CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, bakan olarak katılan iki HDP’li milletvekilinin istifasının ardından, seçim hükümetinin gerçek ve son şeklini aldığını belirterek "63 hükümet parlamentoda azınlıkta olan AKP’nin, 550 milletvekiline hitap ediyormuş gibi kurduğu sahte bir seçim hükümetidir, kandırmacadır. 63. hükümet güvercin kanatlı, şahin bakışlı, karga ötümlü, bir akbabadır." dedi.

HDP kontenjanından hükümete katılan iki bakanın 26 gün dayanmasının sürpriz olmadığını söyleyen Balbay, Ankara’daki son durumu yazılı olarak şöyle değerlendirdi: "Anayasa’nın 114. maddesine göre seçim hükümetlerinin parlamentoda ki partilerin grup yönetimlerine danışarak kurulması gerekiyor. Yani Başbakan olarak atanan kişi Meclis’te grubu bulunan partilerin yönetimlerine güçleri oranında hükümete üye vermelerini isteyecek ve hükümet kurulacak ama böyle olmadı. Davutoğlu 'kaçak saray’dan aldığı talimatla parti yönetimlerini aşarak devşirme bir bakanlar kurulu oluşturdu. HDP kontenjanından hükümete katılanlar aslında HDP kökeninden gelen kişiler değildi. Bu tercihler HDP’nin içinde fay hatları yaratmaya yönelikti. Nitekim parlamentoya giren EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel’in hükümete katılmama kararı almasıyla burada oluşan çatlak belki de AKP’nin ellerini ovuşturmasını sağladı."

HDP’li bakanların yerine atananlar için Balbay, "AB’den sorumlu Bakanlığa Prof. Beril Dedeoğlu atandı. Dedeoğlu AKP’nin tam ve yarı resmi yayın organlarının hemen tümünde yorumculuk yapmış bir kişi yani sözcüğün tam anlamıyla AKP ailesinin bir üyesi. Kalkınma bakanlığına getirilen kişi de yine bu bakanlığının Müsteşarlığını yapan Cüneyt Düzyol. Müsteşarların nasıl seçildiğini hepimiz biliyoruz, AKP yönetiminden onay almayan hiç kimse müsteşar olamıyor. Sayın Düzyol’un müsteşarlıktan bakanlığa geçmesi şöyle yorumlanabilir; bu koltuğu bir HDP’liden alıp AKP’liye vermenin en düz yolu bu idi." yorumunu yaptı.

'TÜRKEŞ, MHP KONTENJANINDAN GİRİP, BAĞIMSIZ GÖRÜNÜP, AKP’NİN ADAYI OLARAK HÜKÜMETTE. SADECE BU DURUM BİLE SİYASİ AHLAKTAN YOKSUN OLDUĞUNU GÖSTERİYOR'

CHP’li Balbay, Tuğrul Türkeş’in durumunun da hükümetin gerçek fotoğrafı olduğunu belirterek bu konuda "Tuğrul Türkeş, MHP kontenjanından hükümete girdi. Kısa bir süre sonra MHP’den atıldı. Bağımsız olarak hükümette ki yerini aldı. 18 Eylül’de de AKP sıralarından Ankara milletvekili adayı oldu. Yani Türkeş, MHP kontenjanından girip, bağımsız görünüp, AKP’nin adayı olarak hükümette. Sadece bu durum bile AKP’nin hukuku hiçe saydığını, siyasi ahlaktan yoksun olduğunu gösteriyor." dedi.

AK Parti’nin 258 milletvekili ile adeta 550 kişilik parlamentoya tümüyle hâkimmiş gibi hareket ettiğini aktaran Mustafa Balbay, seçim hükümetinde bağımsız olması gereken üç bakanın da yine AK Parti’den daha önce milletvekili adayı olduğunu belirtti ve AK Parti hükümetinin görünümünü “63. Hükümet güvercin kanatlı, şahin bakışlı, karga ötümlü, bir akbabadır.” şeklinde özetledi.