CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, hakkında 13 Kasım 2014 günü hazırlanan fezlekenin kanunda olmayan bir maddeye dayandırıldığını belirterek, “Bu savcı, falcı gibi bir savcı. Kanunun değişeceğini 20 gün önceden öngörmüş.” dedi.
Veli Ağbaba yazılı açıklamasında, kamuoyunda çok tartışılan ‘makul şüphe’nin geçtiğimiz yılın şubat ayına kadar kanunda yer almadığını hatırlatarak , “Ancak 17-25 Aralık operasyonundan sonra Şubat 2014’te madde değiştirildi. İktidar bu maddeye göre ‘makul şüpheli’ olmaktan korktuğu için, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 116. maddesinin fıkrasında yer alan ‘makul’ kavramı çıkarıldı ve ‘somut delillere dayalı kuvvetli’ ibaresi getirildi.
AKP, 10 ay sonra - yargıyı istediği gibi dizayn etmiş olacak ki, herhangi bir operasyon korkusu kalmadı ki değişiklik eski haline getirildi ve ‘makul’ şüphe tekrar kanuna koyuldu. Hakkımdaki fezleke, kanunda olmayan maddeye göre hazırlanmış.” izahını yaptı.

“HAKKIMDAKİ FEZLEKEDE EN TEMEL HUKUK KURALI ÇİĞNENMİŞ”

‘Makul şüphe’ kavramının 10 ay içerisinde çocuk oyuncağı gibi kanuna bir eklenmesi bir çıkarılması bir tarafa, hakkında hazırlanan fezlekede, hukukun ayaklar altına alındığını dile getiren Ağbaba, “En temel hukuk kuralı çiğnenmiş. Ceza hukuku, isnat edilen suçun işlendiği tarihteki kanun maddesi uygulanır diyor. Ben hukukçu değilim, ancak benim suç işlediğimin iddia edildiği tarihte kanunda ‘makul şüphe’ kavramı mevcut olmamasına rağmen makul şüpheye dayandırılmış fezlekem.” dedi.
CHP’li Ağbaba hakkındaki fezlekenin 13 Kasım 2014’te hazırlandığına işaret ederek, “Makul şüphe, Kanuna 2 Aralık 2014’te tekrar giriyor. Yani fezleke, yasa değişikliği olmadan 20 gün önce hazırlanmış olmasına rağmen ‘makul şüpheye’ dayandırılmış. Olmayan bir maddeye göre hakkımda fezleke hazırlanmış. Yasada ‘makul şüphe’ yokken savcı bey benim hakkımdaki iddiayı makul şüpheye dayandırmış. Demek ki savcı ‘makul şüphenin’ kanuna gireceğini önceden bilebilme yeteneğine sahip.” diye konuştu.