CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Soma ilçesinde 301, Karaman’ın Ermenek ilçesinde 18 maden işçisinin hayatını kaybetmesinde sorumluluğu olanların, İzmit Körfezi’nde inşa edilen asma köprüde halat kopmasından kendini sorumlu tutarak intihar eden Japon mühendis Kishi Ryoichi kadar onurlu olamadıklarını söyledi.

CHP Milletvekili Özel, Ryoichi’nin intihar etmesinin hem kendilerini üzdüğünü hem de Türkiye açısından büyük bir ibret öyküsü haline dönüştüğünü belirtti. Japon mühendisin büyük bir hata yaptığını, halatın kendisi yüzünden koptuğunu düşünerek intihar ettiğini, bunun Japonların kültüründe olduğunu söyledi. Yüz kızartıcı suç işleyenlerin, insanların canına kast edecek hata yapanların kendisini cezalandırmasının Japonların geçmişten gelen kültürlerinde olduğunu hatırlatan Özel, Türkiye’de ise dört bakanın, bakan çocuklarının, hattî dönemin başbakanının çocuğunun yatak odalarında para kasalarının, para kutularının bulunduğu, önce inkar ettikleri, sonra faiziyle geri aldıkları bir süreçte, bu tip işlerde kimsenin yüzü kızarmadığını kaydetti. O bakanların, ilk Bakanlar Kurulu revizyonuna kadar istifa etmeyip olağan Bakanlar Kurulu değişikliği gibi gösterildiğini söyleyen CHP’li Özel, “Diğer yandan Soma’da yaşanan maden ocağı faciasında 301 işçi, daha önceden yapılan bütün uyarılara, bizim Meclis’e verdiğimiz araştırma önergesine, Meclis’te yaptığımız konuşmalara rağmen AKP grubunun oylarıyla reddedildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik mesele ile ilgili sorumluluklarını yerine getirmedi. Oradaki müfettişlerin sorumluluklarını yerine getirmemesi, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ)’nin, Ege Linyit İşletmeleri (ELİ)’nin sorumluluklarını yerine getirmemesine rağmen başta bakanlar ve altındaki bürokrasi, hala daha mevcut görevlerini sürdürdüler. Bir yanda 301 kişinin Soma’da kaybı, ardından 18 işçinin Ermenek’teki kaybına, onlarca iş cinayetine rağmen Çalışma Bakanı ile Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı'nın hala koltuklarında oturması, öbür yanda bir halat koptuğunda, ‘Az daha benim yüzümden insanlar ölecekti.’ deyip görevinden istifa da değil, hayatına son veren bir Japon mühendisin onurlu davranışı. Manisa’nın Soma ilçesinde 301, Karaman’ın Ermenek ilçesinde 18 maden işçisinin hayatını kaybetmesinde sorumluğu olanlar, İzmit Körfezi’nde inşa edilen asma köprüde yaşanan halat kopmasından kendini sorumlu tutarak, intihar eden Japon mühendis kadar onurlu olamadı.” dedi.

Türkiye’de kimsenin ölmesini ve intihar etmesini istemediklerinin altını çizen CHP’li Özel, “Ama lütfen oturdukları ve işgal ettikleri o koltuklardan, sorumluluklarının bilincinde olarak artık oraları boşalsınlar ama bu sorumluluğu yerine getirmediler. Şimdi görev halkımızdadır. Eğer ki bu sorumluluğu yerine getirmeyenler burada oturmaya devam ediyorlarsa onların o koltukta oturup oturmayacaklarına karar verecek olan seçmenlerin önüne 7 Haziran günü sandık geliyor. Şunu çok net biliyoruz ki kolundaki küçük bir bilekliği düşüren kız çocuğu, onu kaybettiği yerde bulmak için gezdiği yerlerde dolaşır ve arar. Biz işçimize duyulan saygıyı bir yerde, seçim sandığında kaybettik. Biz emeğe, alınterine duyulan saygıyı, onun karşılığının verilme anlayışını bir seçim sandığında kaybettik. Şimdi Türkiye işçi sınıfı ve Türkiye’nin onurlu insanları, onu kaybettikleri yerde, seçim sandığında aramaya devam edecekler.” diye konuştu.