ADIYAMAN (AA) - AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, "Başkanlık sisteminde başkanla meclis arasında bir uyumsuzluk olmaz çünkü hükümet yerine başkanlık modeli var. Burada kararlar daha çabuk alınır, daha güçlü ve hızlı bir şekilde icra edilir" dedi.

Aydın, partisinin Adıyaman milletvekillileri Mehmet Erdoğan ve Salih Fırat ile birlikte Gölbaşı İlçe Başkanlığını ziyaret etti.

Aydın, burada yaptığı konuşmada, haziran ayındaki milletvekili seçimlerinin yeni Türkiye'nin inşasında bir mihenk taşı olacağını ve seçimlerin ardından gelişen çağdaş bir Türkiye göreceklerini söyledi.

Yapılacak seçimlerde her oyun önem taşıdığını ifade eden Aydın, seçimlerden sonra herkesin benim diyebileceği, benimseyebileceği özgürlükçü bir anayasa yapmak için çalışacaklarını belirtti.

Paralel yapıya yönelik operasyonlara değinen Aydın, bu yapının bertaraf edilmesi gerektiğini belirterek bu yapının Mavi Marmara Gemisine yapılan baskından MİT'e ait tırların durdurulmasına kadar her şeye müdahale ettiğini ve Türkiye'yi teröre destek veren bir ülke gibi göstermeye çalıştığını dile getirdi.

- Başkanlık modeli

Son günlerde Türkiye'de başkanlık modelinin tartışılmaya başlandığını belirten Aydın, parlamenter sistemde sıkıntıların yaşandığı dönemlerin var olduğunu söyledi.

Parlamenter sistemde Başbakan ile Cumhurbaşkanı arasında uyumsuzluklar yaşandığında sorunlar çıktığını vurgulayan Aydın, "Biz daha önce Ahmet Necdet Sezer ile bunu yaşadık. Daha önceki koalisyon hükümeti de sorun yaşadı. Bir kitapçık fırlatmayla hükümet dağıldı. Gönderilen kanunların hepsi geri dönüyordu. Dolayısıyla başbakan ve cumhurbaşkanı ile olan uyumsuzluktan millet kaybeder, ülke kaybeder" dedi.

Şu anda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında güzel bir uyum yaşandığına dikkati çeken Aydın, bu uyumun dava kardeşliğinden geldiğini dile getirdi.

İleriki dönemlerde Cumhurbaşkanı ve Başbakanın farklı düşüncelere sahip insanlardan olması durumunda tekrar uyumsuzluğun baş göstereceğine değinen Aydın, şunları kaydetti:

"Parlamenter sistemde yasama, yürütme ve yargı arasında kuvvetler ayrılığı vardır diyoruz ama klasik anlamda var da desek de gerçek manada yoktur. Yasama ile yürütme iç içe girmiştir. Yürütme istediği zaman hükümet meclisin içinden çıkıyor. Meclisin çoğunluğu da hükümetten olduğu için yürütmeyi istediği şekilde çalıştırabiliyor. Gerçek manada bir bağımsızlıktan bir kuvvetler ayrılığından bahsedemeyiz.

Başkanlık sisteminde kuvvetler ayrılığı gerçek manada var. Başkanlık sisteminde başkanla meclis arasında bir uyumsuzluk olmaz çünkü hükümet yerine başkanlık modeli var. Burada kararlar daha çabuk alınır, daha güçlü ve hızlı bir şekilde icra edilir. Başkanlık sistemini yine milletimizle istişare edeceğiz. Milletimizin istemediği hiçbir yapının içerisinde AK Parti olmadı, olmayacaktır. Milletimizle istişare ederek anayasal anlamda gücümüz de yeterse, milletimiz de isterse başkanlık sistemine geçebiliriz."