Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu'nda, "Askeri Hakimler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" görüşülmeye başlandı. Alt komisyonda tasarı, oy çokluğuyla kabul edildikten sonra Adalet Komisyonuna geldi. Tasarı ile Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'ndan (HSYK) sonra Askeri Hakimler Kurulu'nun da (AHK) kurulması planlanıyor.

Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya, basın mensuplarına yönelik "Yeterli protein aldığınızı düşünüyorum. Sonra protein zehirlenmesi yaşamayın." ifadelerini kullandı. Yüce Divan oylaması da komisyon gündemindeydi. CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek'in Meclis Soruşturma Komisyonu Başkanı, aynı zamanda Adalet Komisyonu Başkanvekili Hakkı Köylü'nün nerede olduğunu sorması üzerine İyimaya, "Hakkı Bey Turgut Bey'in kalbinde." karşılığını verdi. Bu cevap gülüşmelere sebep oldu.

Toplantının başında alt komisyonda kabul edilen tasarının içeriğine ilişkin bilgi verildi. Daha sonra tasarının geneli üzerinde görüşmelere başlandı. MHP İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu, makul şüpheden dolayı milletvekili hakkında fezleke hazırlanmaya kadar gelindiğini ifade etti. Başesgioğlu, "Hukuk herkese lazım. Birgün herkese lazım oluyor. Yapılması gereken, sistemi bozmamak, evrensel kurallara riayet etmek gerekiyor." diye konuştu.

Yüksek Yargı Konseyleri'nin hesap verebilir ve şeffaf olabilmesi gerektiğini vurgulayan Başesgioğlu, AHK'da bir seçim mekanizması konulması gerektiğini kaydetti. Askeri üyelerinin atama ile değil seçimle yapılması gerektiğini anlatan Başesgioğlu, eski sisteme göre üçlü kararname ile hakimlerin bağımsızlığının daha fazla olduğunu söyledi. Bir kurum ne kadar kapalı olursa orada daha fazla istismar olacağını belirten Başesgioğlu, yargılama süreçlerinin de şeffaf olması gerektiğini dile getirdi.