10. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Tarım Teknolojileri, Makine Hayvancılık ve Gıda Fuarı düzenlenen törenle açıldı.
Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. tarafından Mişmişpark fuar alanında düzenlenen Tarım Fuarı açılış törenine Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Vali Süleyman Kamçı, AK Parti Malatya Milletvekili Nurettin Yaşar, AK Parti Elazığ Milletvekili Metin Bulut, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İl Jandarma Komutanı Albay Şerafettin Yılmaz, İl Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal, AK Parti İl Başkanı Hakan Kahtalı, ilçe belediye başkanları, İl Müftüsü Ümit Çimen, meclis üyeleri, kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise Malatya’da yapılan her etkinliğin kendisini heyecanlandırdığını kaydetti. Tüfenkci, “Malatya’nın ve dolayısıyla ülkemiz ekonomisine yapılan her katkı çok çok değerli. Malatya’yı Türkiye’nin marka şehirlerinden biri haline getirmek için de inşallah sizlerle birlikte her daim çalışacağız. Tarım dünyada 2.5 milyar insanın geçim kaynağı. Ancak günümüzde tarımsal verimlilik azalmaya başladı. Dünya Bankasının verilerine göre tarımdaki verimlilik artışı dünya nüfusunun çok gerisinde kalmaktadır. Dünya nüfusunun artış hızına göre bu yüzyılın sonunda doyurulması gereken 2 milyara yakın nüfus ortaya çıkmaktadır. Bu da şunu göstermektedir, tarım hiçbir zaman önemini yitirmez. Onun için tarımda faaliyet gösteren, tarımla ilgilenen her çiftçimizin geleceği çok parlak. Dünyanın en büyük sanayi ülkelerine baktığımız zaman aynı zamanda bu ülkelerin tarımda da çok ileri noktalarda olduğunu ve dünyanın en büyükleri olduğunu görürüz. Sanayiyi planlarken elbette tarım arazilerini de korumak zorundayız. Tarımsal arazilerimizin sulanabilirliğini ve ekonomiye katkısını düşünürken sanayiyi de düşünmemiz lazım. Üretimde verimliliği artırabilmek için bizler ileri teknolojiyi kullanmamız gerekiyor. Bütün teknik imkanları tarımın emrine vermemiz gerekiyor. Bugün bu fuar yeni tarım teknolojilerinin çiftçi ile buluşturulması açısından çok önemli. Aynı zamanda biz piyasaya uygun üretim yapmamız lazım. Ürün pazarlamamız lazım. Türkiye uygun iklim koşulları, doğal özellikleri ve üretim alanları ile dünyada önemli tarım ülkelerinden bir tanesidir. Sebze ve meyve üretimi acısından önemli bir potansiyele sahiptir. Türkiye’yi, bol, kaliteli ve ucuz, dünya ile rekabet edebilen ürünler yetiştiren bir tarım ülkesi haline getirmek en önemli hedeflerimizden birisi” diye konuştu.
Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Genel Müdürü Sabri Akın ise, “Bir tarım ve hayvancılık şehri olan Malatya’mızda gelişen teknolojiye uygun olarak daha verimli, daha stratejik bir tarımın yapılması adına sektörde yeniliklerin takip edilmesini sağlamak, ekonomik anlamda katkı sunmak için bu fuarı düzenliyoruz. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük fuarlarından biri olan Malatya Tarım Fuarına, ülkemizin bütün bölgelerinden yaklaşık 30 ilden tarım sektöründe faaliyet gösteren 143 firmamız ile 13 ilimizdeki üreticilerimizi bir araya getirdik. Aynı zamanda birliklerimizin ve ziraat odalarımızın düzenlediği yarışmalar ve ikramlarla fuarımıza ayrı bir boyut kazandırmaya çalıştık” şeklinde konuştu.
Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Yunus Kılıç da, 10’ncusu düzenlenen fuarın Malatya ve bölgemize hayırlı olmasını diledi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Malatya’nın her geçen gün gelişen ve büyüyen bir şehir olduğunu belirtti. Çakır, “Bir tarım şehriyiz. Tarım fuarının önemi de buradan çıkıyor. Malatya deyince akla tarım geliyor, kayısı geliyor. Biz sanayimizi hızlı bir şekilde geliştirirken, kayısı ve tarımı da korumamız ileriye taşımamız gerekiyor. Büyükşehir Belediyesi olarak bir bütün olarak şehre bakmalıyız. Kentleşme, imar, altyapı ve üst yapıya kadar kentin geleceğini uzun vadeli planlarla geliştirip, büyütmemiz gerekiyor. Geleceğin Malatya’sını inşa etmek ise en büyük hedefimiz. Kentin ekonomisi çok önemli buraya tarım fuarı olarak bakmayın. Biz 1 yıl içinde 10 fuar gerçekleştiriyoruz. Bunun amacı Malatya’yı bu alanda bir merkez haline getirmektir. Ekonomik canlılığı diri tutmak, sektörel bazda bölge lideri olmak da hedefimiz. Dünyanın kuru kayısı ihtiyacını yüzde 80 oranında karşılayan Malatya’nın en önemli fuarı tarım fuarıdır. Bütün üreticilerimizi destekleyecek, bilgilendirecek daha modern tarım yapmasını sağlayacak bir fuar. Fuarımıza sadece Malatyalı firmalar değil, komşu kentlerden ve diğer şehirlerden de katılımcılarımız var. Türkiye’nin sayılı fuarı olma yolunda ilerliyoruz” ifadelerine yer verdi.
AK Parti Malatya Milletvekili Nurettin Yaşar ise Türkiye’nin stratejik sıralamasında tarımın birinci sırada yer aldığını ifade etti. Yaşar, “Tarım sektörünün özelliği insanları doğduğu yerde besleyen, istihdamı yaygınlaştıran, toplumsal dengeyi koruyan, sosyal paylaşımı, refahı adaleti sağlayan ve değerlerinde korunması noktasında kontrol mekanizması oluşturan önemli bir sektör olması tarımı daha da öne çıkarıyor. Hükümetin de çalışmaları içinde yer alan tarımın geliştirilmesi, tarımın hak ettiği yere gelmesi, tarımdan beklediğimiz verimliğin ve istihdamın sağlanması için yeni bir konseptin, yeni bir çalışmanın, yeni projelerin hazırlanması bu konudaki çalışmaların içinde bende yer alıyorum. Tarım bizim için sadece ekonomik bir sektör değil. Siyasal, sosyal, değerler sistemiyle ilişkili ve toplumun gelecekte sağlıklı toplum olabilmesi için geliştirilmesi gereken bir sektör” sözlerini kaydetti.
Daha sonra bir konuşma yapan Malatya Valisi Süleyman Kamçı da, nüfusun yarıdan fazlasının tarımla uğraştığını aktardı. Kamçı, “Bu gibi fuar organizasyonlarının artırılması gerektiği kanaatindeyim. Çünkü teknoloji hızla gelişmekte ve geleneksel tarım uygulamalarının yerini teknolojik uygulamalar almaktadır. Bu fuarlar sayesinde gerek çiftçilerimiz gerek tarımsal sanayi ile uğraşan sanayicilerimiz yeni veriler ve uygulamalarla tanışma imkanı bulacaktır. 10. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Tarım Teknolojileri, Makine Hayvancılık ve Gıda Fuarı’nın hayırlara vesile olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından 10’ncu Doğu ve Güneydoğu Anadolu Tarım Teknolojileri, Makine Hayvancılık ve Gıda Fuarı, İl Müftüsü Ümit Çimen’in yaptığı dua ile törene katılanlar tarafından kurdele kesimi yapılarak açıldı. Daha sonra törene katılan protokol ve davetliler hep birlikte stantları gezdi.