Başbakan Ahmet Davutoğlu, Süleyman Şah Türbesi Operasyonu öncesi PKK’nın Suriye kolu YPG’den destek alındığı yönündeki iddialara karşı çıktı. Davutoğlu, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Hükümeti, böyle bir operasyon için, ulusal çıkarı gerektiğinde atacağı herhangi bir adım içim kimseden izin de istemez, destek de almaz. Sivil kayıpların engellenmesi için bütün taraflara bildirimde bulunduk.” dedi. Davutoğlu ayrıca Genel Kurul’da gerginliklere neden olan ‘İç Güvenlik Paketi’nin bazı maddelerin 6-7 Ekim olaylarından sonra pakete dahil edildiğini söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, TBMM’deki grup toplantısında konuştu. Dün yurtdışında olduğundan bir gün sonrası Meclis’te gerçekleştirilen grup toplantısında Davutoğlu, Genel Kurul’da gerginliklere neden olan ‘İç Güvenlik Paketi’ görüşmelerinde AK Parti üyelerinin vakarlarını yitirmedikleri, haya ve edepten ödün vermediklerini söyleyerek teşekkür etti. AK Parti’nin özgürlük ve güvenlik dengesi tutumuna karşı ‘bonzaicilerin ve molotofları savunanların kirli bir ittifak içinde olduğunu savunan Davutoğlu, İç Güvenlik Paketi’nin arkasında yatan nedenin 6-7 Ekim olayları olduğunu söyledi. Davutoğlu, “6-7 Ekim olayları olmamış olsaydı paketin bazı unsurları gelecekti ama bazı tedbirler almaya belki ihtiyaç hissetmeyebilecektik. Ama 6-7 Ekim olayların gösterdiği tablo; acilen tedbir almayı devlet sorumluluğumuzun gereği kıldı.” dedi.

AHMET DAVUTOĞLU: CHP, TÜRK BAAS’I; HDP KÜRT BAAS’I

Muhalefet partilerinin kanun taslağının Genel Kurula gelinceye kadar davetlere rağmen sessiz kaldığını söyleyen Davutoğlu, Meclis’te yaşanan gerginliklerden muhalefet partilerini sorumlu tutarak birilerinin düğmeye bastığını, hep beraber harekete geçildiğini savundu. Muhalefet partileri arasındaki ittifakları Anadolu’nun her yanında anlatacaklarını kaydeden Davutoğlu, “6-7 Ekim’de ‘devlet nerede’ diyen Bahçeli’nin şimdi HDP ile nasıl bir koalisyon ittifakı içine girdiğini MHP’li seçmenlerimize anlatacağız. 6-7 Ekim olaylarında güzelim şehirlerimiz tahrip edilirken ‘hükümet nerede’ diye soran Kılıçdaroğlu’nun ve CHP grubunun nasıl bir koalisyon ile HDP ile birlikte HDP’nin o dönemdeki gibi Kılıçdaroğlu şimdi ‘sokağa çıkın’ tahriki yapıyor. HDP ile yani Kürt BAAS’ı ile CHP yani Türk BAAS’ı otoriterliğin sembolleşmiş partileri şimdi güya özgürlükleri savunuyorlar.” dedi. Özgürlüklerin teminatının AK Parti olduğunu savunan Davutoğlu, kimsenin kendilerine özgürlük dersi veremeyeceğini söyledi.

“HAKARET ONLARA, EDEP BİZE YAKIŞIR”

‘İç Güvenlik Paketi’nin evrensel standartlara uygun olduğunu ifade eden Davutoğlu, 132 maddelik paketin hiçbir yerinde demokratik standartlardan vazgeçmediklerini belirtti. Muhalefetin insanları sandığa değil de sokağa da davet ettiğini ifade eden Davutoğlu, “Hakaret onlara, edep bize yakışır. Molotof kokteyli atanları, bonzai tacirlerini, maske takanları savunmak onlara, halkın özgürlüğü ve güvenliğini savunmak bize yakışır.” dedi.

“BU YASA ÖYLE YA DA BÖYLE GEÇECEK, KANUNLAŞACAK”

“Bütün muhalefet partilerine sesleniyorum. Eğer bu kanunu engellemeye devam ederlerse, bu kanunun gecikmesi sebebiyle herhangi bir molotof kokteyli saldırısı olursa, maskeli bir takım saldırılar olursa sorumlusu onlardır.” diyen Davutoğlu, “Bu yasa öyle ya da böyle inşallah geçecek, kanunlaşacak.” diye konuştu.

“İZİN YA DA DESTEK ALMADIK, BİLDİRİMDE BULUNDUK”

Türkiye’nin Süleyman Şah Operasyonu öncesi PKK’nın Suriye kolu YPG’den ’den izin alındığı iddialarına karşı çıkan Davutoğlu şunları söyledi: “Bu çalışmalar yürütülürken birçok açıklamalar oldu. Türkiye kimlerden destek aldı, izin aldı. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Hükümeti, böyle bir operasyon için, ulusal çıkarı gerektiğinde atacağı herhangi bir adım içim kimseden izin de istemez, destek de almaz. Sivil kayıpların engellenmesi için bütün taraflara bildirimde bulunduk. Onun dışında askerlerimiz tayin edilen vakitte girdiler, tayin edilen vakitte çıktılar.”

DAVUTOĞLU’DAN BAHÇELİ’YE: KAÇ TANE TARİHİ ESERE SAHİP ÇIKTINIZ?

Şah Fırat operasyonu ile dört ana hedefe ulaşmaya çalıştıklarını söyleyen Davutoğlu, türbe naklinin aylar önce planladıklarını ifade ederek operasyonun tüm dünyada ilgi ve takdirle takip edildiğini savundu. Davutoğlu, “Sayın Bahçeli’ye soruyorum; Siz de Türkiye’de başbakan yardımcılığı yaptınız, iktidar ortağı oldunuz. Kaç tane tarihi esere sahip çıktınız? Hangi şehitliğe, hangi büyük sultanın mezarına sahip çıktınız?” diye sordu.

“BAHÇELİ ÖZÜR DİLEMELİDİR”

MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin Genelkurmay Başkanı Özel için 'vatan nedir bilir misin?' sözünü anımsatan Davutoğlu, “Sayın Bahçeli’ye soruyorum, sen vatan nedir bilir misin diye sorarken dolaylı olarak rahmetli Türkeş’e de sormuş oluyor. Türkeş’in başbakan yardımcısı olduğu dönemde ikinci nakil yapıldı. Peki vatan toprağı satılmış mı oldu? Hayır, uluslararası hukuk gereği Süleyman Şah’ın bulunduğu yer bizim için vatan toprağıdır. Bahçeli özür dilemelidir. Bende ona cevaben söylüyorum; acaba Sayın Bahçeli sen edep nedir bilir misin? Günlerce uykusuz kalarak, vatan toprağını savunan o devlet görevlilerinin karşısında devlet ahlakı nedir bilir misin, devlet ahlakı nedir bilir misin?” dedi.

BAŞBAKAN’DAN KILIÇDAROĞLU’NA: KIŞ UYKUSU DÖRT YIL SÜRMEZ

CHP’nin dört yıldır Esed’i savunduğunu söyleyen Davutoğlu, “Dünkü konuşmasında şunu söylüyor Kılıçdaroğlu, ‘Bir sabah kalktık, Suriye ile düşman olduk’. 300 bin insan ölmüş, beş milyon kişi mülteci olmuş. Bunları görmüyor sanki Suriye rejimi sütten çıkmış ak kaşık gibi ona sahip çıkıyor. Ve diyor ki ‘niye onlara düşman oldunuz?’ Kış uykusunu anlarım ama dört yıl sürmez ki kış uykusu. Hala uyuyor.” diye konuştu.

“TÜRK SUBAYLARI HALKIN ONAYINI ALMIŞ HÜKÜMETİMİZİN EMRİNDEDİR”

MHP’nin eskiden Genelkurmay başkanlarının mahzurlu gördükleri kararlar hakkında siyasi liderlere karşı koyacak yürekliliği gösterebildiği yönündeki ifadelerinin bir darbe çağrısı olduğunu kaydeden Davutoğlu, “Bu eski Türkiye alışkanlığıdır. Sayın Genelkurmay Başkanımız ve şerefli Türk subayları demokratik yolla iktidara gelmiş hükümetimizin emrindedirler. Hükümetimizin aldığı kararları uygularlar. Geçti o dönemler. Biz ne 27 Mayıs ne 12 Eylül'deyiz ne de apoletlerle böyle konuşulan 28 Şubat'tayız. Yeni Türkiye'de buna pabuç bırakmayız.” dedi. Artık Türkiye’de taşların yerine oturduğunu kaydeden Davutoğlu, demokrasinin Türkiye’deki garantisinin AK Parti olduğunu savundu.

GENÇLERE SESLENDİ: TAHRİKLERE KARŞI BİRLİĞİNİZİ MUHAFAZA EDİN

Özgecan Aslan cinayetine de değinen Davutoğlu, kadına yönelik şiddeti her yönüyle önlemeye kararlı olduklarını ifade ederek Fırat Çakıroğlu’nun cinayeti için ise “Bazı unsurlar üniversitelerimizi karıştırmak isteyebilir. Bizler 70'li yıllarda okumuş nesil olarak bunun ne acı kayıplara yol açtığını biliyoruz. Sadece Başbakan olarak, milletvekili olarak değil, bir hoca olarak da öğrenciler arasında hiçbir zaman ideolojik ayrım yapmamış, yapılmasını ihanet olarak görmüş birisi olarak da bütün gençlerimize seslenmek istiyorum. Bu tahriklere karşı birliğinizi muhafaza ediniz. Görüşlerinizi tartışınız. Ama ne olursa olsun şiddete başvurmayın. Şiddet üzerinden gençlerimizin bölünmesi Türkiye’ye yapılabilecek en büyük ihanettir.” dedi.