AK Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın, “Bir fizik, kimya, hukuk dersinin askerin, albayın anlatması doğru değil. Bunu sivil öğretmenlerin, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı öğretmenlerin öğretmesi önemli. Bu aynı zamanda Harp Akademisi’nde yetişecek subayımızın da sivil halkla bağlantısının olması çok önemli. Bizim şu andaki sistemimiz darbeci asker yetiştirmeye çok müsait bir yapı” dedi.
AK Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın, askeri okullardan atılan öğrencilerin mağduriyetini TBMM’ye taşıdı. Aydın, 24. dönemde Dilekçe Komisyonu olarak askeri liselerden ve harp akademilerinden atılan öğrencilerle ilgili komisyon kurduklarını hatırlatarak, 216 başvuru olduğunu ifade etti. Aydın, toplam 331 adet öğrencinin asker okuldan haksız şekilde atıldıkları ile ilgili dilekçeler yer aldığını söyleyerek, “Hem askeri okullarda hem akademilerde mobbing uygulandığı, bir takım öğrenciler seçilerek onlara ayrı eğitimi verildiğini, şok mangası kurulduğunu, bu öğrencilere insanlık dışı eziyet edildiği ile ilgili dilekçelerdi. Komutanların şok mangası olmadığı, askeri düzen içerisinde böyle bir şey olamayacağını beyanları oldu. Bir yıla yakın Dilekçe Komisyonu’nda çalışmalarımız oldu” ifadelerini kullandı.
15 Temmuz gecesi konuyu çözdüklerini aktaran Aydın, “Şahsi kanaatim şudur; ki, o dönemde askeri okullardan atılan öğrencilerin ortak paydası FETÖ’cü olmamalarıdır. IO dönemde okul, manga komutanları kendi öğrencilerinin önünü açmak için, bugünleri hazırlamak için kendilerinden olmayan öğrencilere yılgınlık, bezginlik yaparak, ders, disiplin notlarını düşürerek, öğrencilerin bir şekilde okuldan atılmalarını sağlıyorlar. Şu anda görünen şey ayan beyan ortada” şeklinde konuştu.
Rapor hazırladıklarını ve askeri liselere gerek kalmadığını tespit ettiklerini belirten Aydın, “Geçtiğimiz dönemde akademilerin insan kaynağının normal liseler olduğunu tespit ettik. Heterojenlik sağlamak amacıyla hiçbir ayırım yapmadan bütün liselerden mezun olan öğrencilerin akademiye girmesinin önünün açılmasını tespit ettik. Akademilerde meydana gelen yapının şeffaf bir şekilde ortaya çıkarılması noktasında özellikle Milli Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanlığımızın yeniden yapılanmaya gitmesine ilişkin tavsiyelerde bulunduk” diye konuştu.
Harp Akademisi’nde ders verenlerin hepsinin asker kökenli olmasının yanlış olduğunu ifade eden Aydın, “Bir fizik, kimya, hukuk dersinin askerin, albayın anlatması doğru değil. Bunu sivil öğretmenlerin, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı öğretmenlerin öğretmesi önemli. Bu aynı zamanda Harp Akademisi’nde yetişecek subayımızın da sivil halkla bağlantısının olması çok önemli. Bizim şu andaki sistemimiz darbeci asker yetiştirmeye çok müsait bir yapı” değerlendirmesini yaptı.
Tazminatlara ilişkin bir soruya Aydın, “Tazminatları yüzde 50 oranında indirdik. Milli Savunma Bakanımızla görüşeceğim. Tazminatlarla ilgili en azından bir kereye mahsus olarak kaldırılmasını talep edeceğim” diye cevap verdi.
Kara Harp okulu 4. sınıftan ayrılan Bilal Canöz, karşılarında bir yapının olduğunu bildiklerini belirterek, sıralı amirlerinin tamamının bugün tutuklandığını gördüğünü ifade etti. Canöz, takım, bölük komutanına şikayet ettiğinde daha ağır ceza aldıklarını kaydederek, harp okulu kamplarında arkadaşlarının bayıldığını, hastaneye kaldırıldığını belirtti.
Kemal Gölcük ise oğluna işkence yapıldığını belirterek, İzmir’de yaşadığı olayı anlattı.