AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, “Bizim sekiz grup başkanvekili ile yaptığımız çalışmada grup önerilerinin beş dakika konuşulacağı teklifi duruyor. Bunu biz istemiyoruz. Şarta bağlı olarak uzlaştığımız konu olarak duruyor” dedi.
AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş, TBMM’de gazetecilerin sorularını cevapladı. Elitaş, Belediye Başkanlıklarına kayyum atanmasına ilişkin yasa tasarı getirileceğine ilişkin soruya, “Bir Belediye başkanı düşünün ki, dün Mardin’de gerçekleşen bir hadisede Belediye’nin aracına bombalar yüklenmiş, Jandarma karakolunda patlatılmış, iki askerimiz şehit olmuş, bir vatandaş ölmüş, on askerimiz yaralanmış. Bu, belediyenin aracıyla gerçekleştirilen bir eylem. Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceğine, varlığına, insanına, güvenliğine kasteden teröristlerle birlikte hareket ederek, araçlarının terör faaliyetlerinde kullanılmasına fırsat vererek, bu ülkede huzursuzluk çıkarmaya hiç kimse, ne olursa olsun seçilmiş de olsa görevine devam etme hakkına sahip değildir. Anayasa ve yasaya aykırı olmasına belediye eş başkanı diye fiili bir durum ortaya çıkarmaya çalıştılar. Bu milletin alın teriyle oluşan vergilerin, belediyelere dağıtılan kaynakların, bu millete terör bomba olarak geri dönmesine izin vermez. Teröre bulaşmış belediye başkanları ile ilgili mevcut düzenleme var, o düzenleme çerçevesinde belediye başkanı görevden alınır ama Meclis içerisinden seçilir. Meclis içerisinden seçilenleri de terör örgütünden talimat alıyorsa, bu talimatı durdurmak gerekir. Bu konuyla ve terör mücadele de etkin tavır aldığımıza göre, belediye başkanları tarafından devletin bir kurumu; devlete, millete karşı eylem planlar hale gelmişse, bununla ilgili çalışmayı bir an önce halata geçirmek, terörist faaliyet yapan belediyelerin bu faaliyetlerini durdurmak gerekir” ifadelerini kullandı.
Kılıçdaroğlu’na ’referandum" cevabı
Suriye ile normalleşme sürecine ve Kılıçdaroğlu’nun referandum talebine ilişkin soruya Elitaş, “Referanduma neyle gidileceği, nasıl gidileceği mevcut Anayasamızda belli. Anayasa değişiklikleri 330-367 arasında bir oyla kabul edildiği takdirde referanduma gidebilir. 367 oyla geçtiğinde Cumhurbaşkanı’nın takdirine kalır. Kılıçdaorğlu neyi söylediğini bilmiyor” şeklinde konuştu.
İç tüzük tartışmaları
‘İç tüzük ile umutlu musunuz’ sorusuna Elitaş, “Dün Meclis 15’te başladık, kanuna 11.30’da geçtik. 8 buçuk saate mi konuşma süresi diyorlar. Bizde diyoruz ki: Gelin kanunda görüşelim. Ama gece saat 1.30-2.00 olduğu zaman bu böyle olmaz. Nasıl yaparsanız. İşkence yaparsınız’ Bunun sebebi biz değiliz. Bunun sebebi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni 8 buçk saat gereksiz tartışmalara sebebiyet veren muhalefet partileridir. Muhalefet partili milletvekilleri ‘ne zaman bitecek’ diye soruyorlar. Bu konuşmaları çekip, dolgu önergeleri kaldırdıkları takdirde bu iş hızlanır diyorum. Bizim sekiz grup başkanvekili ile yaptığımız çalışmada grup önerilerinin beş dakika konuşulacağı teklifi duruyor. Bunu biz istemiyoruz. Şarta bağlı olarak uzlaştığımız konu olarak duruyor” karşılığını verdi.
Elitaş, AK parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ve CHP Grup Başkanvekili Levent Gök’ün katılacağını belirterek, Biz iyi niyetli, samimiyetle Türkiye Büyük Millet Meclisi İç Tüzüğü’nü değiştirmek isterken, şiddetle, sıkı yumrukla, kavga ve ‘İç tüzük değiştirirseniz eylem yaparız, kürsüye yürürüz’ gibi tehditlerle, söylemlerle yapılması uygun değil diye düşünüyorum. On gün içinde bitirirsek, bitirelim. Kabul ettiler. Ayın 24’ünde oldu, oldu. 19., 56., 57.,60., 63, 102 madde olması lazım. Onlar diyor ki, Genel Kurul çalışmaları boyunca televizyon yayınları açık olsun, grup önerilerinde veren grup beş dakika konuşsun. Türkiye Büyük Millet Meclisi 11 saat çalıştı. Bakın 11 saatin 2 saatini AK partili milletvekilleri konuştu” ifadelerini kullandı.