Alevi kültüründe saygın bir yere sahip olan ve halk arasında Elif Ana olarak bilinen Elif Sugan, ölümünün 22. yıl dönümünde Pazarcık ilçesi Akdemir köyündeki türbesi önünde anıldı.

Vali Şükrü Kocatepe, anma programında yaptığı konuşmada, Elif Ana'nın insan sevgisi ve yardımlaşmanın sembolü olduğunu belirtti.

Fırsat eşitliğinin Türkiye'de yaşayan herkes için geçerli olduğunu, kişilerin cinsiyet ve ırkına bakılarak kamu kurumlarında göreve alınmadığını ifade eden Kocatepe, "Bizim söylemimiz, inancımız, kıblemiz ve ülkemiz aynı. Farklı yönümüz var mı? Yok. Dış güçler, asrın projelerini gerçekleştiren bu millet tekrar büyür ve dünyaya hakim olma hevesine kapılır korkusuyla aramıza ayrılıklar sokarak birbirimize  düşürmeye çalışıyor. Bu oyuna gelmememiz lazım. Bakın geçen bir yıl süre de çok şükür bir şehit karşılamadık. Bir yıldır analar ağlamadı. Ama ondan önce şehitler bir bir uğurlanıyordu. Ülkenin her yerinden Kürt, Alevi demeden insanlar, gençlerimiz, canlarımız gidiyordu" dedi.

Türkiye'nin her geçen gün daha da büyüyen bir ülke olduğunu ifade eden Kocatepete, birlik ve beraberliğin getirdiği güzellikleri birlikte yaşamaları gerektiğini anlattı.

Belediye Başkanı Mustafa Poyraz ise Elif Ana'nın hayatı boyunca sevgi hanesi oluşturduğunu dile getirdi.

Pazarcık Belediye Başkanı Kamil Dalkara da cemevilerinin yasal statüye kavuşturulmasını, okullarda Aleviliği anlatan müfredat düzenlemesi yapılmasını istedi.

İl Mütfüsü Muhammet Gevher de Hazreti Muhammed'in "Allah bir kulu severse onu insanlara da sevdirir" hadisini hatırlatarak, "O kutsal sözün hayata yansımasını burada görüyoruz. Buradaki organizasyonla birlik ve beraberliği hep birlikte inşa ettik. Esasen iyi insanların sayılarını çoğaltarak cemiyete ve topluma hakim kılmak zorundayız. Bunu yapabildiğimiz zaman huzurumuz mutluluğumuz artacaktır" diye konuştu.

Konuşmaların ardından katılımcılara yemek ikram edildi.

- Elif Ana kimdir

Pazarcık'a bağlı Akdemir köyünde yaşayan, sağlığında insanların yardımına koşmasıyla tanınan ve ermiş olduğuna inanılan Elif Ana, 31 Ekim 1991'de 83 yaşında vefat etti. 10 yaşından itibaren her şeyi gördüğü ve bildiğine inanılan, kendi adıyla anılan bir ocağın kurucusu da olan Elif Ana'nın türbesi, yılın belirli mevsimlerinde yurt içi vevdışından gelenlerce ziyaret ediliyor.