Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, “İstanbul’da, Ankara’da, Paris’te başka başka terör olayları ortaya çıktı. Bu konuda dayanışmamızı net bir şekilde ortaya koyuyoruz. İç savaş söz konusu, başka istikrarsızlıklar söz konusu. Dolayısıyla Türkiye bu kaosla tek başına mücadele ediyor” dedi.
Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, İngiltere Büyükelçisi Richard Moore’u kabul etti. Avrupa Birliği Bakanlığı’nda gerçekleştirilen görüşmede konuşma yapan Bakan Çelik, terör sorunundan bahsederek, “Terör sorununun en küresel şekilde tehlikesini hissettiğimiz bir aşamadan geçtiğimizi İstanbul’da, Ankara’da, Paris’te başka başka terör olayları ortaya çıktı. Bu konuda dayanışmamızı net bir şekilde ortaya koyuyoruz. İç savaş söz konusu, başka istikrarsızlıklar söz konusu. Dolayısıyla Türkiye bu kaosla tek başına mücadele ediyor” şeklinde konuştu.
“Terörle mücadele konusunda daha ciddi bir işbirliği bekliyoruz”
Terörle mücadele konusunda diğer ülkelerle işbirliği yapmak istediklerini söyleyen Çelik, “Bazı ülkelerde bir saldırı olduğunda sınarlar kapatılıyor. Avrupa insan hakları mahkemesinin bazı hakları askıya alınıyor olağanüstü hal ilan ediliyor. İstanbul saldırısı olduğunda biz Brüksel’deydik terörle mücadele konusunda daha ciddi bir işbirliği bekliyoruz. Esas mesele şudur: Terörün sosyal köklerini siyasi ve ideoloji köklerini yok edebilmek siyasi olarak Suriye’deki istikrarsızlık devam ettiği müddetçe terör daha da güçlenecek. Terörle fiziki olarak mücadele etmek sadece sonuçlarıyla mücadele etmektir. Sırf DAEŞ’le mücadele ediyor diye bazı ülkelerin kara gücü olarak kullandığı PKK ve PYD terör örgütünün mazur görülmesi asla doğru olarak kabul edilmez. Öteden beri söylüyorum: ‘AB üyesi olmasak da güçlü bir Avrupa devletiyiz.’ Bir Avrupa ülkesi olarak konuşuyoruz tarihsel olarak İngiltere bizim önemli bir müttefikimiz AB bağlamında terörle mücadele bağlamında bize destek olmuştur. İngiltere bundan sonrasında da önceki gibi dayanışma içerisinde birbirini destekleyen iki ülke olarak ilişkilerimizin ve siyasi söylemlerimizin devam etmesini arzu ediyoruz’ ifadelerini kullandı.