CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, İşkenceye Karşı Mücadele ve İşkence Görenlerle Dayanışma Günü'ne ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, 2015 Türkiyesi’nde hala işkenceci zihniyetin sürdürüldüğünü ve işkenceyle hak arama mücadelesi verenlere gözdağı verilmek istendiğini ifade etti.

AK Parti iktidarıyla birlikte işkencenin devlet politikası haline geldiğini belirten Veli Ağbaba, “Cezaevlerinde hasta tutuklu ve hükümlülerin durumu tümüyle bir işkence uygulamasına dönüştü. Sadece cezaevlerinde değil, sokakta da polisin kullandığı yoğun biber gazı, basınçlı su ve plastik mermi gibi orantısız müdahalelerinin yanı sıra, gözaltında alırken uyguladığı ağır şiddet de linç düzeyine varabilmektedir. AKP iktidarında sokağa çıkıp hakkını arayan herkes bir şekilde AKP’nin devlet şiddetine maruz kalmıştır.” dedi.

“İLK 5 AYDA 3 BİN ‘KİŞİ İŞKENCE GÖRDÜM’ ŞİKAYETİNDE BULUNDU”

2015 yılının ilk 5 ayında yaklaşık 3000 kişinin işkence gördüğüne dair şikayette bulunduğunu belirten Ağbaba, şunları ifade etti: “İşkencenin bu düzeyde rahat uygulanmasının en temel nedeni, otoriter AKP zihniyetinin cezasızlık politikasıdır. Birleşmiş Milletlerin 1987’de yürürlüğe koyduğu ve Türkiye’nin 1988 yılında kabul ettiği İşkenceye Karşı Mücadele Sözleşmesine rağmen, ne yazık ki, 2015’in Türkiye’sinde bile hala işkence görüntülerinin silinip silinmediğini, birileri tarafından korunan ve kollanan işkencecileri, insanlığa karşı işlenmiş suçlarda zamanaşımı uygulamasını ve cezaevlerinde maruz kalınan psikolojik işkencenin sürdürüldüğünü konuşuyoruz. İç Güvenlik Paketi’nin hiçbir görüş alışverişi yapılmadan dayatılması, AKP’nin işkenceyi meşrulaştırma çabasının ürünüdür. AKP’nin tek başına iktidar olma şansını kaybetmesi bu anlamda ülkemiz için bir şanstır. Biz CHP olarak, yeni yasama döneminde de, bir sindirme aracı olarak kullanılan baskı, işkence ve şiddetin her türüne karşı insan hakları normlarının yükseltilmesi için çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz.”