ABD Ankara Büyükelçisi John R. Bass, Suriye’deki iç savaşa siyasi bir çözüm bulunması için Türk hükümeti ve diğer ülkelerle işbirliği halinde çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

239. Amerikan Bağımsızlık Günü Resepsiyonu’na katılmak üzere Adana’ya gelen John R. Bass, Vali Mustafa Büyük’ü makamında ziyaret etti. Şeref defterini imzalayan Bass, basın mensuplarının sorularını cevapladı. ABD Adana Konsolosluğu’na ve İncirlik Havva Üssü’ndeki askerlere verdiği destek dolayısı ile Vali Büyük’e teşekkürlerini ileten Bass, “Aynı zamanda Suriye krizi üzerindeki ortak çalışmalarımız nedeniyle de kendilerine müteşekkirim. Ülkelerimiz arasındaki bu stratejik ortaklıktan sadece ulusal bazda değil aynı zamanda yerelde de biz bundan faydalanıyoruz. Biz Türk hükümeti ve halkının bu konuda göstermiş oldukları cömertliği derinden takdir ediyoruz. Özellikle 2 milyona yakın olan Iraklı, Suriyeli ve Afganlı mültecilere ev sahipliği yaptığından dolayı.” dedi.

Türkiye’nin bu cömertliğinin ABD’nin yaklaşık 4 milyar doları bulan yardımlarının Suriye’deki ihtiyaç sahibi insanlara yönelmesine imkan sağladığını ifade eden John R. Bass, “Aynı zamanda Türkiye’nin kapasitesine sahip olmayan diğer ülkelerde bulunan Suriyeli mültecilere de yardım etmeyi sağlamıştır. Şartlar el verdiğinde ve bu mültecilerin kendilerini güvende hissettiği anda ülkelerine dönebilecek ortama kavuşmalarını destekliyoruz. Bu aynı zaman da Tel Abyad ve başka bölgelerden son zamanlarda gelen mültecilerin durumuyla da ilgilidir. Siyasi bir çözüm yoluyla hem Türk hükümetiyle hem de diğer hükümetlerle çok yakın bir işbirliği halinde bu konu üzerinde çalışmalarımızı yürütüyoruz.” diye konuştu.

ABD’nin ‘son üç Fransa Cumhurbaşkanı ve üst düzey bir çok yetkiliyi dinlediğine’ ilişkin soruya ise Bass, “Konuyla ilgili olarak ABD’nin yorumları hakkında Washington’daki arkadaşlarımın söylediklerini dinlemenizi isterim.” cevabını verdi.