Atatürk Havalimanı’nda basın mensuplarına açıklama yapan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, darbe girişimi sırasında bütün partilerin demokrasiye sahip çıkmasının gurur verici olduğunu söyledi. Bugünden itibaren herşeyin kontrol altında olduğunu belirten Gül, “Böyle bir rezaleti Türkiye’ye yaşatanlar hiçbir zaman unutulmayacaktır”dedi.
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. 11. Cumhurbaşkanı Gül görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklama yaptı. Hayatını kaybedenlere rahmet dileyen Gül, “Böyle bir rezaleti Türkiye’ye yaşatanlar hiçbir zaman unutulmayacaktır. TSK’ya böyle bir kara lekeyi vuranları yine tarih hiçbir zaman unutmayacaktır. Bu işi yapanlar, bu çağda böyle bir teşebbüsün hiçbir zaman başarıya ulaşamayacağını anlamayacak kadar akıldan yoksun olduklarını da göstermişlerdir. Bütün halkımız hep beraber, iktidar, muhalefet, herkes, bütün siyasi partiler, sivil toplum örgütleri demokrasinin yanında durarak büyük bir dayanışma örneği göstermiştir. Demokrasinin değeri bundan sonra herkes daha iyi anlaşılacaktır. Maalesef detaylar çok üzücü, ama bu detayları sayın başbakan, sayın cumhurbaşkanı sizlerle paylaşıyorlar, paylaşmaya da devam edeceklerdir” dedi.
“Bu bir kaç kişinin işi değil”
Abdullah Gün darbe girişimini planlayanların bir kişi olmadığını kaydederek, “Bu bir kaç kişinin işi değil. Maalesef üzücü katılımlar var. Anayasa ve kanunlar çerçevesinde ne gerekiyorsa onlar yapılacaktır. Bu yaraları sarmak, Türkiye’yi bu utançtan hemen çıkartıp, pozitif gündemle yolumuza bakmamız lazım. Önce böyle bir teşebbüste bulunanlar hukuk içinde ayıklanmalı, hak ettikleri cezaları mutlaka görmeli. Demokrasiyi hukukun üstünlüğüne dayalı bir şekilde Türkiye’nin bütün gücünü kalkınmasına, halkımızın birliğine beraberliğine, yeni bir Türkiye, yeni bir dünyanın oluşacağını umut ediyorum. Bu çerçeve içerisinde, farklılıklarımızla beraber hareket etmenin mümkün olduğuna inanıyorum, inanıyorum ki böyle olacaktır bundan sonra" şeklinde konuştu.
“Türkiye açısından çok takdir edilecek bir davranış”
Gül, siyasi partileri dayanışmalarından dolayı tebrik ederek, "Böyle bir günde sağdan sola kadar bütün partilerin demokrasiye sahip çıkmış olmaları, bütün basının ayırt etmeden hepsinin hiçbir taviz vermeden sağlam bir duruş içerisinde yine demokrasiye sahip çıkmaları Türkiye açısından çok takdir edilecek bir davranıştır. Bugünden itibaren herşey kontrol altındadır. Titizlikle gerekli çalışmalar yapılacaktır" ifadesini kullandı.
Dış basınının hükümete destek verdiğini kaydeden Abdullah Gül," Batı’da seçilmiş hükumetin arkasında durulması şeklinde açıklamalar gördüm. Hepsinin seçilmiş hükumete, demokrasiye desteklerini yenilemiş olmaları sevindiricidir" dedi.