Dönüşüm / e-Devlet İşbirliği Protokolü” imzalandı.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Konferans Salonu’nda imzalan protokol ile açık öğretim okullarında okuyan öğrenciler, resmi geçerliğe sahip barkotlu öğrenci belgesi ile mezuniyet belgesini e-Devlet kapısı üzerinden alabilecek. Protokol töreninde konuşan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, açık öğretim okullarından öğrenim çağı dışına çıkmış ve çeşitli nedenlerle öğrenimlerini tamamlayamamış bireylere ve öğrenim çağı içerisinde olup da lise öğrenimini bu okullarda tamamlamak isteyen öğrencilere yurt içinde ve yurt dışında bu hizmetleri verdiklerini aktardı. Bakan Yılmaz, açık öğretim okullarından engelliler, tutuklu ve hükümlüler, askeri kışlalarda görevlerini yapmakta olan er ve erbaşlarında yararlandığını kaydetti.
Bakan Yılmaz, açık öğretim lisesi, mesleki açık öğretim lisesi ve açık öğretim ortaokulunun iş ve işlemlerinin elektronik ortamda okul bilgi yönetim sistemi üzerinden yürütüldüğünü belirterek, "Şuanda açık öğretim okullarında aktif olarak 1 milyon 600 bin öğrencimiz bulunmakta. Ancak kayıtlı olan öğrenci sayısı 3 milyon 700 bin. 1 milyon 600 bin öğrenci bu okullarda mezun oldu. Mezunlarla birlikte bu sistemin bugün Ulaştırma Bakanlığımızla imzalayacağımız protokol çerçevesinde verilecek hizmetlerin muhatabı 5 milyon 300 bin” diye konuştu.
“MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI E-DEVLET’E GİRDİ DENİLSE YERİDİR”
“Açık öğretim okullarından bazı kurum ve kuruluşlar belge teyidi, öğrencilik durumu, mezuniyet ve askerlik erteleme gibi bazı belgeler talep etmektedir” diyen Bakan Yılmaz şunları kaydetti:
“İstenilen bu belgeler birçok kurum tarafından talep edilmekte. Öğrencilerimizin tüm bu hizmetlerden daha kolay, hızlı ve güvenli bir şekilde yararlanmaları için e-Devlet kapısına mezuniyet belgesi, öğrenci belgesi, hizmete özel belge ve tamamlama belgesi gibi en çok talep edilen bazı belgeler bu sistem üzerinden verilecektir. Yapılan çalışma sonucunda açık öğretim lisesi, mesleki açık öğretim lisesi ve açık öğretim ortaokulu programlarına devam eden öğrenciler ve mezun olan vatandaşlarımız resmi geçerliğe sahip barkotlu öğrenci belgesi ile mezuniyet belgesini e-Devlet kapısı üzerinden zaman ve mekandan bağımsız olarak hızlı ve güvenli bir şekilde alacak ve bu belgeyi alanlarda tekrardan e-Devlet üzerinden bunu güvenle doğrulayabileceklerdir. Milli Eğitim Bakanlığı açısından bunun önemi; ilk defa e-Devlet üzerinden belge verecek olmamızdır. Milli Eğitim Bakanlığı e-Devlet’e girdi denilse yeridir. Böylelikle de bürokrasi azalacak ve yaklaşık 5 milyon 300 bin vatandaşımız veya öğrencimizin güvenli ve hızlı bir şekilde bu hizmetten yararlanması bu imzalayacağımız protokolü önemli kılmaktadır.”
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, e-Dönüşüm / e-Devlet politika ve uygulamalarının toplumun değişen ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde yerine getirilmesini sağlayan bir uygulama olduğunu söyledi. Bakan Arslan, e-Devlet kapısına ilişkin çalışmalara 2006 yılında başlanıldığını belirterek, e-Devlet kapısı üzerinden 246 farklı kurum bin 498 farklı hizmet, 28 milyonun üzerinde vatandaşın faydalandığını aktardı.
“HER YIL VATANDAŞLARIMIZIN GÜNLERİNİ KUYRUKLARDA GEÇİRMESİNE NEDEN OLACAK BELGELERİ E-DEVLET KAPISI ÜZERİNDEN ALABİLME İMKANI SAĞLAYACAĞIZ”
Bakan Arslan, e-Devlet Mobil uygulama üzerinden 6 milyondan fazla kullanıcıya 381 farklı hizmet ulaştırdıklarının altını çizerek, "MEB ile gerçekleştireceğimiz e-Devlet İşbirliği Protokolü ile eğitime yönelik başarılı ve geniş kitleleri ilgilendiren birçok hizmetin e-Devlet kapısı üzerinden sunulması ile ilgili önemli bir aşamayı kat etmiş olacağız. Bir işlemde 5 milyon 300 bin hedef kitleye ulaşıyoruz. Bu protokol ile e-Devlet hizmetleri, hizmetlerin e-Devlet kapısına entegrasyonu, sayısal veri, bilgi ve belge paylaşımı, bilgi güvenliği, eğitim müfredatında e-devlet ile ilgili içerik ve farkındalığın oluşması şeklindeki ana başlıkları içerdiğini söyleyebiliriz. Bu aşamanın ilk ayağı olarak her yıl vatandaşlarımızın günlerini kuyruklarda geçirmesine neden olacak belgeleri e-Devlet kapısı üzerinden alabilme imkanı sağlanmış olacaktır. Hedefimiz elektronik ortamdan sunulan ve sunulacak tüm kamu hizmetlerini e-Devlet kapısına taşıyarak tek noktadan, güvenli şekilde ve tek bir şifre ile vatandaşımıza sunmaktır. Bunun içinde kamu kurum ve kuruluşlarla eş güdüm ve ortak akıl ile çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdürmekteyiz” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Bakanlar İsmet Yılmaz ve Ahmet Arslan e-Dönüşüm / e-Devlet İşbirliği Protokolü’nü imzaladı.