CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Bank Asya'ya yönelik operasyonu değerlendiren Hamzaçebi, 17/25 Aralık operasyonlarından sonra Bank Asya'nın sistemli bir saldırının hedefi olduğunu söyledi.

Bu saldırının, zamanın Başbakanı Erdoğan tarafından başlatıldığını anlatan Hamzaçebi, "Hatta battığı dahi söylenmiştir. Yalan haberler çıkarılmıştır. Banka batmıştır cümlesi, bu yalan haberlerin en önemlisidir. Bir bankayla ilgili yalan haber ifade etmek, itibarı sarsacak şekilde açıklamalar yapmak suçtur. Zamanın Başbakanı bu suçu işlemiştir, aynı suçu işlemeye devam etmektedir. Sermayesi ile ilgili olumsuz değerlendirmeler yapılmıştır. Banka sermaye yeterliliğinin 18 olduğu açıklanmıştır. Bozulduğuna dair hiçbir iddia ortada yoktur. Bugüne kadar bankalar battıkları için TMSF'ye devredilirdi. Şimdi ilk defa bir banka batırılmak üzere TMSF'ye devrediliyor. Saldırıların hedefi olan Bank Asya, dışardan batırılamadığı için herhalde içeri girip öyle batıralım demiştir. Bu yapılanların başka bir açıklaması yoktur." diye konuştu.

BDDK Başkanı ve üyelerinin açık bir şekilde suç işlediğini ve yetki gasbında bulunduğunu anlatan Hamzaçebi, kanunun kendilerine vermediği yetkiyi siyasi bir baskıyla el koyma sürecinin yolunu açtıklarını ifade etti. "Siyasi baskı ile hareket ettiler ama BDDK yönetimi ileride hukuki ve cezai sorumluluktan kurtulamayacaktır." diyen Hamzaçebi, bazılarına milletvekilliği sözü verildiği iddialarının ortalıkta dolaştığını belirterek, "Dokunulmazlık zırhı da onları bu sorumluluktan kurtaramayacaktır." değerlendirmesine yer verdi.

BDDK'nın kendi denetim elemanlarıyla gerekli araştırmaları yapabileceğini belirten Hamzaçebi, Başbakan Davutoğlu'nun açıklamalarını eleştirerek, "Bu karar tamamen hukuki değil, siyasi karardır. Kimse aksini iddia edemez." dedi. "Niye bankası olsun?" tartışmasının yanlış olduğunu dile getiren Hamzaçebi, bu düşüncenin sonunun gelmeyeceğini söyledi. Meselenin, sadece Bank Asya ile sınırlı olmadığını ifade eden Hamzaçebi, siyasi iktidarın, cezalandırmak için herkesi tehdit ettiğini ve ilk örneğinin de Bank Asya olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz açıklamalarını eleştiren Hamzaçebi, Merkez Bankası Başkanının sıkıştığını belirterek, Erdoğan'ın ne zaman konuşsa doların yükseldiğini hatırlattı. Artık faiz indirimi yapılsa bile bunun piyasaya yansımayacağını dile getiren Hamzaçebi, "Siyasi baskıyla Merkez Bankası faiz indirmiş olacaktır. Artık Merkez Bankası faiz indirme şansını kaçırmıştır." şeklinde konuştu.

"İç güvenlik paketiyle iktidar, partili rejim kurmak istiyor." diyen Hamzaçebi, "Bu paket yasalaşırsa Türkiye'de artık baas rejimi kurulmuş olacaktır. Valilere verilen yetkiler olağanüstüdür. AKP artık Türkiye'nin baasıdır." ifadelerini kullandı. Kişisel verilerin korunması, internet düzenlemesinin tesadüfi düzenleme olmadığını dile getiren Hamzaçebi, Türkiye'nin nereye götürüldüğünün açık bir göstergesi olduğunu vurguladı. Milleti sokağa dökecek yasaların yapılmamasını isteyen Hamzaçebi, Gezi benzeri hareketleri başlatacak işlemler yapıldığını söyledi.

Bir soru üzerine Hamzaçebi, Bank Asya'ya atanan yönetimin hukuksuz olduğunu kaydetti. Bank Asya'ya para yatıranların fişlenip ifşa edildiğine yönelik bir soruya da Hamzaçebi, "Bank Asya'ya kim parayı yatırıyor, bu biliniyor ve ifşa ediliyorsa bunun yapıldığı gayet açıktır. Bunu yapanlar suç işliyor. Kanunlara uygun hareket etmelerini tavsiye ediyorum. Hiç kimse işlenen suçun cezasız kalmayacağını bilmelidir." karşılığını verdi.

Toplumun parlamenter sistemi istediğini belirten Hamzaçebi, başkanlık sistemi getirme arzusunun 7 Haziran'da sandığa gömüleceğini ifade ederek, CHP'nin olduğu sürece başkanlık sisteminin gelemeyeceğini ifade etti. İç güvenlik paketi düzenlemesinden vazgeçilmesini isteyen Hamzaçebi, sağduyunun hakim olması temennisinde bulundu.

Bir başka soru üzerine de Hamzaçebi, Yüksek Seçim Kurulu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın siyasi faaliyetlerini durdurması gerektiğini kaydetti.