AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, Cizre, Silopi, İdil ve Şırnak merkezde vatandaşların çukur siyasetinin yanında olmadıklarını net bir şekilde gösterdiklerini belirterek, “Bütün yıkılan evlerin yerine hemen TOKİ tarafından tahsil edilen yerlerde yapılandırmaya gidilecektir. TOKİ tarafından yapılacak konutların bitimi bir yıldan önce bitirilmiş olacak” dedi.
Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı’na gelen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay’ı, Şırnak Valisi Ali İhsan Su ve partililer karşıladı. Daha sonra karayolu ile Cizre ilçesine geçen Aktay, Cizre Öğretmenevi’nde sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile yemekli toplantı düzenledi. Toplantıda konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, “Bu ülkede sadece Kürtler zulüm görmedi. Bu ülkede Kürtler, Türkler, Araplar, Müslümanlar da zarar gördü. Genel olarak birileri bizi asimile etmeye çalıştı. Kürt perspektifinden bakanlar sadece Kürtler zarar görmüş gibi yaklaşmışlardır. Evet Kürtler zulüm gördüler. Biz bu zulmü kaldırdık. Biz bu zulme karşı mücadele ettik. Biz bu zulme karşı varlığımızı ortaya koyduk. Biz sadece Kürtlere karşı zulme değil, herkese karşı yapılan zulme karşıyız” dedi.
Siyaset zemininin açık olduğunu belirten Aktay, “Siyaset zeminine ben başvurmayacağım, silaha başvuracağım diyorsan ve hala vurmaya devam edeceğim diyorsan senin niyetin kötü. Sen bir ihanet içerisindesin kendi halkına karşı. Temsil ettiğini iddia ettiğin, özgürleşmek için iddia ettiğin halkına karşı ihanet içerisindesin. Çünkü bu halkın senden bunu talep etmiyor. Senin bu halkın kendisi için ölümleri istemiyor, hele öldürmeni hiç istemiyor. Netice itibari ile ölenler de Kürtler, dağa gidip bu mücadeleyi verdiğini iddia edenler, o mücadele içerisinde ölenler de Kürtler. Neticede Kürtler ölüyor. Bu Kürtlerin bugün bu dünyada yapacakları çok daha hayırlı işler vardır. Eğer siz gerçekten Kürtlere hizmet etmek istiyorsanız bugün Kürtlerin kalkınması, gelişmesi, daha özgür ve refah içerisinde yaşaması için, insana layık bir hayat sürebilmesi için mücadele etmeniz gerekiyor” diye konuştu.
“Vatandaşlarımızın güvenlik güçlerimize sağladıkları kolaylıktan dolayı teşekkür ederiz”
Vatandaşların çukur siyasetinin yanında olmadıklarını net bir şekilde gösterdiklerini ifade eden Aktay, “Cizre, Silopi, İdil ve Şırnak merkezde ortaya çıkan kıyım neticesinde devlet hızlı bir biçimde bu şehirlerin yeniden imarı ve yapılanması gereken bütün planları yapmış durumdayız. Vatandaşlarımızın güvenlik güçlerimize sağladıkları kolaylıktan dolayı teşekkür ederiz. Terörün yanlarında olmadıklarını gösterdiler. Çukur siyasetinin yanında olmadıklarını net bir şekilde gösterdiler. Evlerini terk eden vatandaşlara gereken kira yardımlarını yaptık. Yıkılan evlerin tazmini konusunda 10 bin TL’nin altında olanlar hemen ödendi. Akabinde hemen 30 bin TL’nin altında olan vatandaşların zararları yüzde 70 ödendi. Akabinde tespit edilen bütün evler 100 bin TL zararı varsa, evinin bedeli neyse o ödenecek. Evin bedeli neyse içindeki zarar da yüzde 12 olarak ödenecek. Zararı 5 bin TL’nin altında olsa bile en az 5 bin TL ödenecek. Vatandaşlar zararın az olduğunu düşünüyorsa artık onu da mahkeme yolu ile yapılacak. Mahkemenin vereceği karar doğrultusunda bu işin telafisi yapılacaktır. Bütün yıkılan evlerin yerine hemen TOKİ tarafından tahsil edilen yerlerde yapılandırmaya gidilecektir. TOKİ tarafından yapılacak konutların bitimi bir yıldan önce bitirilmiş olacak” dedi.
Vali Su: “Operasyonlarla terör örgütünün şehir içindeki yapılanmasını bitirdik, belini kırdık”
Şırnak Valisi Ali İhsan Su da, “Operasyonlarla terör örgütünün şehir içindeki yapılanmasını bitirdik, belini kırdık. Şimdi kırsalda da operasyonlarımız hızla devam ediyor. Şehir merkezlerinde de yine çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bundan sonra da bu çalışmalarla beraber hem altyapı ve üst yapı, imar ve zarar ödemeleri her alanda çok hızlı bir çalışmayı İdil, Cizre, Silopi ve Şırnak merkezde sürdürüyoruz. Bu konuda hükümetimiz bize her türlü desteği sağlıyor. Çok kıza zamanda buraların çok daha güzel yerlere geleceğini ifade etmek istiyorum. Gerçekten çok yeni, çok güzel şehirler yapılacak. Parklarıyla, bahçeleriyle, güzel evleriyle yaşanılabilir bir kent oluşturacağız. Ümit ediyorum bunlar da çok kısa bir sürede oluşacak. Bir yıl sonra baktığımız zaman buraları çok geniş çehreleri ile göreceğiz. Buraya gelmemiş olanlar belki buraları tanıyamayacaklar, o kadar güzel hale gelecek” şeklinde konuştu.