CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, "CHP'li Belediyeler Kadına Şiddete Dur Diyor" projesinin tanıtımını yaptı. CHP’li belediyelerde çalışan tüm personelin kadına yönelik şiddete karşı eğitimine başlayacağını belirten Ağbaba, "Şiddet mağduru kadınların iş başvurularını öncelikle değerlendirmeye alacağız. CHP’li belediyelerde kadına karşı şiddet geçmişi olan hiç bir işçi ile çalıştırılmayacak, bu konuda sendikalarla da protokol imzalayacağız.” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Parti Meclisi Üyesi ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Yerel Yönetimler Genel Başkan Yardımcısı Yrd. Ayça Akpek'in katılımı ile CHP Genel Merkezi'nde ‘CHP'li Belediyeler Kadına Şiddete Dur Diyor’ basın toplantısı düzenledi. Türkiye’nin en önemli sorunlarından birisinin kadına şiddet olduğunu belirten Ağbaba, “2015 yılında 64 günde 53 kadının şiddete bağlı öldürüldüğünü biliyoruz. Geçtiğimiz yıl ülkemizde 294 kadınını şiddet nedeniyle toprağa verdik. Bu dünyanın herhangi bir ülkesinde 294 kadının öldürülmesi başlı başına olaydır. Bu cinayetler, sıradan kriminal ya da münferit olaylar olarak değerlendirilemez. Caydırıcı hiçbir önlem alınmıyor. Bırakın var olan yasaların uygulanmasını, daha 4 gün önce Bingöl’de 16 yaşındaki bir çocuğa tecavüz eden 8 kişiye hem iyi hal indirimi uygulandı hem de içlerinden 6’sının cezası ertelendi. Yani bir daha tecavüz edene kadar ceza almayacaklar. Üstüne üstlük bu 8 kişi de tutuksuz yargılandı.” ifadelerini kullandı.

Bugün CHP’li belediyeler olarak ‘kadına yönelik şiddet’, ‘çocuk gelinler’ ve ‘tecavüz’ gibi toplumumuzun utancı haline gelen konularda yeni bir uygulamaya başladıklarını belirten Ağbaba, “Bu konuda özellikle biz erkeklerin eğitiminin de önemli olduğunu düşünüyoruz. Hepimiz “geleneksel değerlerle” yetiştirildik. Bizlere evde, okulda, toplumsal alanda hep erkeklerin kadınlardan daha üstün olduğu öğretildi. Bizler bu hisle büyüdük. Şimdi bunu değiştirmemiz gerekiyor. Bu işin o kadar kolay olmadığını biliyoruz. Ancak bir yerden başlamak gerekiyor. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak siyasi sorumluluğumuzun farkındayız. Siyasi sorumluğumuza uygun olarak kendi belediye alanlarımızda kadınlarımızın özgür birer birey olarak yaşaması için her türlü tedbiri almaktayız. Başta Avrupa olmak üzere dünyadaki örnekleri inceledik. Belediyelerimizde çalışan tüm personelin ‘kadına yönelik şiddete’ karşı eğitimine başlayacağız. Öncelikle eğitmen eğitimini gerçekleştireceğiz. Belediyelerimizde görev yapan psikologlar ve sosyal hizmet uzmanları ‘şiddete karşı erkek eğitiminden’ geçirilecek. Bu çalışmayı ilk olarak İstanbul Ataşehir Belediyemiz uyguladı ve çok olumlu sonuçlar aldık.” şeklinde konuştu.

TAŞERON FİRMALARA KADINA KARŞI ŞİDDET EĞİTİMİ VERME ZORUNLULUĞU GETİRİLECEK

Bu eğitimde şiddetin tanımından, şiddetle başa çıkma yöntemine, doğru ilişki kurma biçimlerine kadar pek çok konuda eğitim verileceğini ifade eden Ağbaba, “ Belediyelerimiz yalnızca kendi çalışanlarına değil, belediyelerden ihale alan taşeron firmalar personellerine kadına karşı şiddet eğitimi verme zorunluluğu getirecekler. CHP’li belediyelerde bulunan ‘kadın sığınma evleri’ Türkiye’ye model olacak, sayılarını arttıracağız. Buraya başvuran kadınların istihdamı, kendi ayakları üzerinde durmalarını sağlamak bizim birinci işimiz olacak. Bu nedenle belediyelerimiz şiddet mağduru kadınların istihdamına öncelik verecek. Şiddet mağduru kadınların iş başvurularını öncelikle değerlendirmeye alacağız. CHP’li belediyelerde kadına karşı şiddet geçmişi olan hiç bir işçi ile çalıştırılmayacak, bu konuda sendikalarla da protokol imzalayacağız. Bugün hiç kimse kadına yönelen şiddetin, vahşetin son 10 yılda 1400 kat artmasının iktidarın kadına bakışından bağımsız olduğunu söyleyemez. Biz CHP'li belediyelerde mor bayrak projesini hayata geçirirken, birilerinin belediye başkanları, birden fazla kadınla evliliği hak görenler eğitimler vermektedir. Biz bu zihniyeti ortadan kaldıracağız. AKP’nin Kadın düşmanı politikalarına karşı yerel yönetimlerimizden başlayarak Hayır! Diyoruz.İşte bizim belediyelerimizde başlatacağımız uygulamanın amacı bu olacak.” açıklamasında bulundu.

Ağbaba, bu projeyi ilk olarak SODEM’e bağlı 110 belediyede başlatacaklarını belirtti.