25. Dönem Milletvekili Genel Seçimi kesin sonuçları için Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) çalışmaları devam ediyor. Bu aşamada 25 milletvekilliğinin partilere dağılımını kritik oylar belirleyecek. Özellikle yurt dışı oyların illere dahil edilen etkileri sebebi ile şaşırtan sonuçlar çıkması söz konusu.

Cihan Haber Ajansı (Cihan) ekibi, 2 bin oydan daha az farkların söz konusu olduğu iller üzerinde bir araştırma yaptı. Elde edilen sonuca göre; AK Parti, yurt dışı oylarının çokluğu sayesinde ilave 10 milletvekilliği kazandı, yurt içinde ise ilave bu oylara rağmen küçük bir farkla 11 milletvekilliğini kaybetmiş görünüyor. CHP, yurt dışı oylar sebebi ile 2 milletvekilliği kaybetse de yurt içinde 4 milletvekilliğini küçük farklarla kazanabilmiş.

MHP, yurt dışı oylarının azlığı sebebi ile 8 milletvekili kaybederken, yurt içi oylarındaki küçük farklar partiye 5 milletvekilliği kazandırmış.

HDP, yurt dışı oyları AK Parti karşısında daha az olduğu için 2 milletvekilini kaybetmiş. Fakat yurt içinde küçük farklarla 2 milletvekilliği kazanarak durumu eşitlemiş.

AK Parti'nin yurt dışı oyları sayesinde diğer partilerin önüne geçerek 10 milletvekilliği kazandığı iller MHP’den Adana, Amasya, Ankara 2. Bölge, Çankırı, Çorum ve İstanbul 3. Bölge; CHP’den Ardahan, İzmir 2. Bölge; HDP’den Batman ve Muş şeklinde sıralandı.

HDP, yurt dışı oyları sayesinde Iğdır ve Kocaeli’nden 2 milletvekilliği aldı. HDP ‘Fotofinişle’ Şanlıurfa ve Van’da AK Parti’den az farkla önde oldu.

CHP ise ‘Fotofinişle’ Ankara 1. Bölge, Aydın, Erzincan ve İstanbul 2. Bölge'de AK Parti’den az farkla milletvekili kazandı.

MHP de ‘Fotofinişle’ Balıkesir, Bayburt, Burdur, Gümüşhane ve Samsun’da AK Parti’den az farkla milletvekili çıkardı.