Tezer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, otomotiv sektörünün son günlerde sıkıntılı dönemden geçtiğini söyledi.

Hükümetin, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu üzerinden otomotiv kredilerinin sınırlandırılmasına yönelik adım atmasının satışları olumsuz etkilediğini ileri süren Tezer, "Kur artışları da çok önemli bir konuydu çünkü geçen senenin ortalarındaki kur seviyelerindeyken, bugün gelinen noktada kimse fiyatlarını kurun seviyesine çıkartamadı. Model bazında yüzde 10 ila 20 fiyat artışı yansıtıldı. Otomotiv sanayisindeki üretim ilk çeyrekte yüzde 8 daraldı. İç pazardaki müthiş gerileme, sanayi üretimine çok net yansıdı" diye konuştu.

"KREDİLİ SATIŞLAR YÜZDE 50'NİN ALTINA İNDİ"

Tezer, hükümetin orta vadeli program uyguladığını, bu nedenle krediyle otomobil satışlarında düşüş olduğunu dile getirdi.

"Krediyle satış yüzde 58-60 civarındaydı" diyen Tezer, "Şu anda yüzde 50'nin altına inmiş durumda. Yılın ilk 6 ayını gördüğümüzde bu konuyla ilgili daha net bilgi ortaya çıkacaktır ama dediğim gibi düşüş eğiliminde. Otomotiv sektöründe düzenlenen kampanyalar olmasa satışlar yüzde 35-40 seviyesinde olurdu. Kampanyalar sayesinde düşüşün hızı biraz yavaşlatıldı" şeklinde konuştu.

Otomotiv sektörünün düğmeye basıldığında durmasının mümkün olmadığına dikkati çeken Tezer, üretim planlarının yıllık yapıldığını, siparişlerin bir yıl sonrası için verildiğini kaydetti.
Tezer, sözlerini şöyle tamamladı:

"Üçer aylık dönemlerle bu araçlar üretilmeye ve sevk edilmeye başlanıyor. Dolayısıyla bu tür ani kararlar, otomotiv sektörünü çok uzun dönem için etki altına alıyor. Bugün yapmış olduğunuz satış bağlantısını, 2 gün sonra 'fiyatlar değişti' diyerek müşteriye yansıtma gayretiniz olumlu olmuyor. Müşteri, ya alımdan vazgeçiyor ya da siz fiyattan çok fedakarlık etmek durumunda kalıyorsunuz. Bu karsız durum, daha büyük sıkıntılara sebebiyet veriyor."