Ak Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, AK Parti’nin bugüne kadar ‘ülkeye başkanlık gelecek, eyalet de gelecek. Amerika’da her eyalet mahkemesi olacak’ diye bir beyanı olmadığını belirterek, "Bundan sonra da olmaz. Biz üniter yapıdan yanayız” dedi.
Bostancı, TBMM’de gazetecilerin soruların cevapladı. Bostancı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım’ın Rusya’ya gönderdiği mektupla ilgili olarak, “Rusya ile derin tarihi ilişkilerimiz var. Geleceğe yönelik istikbal ilişkileri kurmamız gereken ülke. Tüm bölgedeki ülkeler birbiriyle bu tür iyi ilişkiler kurmaya mecburlar. Sayın cumhurbaşkanımızın ve sayın başbakanımızın Rusya Milli Günü nedeniyle göndermiş olduğu mesajlar bu yönde Rusya ile iyi ilişkiler kurma niyet ve temennisini ifade eden mesajlardır. Karşı taraftan da olumlu mesajlar geldiğini görüyoruz. Ben Türkiye ile Rusya’nın çok uzun boylu mesafeli ve soğuk biçimde gidebileceğini düşünmüyorum. Sonuçta bu ülkelerin birbirine ihtiyaçları var” ifadelerini kullandı.
Başkanlık tartışmasına ilişkin olarak Bostancı, “Sayın Kılıçdaroğlu ‘Amerikan başkanlık sistemiyse kastınız, gelin görüşelim’ dedi. Bunun anlamı açık. Ben şöyle anlarım; Biz diktatörlük diyorduk. Niyetiniz böyle değil de, demokratik bir başkanlık sistemiyse, Amerika’daki gibi, gelin konuşalım. Sayın Başbakan da dedi ki; ‘Tabi ki demokratik referansları esas alan bir Başkanlık sistemi’. Amerika’da böyle bir başkanlık sistemi olduğuna göre yapısı, kontrolü, dengesi hay hay konuşabiliriz. Sayın Kılıçdaroğlu’nun normalde beklenen şudur: ‘Amerikan Başkanlık sisteminde itiraz ettiğimiz noktalar var, eyalet sistemi gibi. Oturup konuşabiliriz’. Söylediği sözler nasıl gevelerim derken, eyalet sistemine can simidi gibi sarılmak istiyor.
AK Parti’nin bugüne kadar ‘Ülkeye başkanlık gelecek, eyalet de gelecek. Amerika’da her eyalet mahkemesi olacak’ diye bir beyanı yok, bundan sonra da olmaz. Biz üniter yapıdan yanayız. Bütün bugüne kadar Türkiye’nin sistemi ilişkin önerilerimiz bu çerçevede şekillenmiş.
Sayın Kılıçdaroğlu’nun yapması gereken iki şey var; Birincisi ağzımdan kaçtı böyle bir laf, nasıl döneceğimi bilemedim. Kusura bakmayın. Onu bir kaza sayın. Biz bildiğimiz yolda devam edeceğiz. Kimse zora girmez. CHP Grup başkanvekilleri de Sayın Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarına nasıl telin ederiz, AK Parti’nin aslında gizli ajandası var. Bunlar bir şey söylendi. Düştüler’ gibi değerlendirmeler yapmazlar veya böyle bir başkanlık sistemi, bizim vurguladığımız demokratik referanslardır. Bizim durduğumuz yer burasıdır. Amerikan tipi başkanlıkta bunu görüyoruz. O zaman Amerikan Başkanlık sistemini konuşalım. Kes yapıştırma başkanlık sistemi yapacak değiliz. Sayın Başbakanımızın ifade ettiği buyurun konuşalım” dedi.
Atatürk’ün Anayasa’dan çıkarılmasına ilişkin soruya Bostancı, “Sayın Mehmet Uçum kendi fikirlerini söylemiş. AK Parti Anayasa’ya ilişkin bir çalışma yürütüyor. Biz bu çalışmayı paylaştığımızda metin üzerinden tartışma yapmak faydalı olur. Yoksa bir takım kişiler çıkıp yapmış olduğu değerlendirmeler çerçevesinde müzakere yaparak varacağımız bir yer olmaz. AK Parti’nin metni henüz çıkmış değil. Komisyonu çalışıyor, çıktığında göreceğiz. Ne Atatürk ile ne d e laiklikle problemimiz yok. Biz laikliği din ve vicdan özgürlüğü olarak anlıyoruz. Atatürk Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusudur ve o anlamda Türk milletinin saygı duyduğu bir isimdir. Tarihsel olarak müzakere edilmesi, tek parti sistemi; Parlamenter sisteme geçiş bunlara ilişkin çoğullaştırılmış tarihsel tartışmadan yanayız” şeklinde konuştu.