Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kars Milletvekili ve Parti sözcüsü Ayhan Bilgen, Kars Havalanı'nda kendisi ile birlikte şehre gelen AK Parti milletvekili adaylarının kamuda görevli kişilerce karşılanmasını eleştirdi. Kamu bürokratlarının ve idare amirlerinin bir siyasi partinin adaylarını karşılama töreninde rol oynamasının, pozisyon almasının hiçbir şekilde kabul edilebilir tarafı olmadığını söyledi.

HDP Kars Milletvekili ve Parti sözcüsü Ayhan Bilgen, parti binasında gündemle ilgili açıklamalarda bulundu. HDP sözcüsü, gündemlerinin seçimin sağlıklı gerçekleşmesi ve seçim güvenliğinin sağlanması olduğuna dikkat çekti. 1 Kasım'da sandıktan çıkan sonuçtan daha önemli olan durumun öncelikli olarak, kimsenin hayatını kaybetmediği, daha fazla kanın dökülmediği, çocukların babalarının tabutlarına sarılmak zorunda kalmadığı, anaların çocuklarını aramak zorunda kalmadığı bir ülkeye kavuşmak olduğunu belirtti.

Güvenli bölgeler ve sandığa ulaşma ile ilgili ciddi kaygıları olduğunu vurgulayan HDP sözcüsü, "Şimdiden sandık birleştirme girişimleri var. Yani bu durum, seçmenin iradesinin yansımasının önünde ciddi bir tehdit ve ciddi bir engel oluşturuyor. Yine güvenlik nedeniyle bazı köy ve yaylaların boşaltılması, Kağızman'da da bu yönde girişimlerin inisiyatiflerin başlamış olması bizim açımızdan endişe vericidir. Sandıkta seçmen iradesi, ne yönde tezahür ederse etsin buna saygılı olmak, bunun gereğini yapmak gerekir. Ne yazık ki 7 Haziran kaçırdığımız bir fırsattı. Seçmen, toplumun birlikte yaşamayı aynı zamanda birlikte yönetme biçiminde, yani siyasete taşıma iradesini gördük." diye konuştu.

Kendi beklentilerini topluma dayatma hakkının hiç kimseye ait olamayacağını kaydeden Bilgen, "7 Haziran'da kaçırdığımız fırsatı 1 Kasım'da hayata geçirmek, yani bir biçimde Türkiye'nin acil demokratikleşme sorununu, anayasa sorununu, barış ihtiyacını, gelir adaletindeki çarpıklığı bütün bu hizmet ihtiyacı gibi sorunları çözebilmek için siyasi sorumluluk üstlenmek zorundayız. Ama siyaset sadece kendi çıkarları için bir rol, bir tavır, bir tutum geliştirdiğinde bunun bedelini sadece siyasetçiler değil bütün toplum çekiyor" ifadelerini kullandı.

Bilgen, ayrıca kamu kaynaklarının herhangi bir parti lehine kullanılmamasının altını çizerek, özellikle de bürokrasinin tarafsızlık ve yansızlık konusunda hassasiyet göstermesini son derece önemsediklerini dile getirdi. Seçimde tüm partilere başarılar dileyen Bilgen, şunları dile getirdi: "Yani bugün bizimle birlikte AKP'nin de adayları aynı uçakla ilimize geldi. Biz herkese başarılar diliyoruz. Centilmence dürüst, adil ve barış içerisinde bir seçim olması temennimizi paylaşıyoruz. Ama kamu bürokratlarının, idare amirlerinin bir siyasi partinin adaylarını karşılama töreninde böylesine bir rol oynaması, böyle bir pozisyon almasının hiçbir şekilde kabul edilebilir tarafı olamaz. Her parti, iktidara da gelir, muhalefete de düşer. Ama memurun görevi, halka hizmet etmektir ve kim hangi partide olursa olsun tarafsızlığını yansızlığını göstermek zorundadır. Yazık ki bu tutumlar, bu alışkanlıklar, bu davranışlar, partizan refleksler, bu ülkeyi kamplaştıran, bu ülkede ayrımcılığı, haksızlığı pekiştiren fotoğraflardır. Yani bu konuda herkesin sorumlu ve hassas davranması gerekir. Eski alışkanlıklarını, eski partizan reflekslerini terk etmeyi başka bir siyasal ahlakla davranmayı öğrenmeyi başarması gerekiyor."

'BUGÜN ALKIŞLARSINIZ YARIN GİTMEK ZORUNDA KALIRSINIZ'

Bilgen, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Yani bugün siz bir partinin karşılama töreninde alkışçılık yapmaya kalkarsanız yarın da bir başka parti iktidar olduğunda o zaman size gidecek yer aramaya başlarsınız. Yani bürokratların sorumlu davranmadığı bir yerde alt derecedeki memurların da vatandaşa eşit davranmasını, dürüst davranmasını bekleyemezsiniz ve bunu sağlayamazsınız. Halkın vergisiyle maaşını alan memurların bu konuda özen ve hassasiyet göstermesi, şehre saygının gereğidir. Aslında seçmene, vatandaşa saygının gereğidir. Ama aynı zamanda hukuk sorunu olduğunu da görmemiz gerekiyor. Burada sadece şehrin idari amirlerinin, kamu kurumunun temsilcileri ahlaki sorumluluğunu beklemiyoruz. Böyle davranış kimin lehine sergilenirse sergilensin, hangi parti için sergilenirse sergilensin. Böyle şeylere fırsat vermeme konusunda özen gösterilmesi gerekiyor. Seçimin adil ve eşit olması, biraz da bu kaynakların nasıl kullanıldığı, bu konudaki bu pozisyondakilerin nasıl davrandıkları ile ilgilidir. Biz Karslı hemşerilerimizin de bayramını kutluyoruz. Bayramın, bütün dünya için, ülkemiz için, Ortadoğu için barışa vesile olmasını diliyoruz. Seçimlerin de daha onurluca, kardeşçe birlikte yaşayabileceğimiz bir ülke için fırsata dönüşmesini temenni ediyoruz."