CHP İzmir 2. bölgeden milletvekili adayı olan ancak adaylığı Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından iptal edilen Atilla Sertel, konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşımaya hazırlanıyor. Sertel’in avukatı Murat Ergün, bireysel başvuru haklarını kullanacaklarını dile getirdi.

YSK, Sertel’in adaylığını, Basın İlan Kurumu genel kuruluna katıldığı gerekçesiyle düşürmüştü. Av. Ergün, bu aşamadan sonra Sertel'in elinden alınan anayasal hakkına yeniden kavuşması için hukuken ne gerekiyorsa yapacaklarını belirterek, “YSK kararları, kesin ve itiraz yolu kapalı kararlardır. Bu durum bize, Anayasa Mahkemesi'ne doğrudan bireysel başvuruda bulunabilme hakkı tanımaktadır. 29 Mart tarihinde yapılan ön seçimde genel başkan dışında en yüksek ikinci oyu alan kişinin, yani 13 bin CHP üyesinin oyunu alan Atilla Sertel'in mutlaka Meclis’te olması gerektiğini, seçmen iradesinin Parlemento'ya yansımasının zorunluluk olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

'YSK KARARI YANLIŞTIR'

YSK tarafından verilen kararın yanlış olduğunu idia eden Av. Ergün, "YSK'nın, verdiği kararı 195 sayılı yasanın 1 ve 50. maddelerine dayandırdığını biliyoruz. Bu maddeler, suç işleyen bir Basın İlan Kurumu üyesi olursa mahkemede kendisine uygulanacak usul ve esasla ilgilidir. Oysa ortada işlenen bir suç yoktur. Olay, ceza hukukunun konusu dahi değildir. Seçim hukukuna tâbi bir mesele, ceza hukukuyla karıştırılmıştır. 2839 Sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu ile 2820 Sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun bu olayla ilgili maddeleri, son derece açık olup YSK tarafından verilen kararın haksızlığını ortaya koymaktadır. Atila Sertel hakkında verilen kararın neden ve hangi açılardan hukuka aykırı olduğunu, AYM başvurumuzda ayrıntılarıyla dile getireceğiz.” dedi. Ergün, başvuruyu bu hafta içinde yapacaklarını dile getirdi.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanlığı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı görevlerinden ayrılarak milletvekili adayı olan Atilla Sertel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da yarıştığı İzmir 2. bölgede ön seçime girmişti. Kılıçdaroğlu ve Mustafa Balbay’ın ardından en çok oyu alarak 3. sırada çıkmıştı.