AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, “Meclis Başkanı ile birlikte tüm Başkanvekilleri imzalamışlar. Oturumu yöneten Başkanvekili ‘vardır’ diyor. Pervin Buldan kendi ismini oradan çıkardı, Genel Kurulu kapattı. CHP ile HDP’nin anlaştığının en önemli göstergesi budur” dedi.
Turan, dokunulmazlıklar konusunda usul tartışmalarının olabileceğini belirterek, “Konuşmalar sert olabilecektir. Daha da ötesi varsa biz hazırız. Bizim derdimiz üzüm yemek. Bu kanun değişikliğinin makul ve zamanında geçmesi için biz daha suhuletle, sonuç alıcı davranmaya gayret edeceğiz. Ama biz hiçbir hakkımıza yan baktırmayacağız” ifadelerini kullandı.
Hükümetin kurulması çalışmalarına ilişkin olarak Turan, “Hafta başında yeni atama olur. Cumhurbaşkanımız, Başbakanımızı görevlendirir. Hükümet programı okunur. Hükümet programı Salı günü okunursa, Cuma ve Pazar günü görüşülür. Pazar günü görevlendirme yapılırsa, Pazartesi hükümet kurulup, hükümet programı Salı günü okunabilir” şeklinde konuştu.
Turan, Başbakan ile görüşmelerinde Meclisi, Türkiye’yi, Meclis Başkanı Kahraman’ın ziyaretlerini değerlendirdiklerini sözlerine ekledi.
Turan, CHP ve HDP Grup Başkanvekillerinin AK Parti’nin kendilerini bilgilendirmediği iddialarına, “Doğru değil. Öyle bir açıklama görmedim. Meclisin takvimi Perşembe kapanmaya göre belliydi. Geçen hafta nöbetçi olan Grup Başkanvekilimiz görüşmüş zaten” diye konuştu.
Cuma günü Genel Kurulu’nun çalışmasına ilişkin turan, “CHP’nin talebiyle 10’a aldık. Mesele CHP’nin programının bozulması değil. Bozulmuyor zaten. Hesabı Levent Beye sorsunlar. Çünkü biz ‘Pazartesi, Çarşamba oylayıp, Perşembe törenden sonra gidin’ diyorduk” şeklinde konuştu.
Genel Kurul’da 184 milletvekilinin bulunmamasına ilişkin olarak Turan şu değerlendirmeyi yaptı:
“Mesele Anayasa görüşmesi olsaydı, bizim grubumuz asla fire vermezdi. O gün çok sayıda arkadaşımızı temayül, komisyonlar, Genel Merkez’in çalışmaları için etrafa gönderdik. O gün zabıtlarda var. Pervin Buldan o kadar usulsüz yönetti ki Meclisi. 20 kişi ayağa kalkıp, yoklama ister. 19 kişi vardı. Bu usulsüz. Grup Başkanvekilleri söz ister, verilir. 40’tan fazla ‘Başkan, başkan’ diyorum, söz vermiyor. Birçok arkadaş süre bitmeden pusula verdi, ‘Pusula almıyoruz’ dedi. Niye almıyorsun pusulayı? Meclisi Başkanvekili yönetir. Kendi imzasının olduğu prensip metni var. Meclis Başkanı ile birlikte tüm Başkanvekilleri Danışma Kurulu kararını imzalamışlar. Oturumu yöneten Başkanvekili ‘vardır’ diyor. Pervin Buldan kendi ismini oradan çıkardı, Genel Kurulu kapattı. CHP ile HDP’nin anlaştığının en önemli göstergesi budur. CHP istiyor, Pervin Buldan kabul ediyor. 10 dakika ara vereceğini söylüyor, 8. dakikada kapatıyor.”
Turan, Avrupa Birliği vize muafiyetine ilişkin olarak ise, “Biz üzerimize düşen görevi yerine getirdik. Biz taahhütlerimizi yerine getirdik” ifadelerini kullandı.