer olayın Mersin, Adana ve Niğde gibi illerde de görüldüğüne dikkati çeken Gaffaroğlu, şu bilgileri verdi:

"Arı ölümleri genellikle Mersin çevresinde başlıyor, Adana, Osmaniye, Niğde ve ilçelere de yayılıyor. Şu anda Kadirli ve Sumbas ilçelerinde arı ölümleri görülmeye başlandı. Arı ölümleri, kovanın zayıflaması anlamına geliyor. Bir arı kovanının bal vermesi için güçlü olması gerekir. Aksi halde verim düşer. Yetkililerden üreticilerimizin sesini duymasını bekliyoruz."

Kadirli ve Sumbas Bal Üreticileri Birliği Başkanı Halil Telsiz de, toplu arı ölümleri nedeniyle üreticilerin mağdur olduğunu belirterek, üreticiyi koruma adına önlem alınması gerektiğini vurguladı.

Tarım sektöründe zirai ilaçların bilinçsiz kullanıldığını öne süren Telsiz, "Tarımın gelişmesinde arıların büyük payı var. Döllenmenin, arılar sayesinde gerçekleştirilmesi nedeniyle arıların korunması gerekir. Bunun bilincinde olmalıyız. Arılar olmazsa tarım da olmaz" diye konuştu.

Sumbaslı arı üreticisi Zeynel Öksüz ise, maddi kayıplarının büyük olduğunu belirterek, "Mağdur durumdayız, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinden bu konuda çözüm bekliyoruz" ifadesini kullandı.