CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, parti olarak uzlaşmacı bir tutum sergileyerek koalisyon arayışı içinde olduklarını ancak AKP’nin hükümeti kurma görevini yerine getiremediğini belirtti. AK Partinin Cumhurbaşkanı’ndan bağımsız hareket edemediğini vurgulayan Ağbaba, “Koalisyonun kurulmamasının temel nedeni Recep Tayyip Erdoğan’dır” dedi.

Veli Ağbaba, CHP Malatya İl Teşkilatı’nda düzenlediği basın toplantısında, koalisyon çalışmalarına ilişkin değerlendirmeler yaptı. 7 Haziran’da yapılan genel seçimlerde vatandaşların uzlaşma hükümeti kurulması mesajını verdiğini belirten Ağbaba, parti olarak sorumluluk bilinci içinde her türlü samimi çalışmayı yaptıklarını ifade etti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun hükümet kurulması için büyük çaba harcadığına değinen Ağbaba, “En başından beri Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu Türkiye’nin geçmişteki sıkıntıları aşması, gelecek sorunları bertaraf etmek amacıyla birçok öneriyi gündeme getirdi. Başbakanlık dahil her türlü şeyden fedakarlık etti. MHP Genel Başkanı Bahçeli’ye genel başkanlık dahi teklif etti. Bilindiği gibi demokratik yönetim için önemli olan Meclis başkanlığı MHP’nin eliyle AKP’ye hediye edildi. Biz koltuklar üzerine değil ilkeler üzerine uzlaşı aradık. Koalisyon süreci öncesi 14 ilkemizi açıkladı. Bunun içinde yolsuzlukla mücadele, hukuk, demokrasi, mazotun 1.5 TL olması gibi konular vardı. Kürt vatandaşların sorunu, demokrasi, eğitim gibi 5 temel konuyu çözmemiz gerekiyor dedik. Koalisyon olursa bunların kabul edilmesi gerektiğini belirttik. Maalesef olmadı” diye konuştu.

'ERDOĞAN'IN BAŞKANLIĞINI İLAN ETMESİNİ PKK’NIN SÖZDE ÖZERKLİK İLAN ETMESİNE BENZETİYORUM'

Genel seçimler sonrası hükümet kurma görevini alan AKP’nin koalisyonu kuramadığını dile getiren Ağbaba, sürecin olumsuz sonuçlanmasında Cumhurbaşkanı’nın etkili olduğunu vurguladı. Ağbaba, şöyle devam etti: “Maalesef AKP’nin başbakan iradesi yok. Tüm irade demokrasi ve hukukun önündeki tek engel olan kaçak saraydaki cumhurbaşkanında. Erdoğan maalesef AKP’nin ‘başgenelbaşkanı’ gibi davranıyor. Davutoğlu ve AKP üzerine karabasan gibi duruyor. Şimdi başkan gibi davranıyor. Birkaç gün önce yaptığı ‘Ülkenin yönetim sistemi değişmiştir’ şeklindeki açıklaması Anayasa’ya aykırıdır. Fiili olarak başkanlığını ilan etmesi suçtur. Bunu ben PKK’nın sözde özerklik ilan etmesine benzetiyorum. O da anayasal suç, bu da anayasal suçtur. Önümüzdeki dönem için bu çok büyük bir tehlikedir. Koalisyonun kurulmamasının temel nedeni Recep Tayyip Erdoğan’dır.”

“HÜKÜMET KURMA GÖREVİ CHP’YE VERİLMELİ”

AK Partinin iade etmesiyle hükümet kurma görevinin CHP’ye verilmesi gerektiğinin altını çizen Ağbaba, “AKP, aldığı hükümet kurma görevini yapamadı. Şimdi Anayasa’ya göre yapılması gereken seçimlerde ikinci en yüksek oyu alan partiye yani CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na bu görevi vermektir. Hükümet kurma süreci için 5 günlük süre kaldı. Kurulur mu, kurulmaz mı? Şunu söylemek istiyorum, Kılıçdaroğlu, deneyimiyle 5 gün değil 5 saatte kuracak güçtedir. Hükümet kurma görevinin mutlaka verilmesi gerekiyor. Verilmezse bu anayasal bir darbe olur. Suç teşkil eder. Hükümet kurma görevinin verilmesini bekliyoruz. Görev verilmezse Kenan Evren’in yaptığı askeri darbenin benzeri bir sivil darbe olur. Kendilerine karşı olan her şeye darbe diyen, geziye darbe diyen, yolsuzluk soruşturmasına darbe diyen şakşakçı takımının buna ne yorum yapacağını merak ediyoruz” şeklinde konuştu.

“ŞEHİTLER HEP FAKİR AİLERDEN ÇIKIYOR”

Artan terör olaylarına da dikkat çeken Ağbaba, “Hemen seçimden sonra 40’tan fazla insanımızın şehit olmasının sebebi ise bu politikalardır. Birkaç yıldır unuttuğumuz terör tekrar hortladı. Maalesef yoksul evlere ateş düşmeye başladı. Şehit olan güvenlik güçlerinin ortak noktası ailelerinin yoksul olmasıdır. Evleri sıvasızdır. Yoksul çocukları ölüyor, zengin ve siyasetçilerin çocukları da askerliklerini bedelli olarak yapıyorlar” ifadelerini kullandı.