AK Parti Ankara Milletvekili Murat Alparslan, "Büyük Çerkes Sürgünü’nün 152. senesinde, Çerkes kardeşlerimizin yaşadığı büyük acıları büyük bir teessürle hatırlayarak yürekten paylaşıyoruz" dedi.
Alparslan yaptığı açıklamada, "Büyük Çerkes Sürgünü’nün 152. senesinde, Çerkes kardeşlerimizin yaşadığı büyük acıları büyük bir teessürle hatırlayarak yürekten paylaşıyoruz. Özgürlüğüne, bağımsızlığına, inançlarına ve değerlerine aşkla bağlı olan Çerkes kardeşlerimiz, insanlık tarihinin gördüğü en büyük zulümlerden birine maruz kaldılar ve sayısı milyonları aşan şehit verdiler. Hayatta kalanlar ise, doğup büyüdükleri toprakları terketmek suretiyle uzun bir sürgüne mahkum bırakıldılar. Çerkesler, bu coğrafyanın tüm halkları gibi, ortak bir kaderi paylaştığımız kardeşlerimizdir. Türkiye’nin tarihi Çerkes kardeşlerimizle inşa edilmiştir; hiç kuşkusuz gelecek de hep birlikte inşa edilecektir" ifadesini kullandı.
"78 milyon içinde, her bir kardeşimizin, kendi ana dilin, kendi kültürünü, gelenek ve inançlarını muhafaza etmesi, kendisini hiçbir ayrıma tabi tutulmaksızın bu ülkenin birinci sınıf vatandaşı olarak hissedebilmesi mücadele verdiğimiz bir hedeftir" diyen Alparslan şöyle devam etti:
"İnkar, red ve asimilasyon dönemi kesin olarak kapmıştır. Hükümetimizin attığı adımlarla, her bir kardeşimizin ana dilini konuşabilmesi, öğrenebilmesi ve öğretebilmesi teminat altına alınmıştır.
78 milyonla birlikte bu vatan topraklının sahipleri olarak gördüğümüz Çerkes kardeşlerimizin acı hatıraları hiç kuşkusuz bizim de acımızdır.
Çerkes kardeşlerimizin haklı mücadelelerini gönülden destekliyor, bir daha böyle büyük acıların yaşanmaması için, barışın ve adaletin egemen olduğu bir dünya mücadelemizi birlikte veriyoruz.
152. senesinde, Büyük Çerkes Sürgünü’nde hayatını kaybeden şehitlerimizi; sürgünlerde ölen tüm Çerkes kardeşlerimizi bir kez daha rahmetle yadediyor; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Çerkes kardeşlerimizi ve dünya üzerindeki tüm Çerkeslere saygı ve selamlarımı sunuyorum."