Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır’ın katılımıyla AB Bakanlığı İzmir İl Temsilciliği hizmete açıldı. Konak ilçesi Pasaport semtinde, İzmir Liman Başkanlığı’nın bulunduğu binadaki temsilciliğin açılışına Vali Mustafa Toprak, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar ve davetliler katıldı.

Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından konuşan Bakan Bozkır, AB fonlarından faydalanılması için projeler hazırlanmasını istedi. Temsilciliğin İzmir’e hayırlı olmasını dileyen Bozkır, İzmir’in Türkiye’nin en güzel illerinden biri olduğunu belirterek, “Türkiye’nin ulaşmayı hedeflediği çok önemli noktalara, İzmir’deki çalışmalarımızla birlikte ulaşacağız. AB Bakanı olarak, temsilciliğin açılmasından dolayı onur duyuyorum. AB üyeliği gerçekten sadece bir örgüte üyelik değil, insanların günlük yaşamından, çevreden solunan havaya, içilen suya, gıda güvenliğine, eğitime, bütün fasıllar itibariyle kapsanan konulara, demokrasinin, insan haklarının gelişmesine katkılar sağlayan bir proje. Her insanı doğrudan etkileyen bu sürecin Türkiye açısından önemi izahtan vâreste. Bunun yanında doğrudan doğruya katkı sağlayan projeler de var. AB ile son imzaladığımız çerçeve anlaşmasıyla bugüne kadar sağlanan 4.7 milyar euro kaynağa ilaveten 2020 yılına kadar kullanılacak 4.5 milyar euroluk kaynağa da sahip olduk. Bunun için projeler yapılması lazım, konuların doğru seçilmesi lazım. Bugüne kadar bin 500 proje yazıldı, İzmir’e 59,5 milyon euro imkan sağlandı. Bu ofisin açılmasıyla birlikte bunun birkaç misline çıkması önem arz ediyor.” dedi.

AB destekleri hakkında bilgi veren Bakan Volkan Bozkır, “Ulusal Ajans bünyesinde bugüne kadar 600 milyon euro kaynak harcayarak, 400 bin insanımızı yararlandırdık. 300 bin insanımız, Avrupa’da eğitim görme imkanı buldu. Bir oto tamir atölyesinde çalışan bir çırak, mesleki eğitimle Avrupa’ya gitti. Önümüzdeki dönemde bu 880 milyon euroluk yeni bir kaynak var elimizde ve 500 bin insanımızı bundan yararlandıracağız. Avrupa'dan gençler buraya gelecek, bizim gençlerimiz oraya gidecek. İçinde bulunduğumuz dünyada gerçekten radikalizm, terör, insanların öldürüldüğü durumlarda en güzel çare insanların biraraya gelmesi, kültürlerin biraraya gelmesi ve bu şekilde yeni renkler katılması. Bence hem radikalizm, terör ve dünyayı bekleyen sorunlarla mücadelede elimizde bulunan en büyük silah. Bu ofisin açılışını, Türkiye’nin projesi olarak görüyorum.” şeklinde konuştu.