AK Parti Genel Merkezi, bugün bayramlaşmak için gelen CHP, MHP, HDP, Saadet Partisi, Büyük Birlik Partisi (BBP), Demokratik Sol Parti (DSP), Demokrat Parti (DP) ve HÜDAPAR heyetlerini kabul etti.

Ramazan Bayramı dolayısıyla siyasi partiler arası bayramlaşmalar çerçevesinde, AK Parti'yi ilk olarak CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Ankara milletvekilleri Aylin Nazlıaka ve Nihat Yeşil ziyaret etti.

AK Parti'de ise CHP heyetini Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, Ankara Milletvekilleri Murat Alparslan, Jülide Sarıeroğlu, Nevzat Ceylan ve Gençlik Kolları MYK üyesi Zeynep Yıldız karşıladı.

Ziyarette CHP'li Nazlıaka, ikram edilen kayısıları görünce Çalık'a, "Bakıyorum Malatyalılığınızı konuşturmuşsunuz, Veli Ağbaba burada olsaydı esprisini yapardı" ifadesini kullandı. Öznur Çalık ise kendi bahçesi de dahil sabah toplanan kayısılardan getirildiğini belirtti. Nazlıaka'nın, "Bu dönem rakibiniz çok, 17 Malatya kökenli milletvekilimiz var" sözleri üzerine Çalık, "29'a yakın gelin ve enişte olan milletvekillerimiz de var." karşılığını verdi.

CHP heyetine ziyaretlerinden dolayı teşekkür ederek ve bayramların kardeşlik, sevgi, hoşgörü anlamına geldiğini belirten Çalık, "İnşallah bu bayramın yüzü suyu hürmetine hem ülkemizde hem Ortadoğu'da hem de tüm dünyada insanlık adına, kardeşlik, barış tesis olur, özellikle Ortadoğu'daki coğrafyada yaşanan süreç, üzüntüler son bulur. İnşallah kardeşlik, sevgi, hoşgörü çerçevesinde ülkemiz huzurlu günlere, beraberce güzel şekilde yapacağımız çalışmalarla döner" diye konuştu.

Bayramın bütün dünyaya, İslam alemine kardeşlik, dostluk ve barış getirmesi temennisinde bulunan Tanrıkulu ise "Türkiye'de çok iyi bir hava var şu anda. Seçimden önceki kutuplaşma, ötekileştirme havası gerçekten de çözüldü gibi. Umarım bu hava daimi olur. Hiç kimse bir gerginleştirici bir dil ve üslup kullanmaz ve diyaloğa açık Türkiye'yi birlikte yaratırız. Bunu seçimden sonra başardık gibi geliyor. Ben Türkiye'nin bu bayram havasının devam etmesini diliyorum. Umarım çok daha iyi günlerle buluşacağız ve Türkiye'yi buluşturacağız" ifadesini kullandı.

Bir gazetecinin, "Bayramı koalisyonla taçlandırmak mümkün olabilir mi" sorusu üzerine Öznur Çalık, koalisyon görüşmelerine bayram molası verdiklerini belirtti.

Sezgin Tanrıkulu'nun da "Türkiye'yi hükümetsiz bırakmayacağız, herkes bundan emin olabilir. Hiç olmazsa AKP'li dostlarımız CHP'yi destekler, CHP'li bir hükümetle Türkiye'yi buluştururuz" sözleri gülüşmelere neden oldu.

MHP HEYETİNİN ZİYARETİ

AK Parti'yi, CHP heyetinin ardından, MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, Ankara Milletvekili Mustafa Mit ile MYK üyesi Ömer Demirel ziyaret etti.

AK Parti'de ise MHP heyetini Genel Başkan Yardımcısı Çalık, Ankara milletvekilleri Murat Alparslan, Jülide Sarıeroğlu, Nevzat Ceylan ve Gençlik Kolları MYK üyesi Zeynep Yıldız karşıladı.

Karakaya, ziyarette, koalisyon çalışmalarının kısa süre içinde sonlanmasını, milletin beklediği şekilde sonuca ermesini beklediklerini söyledi. Bunun üzerine Çalık, "Milletimizin 7 Haziran'da verdiği mesajı tüm siyasi partilerin almasını gönülden arzu ediyoruz. Ülkemizi, milletimizi hükümetsiz bırakmamak için hepimizin çaba sarf etmesi lazım. İnşallah bayram sonrası görüşmeler devam eder umudundayız" ifadesini kullandı.

"AZ ÖNCE KOALİSYON ORTAKLARI BURADAYDI HERHALDE"

Yeniden söz alan Karakaya, kameramanların "sesinin az geldiği" uyarısı üzerine "Koalisyon konuları açıldı, az önce koalisyon ortakları buradaydı herhalde" dedi.
Karakaya, Türkiye'nin koalisyon sürecinin tamamlanmasını beklediğini ifade etti. AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, yaptığı görüşmeler sonucunda CHP ile koalisyon konusunda daha ileri aşamada olduklarını açıkladığını ifade eden Karakaya, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın Çözüm Süreci açıklamalarının da bir işaret olduğunu söyledi. Karakaya, "Sayın Cumhurbaşkanı'nın açıklaması Dolmabahçe mutabakatını tanımadığı yönünde ama bunların hepsini birleştirdiğimizde CHP ile eğer HDP sürecin içerisinde olmaz ise bir koalisyon yapılacağa benziyor. Bu bizim, MHP'nin 7 Haziran akşamı çizdiğimiz çerçeveye de uygun bir durum. Açılım sürecinin bir şekilde sonlanması gerekiyor. Biz açılım sürecini çözülme süreci olarak ifade ettik ve onun karşısında olduk. O görüşümüzde herhangi bir değişiklik söz konusu değil" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin önündeki acil konulara bakıldığında "çözülme süreci" olarak ifade ettikleri sürecin masada olduğunun görüldüğünü dile getiren Karakaya, şöyle devam etti:
"Çıkan tabloyu MHP olarak bu şekilde okuduk. Yani öncelikle açılım projesinin sahipleri ve destekçileri, sempatizanlarının bir araya gelerek, bunun ne olduğunu bir koalisyon oluşturarak hem millete açıklamaları gerektiğini hem de 'barış olacak, akan kanlar dinecek, gözyaşları akmayacak' olarak sonuçları ifade edilen ama sürecin nasıl gideceği, araçlarının ne olacağı, ne olursa barış olacak, ne olursa anaların gözyaşı akmayacak, bunların da Türk milleti tarafından bilinmesi gerekiyor. Böyle bir imkanı sağlamış olacak."

"AK PARTİ'NİN BİR DİSİPLİNİ VAR"

Öznur Çalık ise 7 Haziran seçiminden sonra milletin mesajını aldıklarını ifade ederek, "Tüm siyasi partiler aynı şekilde milletin mesajını aldığını hissettirmeli ve göstermeli. Milleti hükümetsiz bırakmamak için tüm siyasi partiler aynı özverili çalışmayı göstermeli diye düşünüyoruz. Biz diğer siyasi partilere önerilerde bulunmaktan ziyade kendimizle ilgili yorumları yapıyoruz" dedi.

Tüm siyasi partilerin kendi tavırlarını belirlemesi ve ona göre yorum yapması gerektiğini vurgulayan Çalık, şöyle devam etti: "Biz herhangi bir siyasi partiye, 'siz şöyle hareket edin, şununla hükümet kurun' ya da 'siz başbakan olun' cümlelerini kullanmadık. AK Parti'nin bir disiplini var ve bu disiplin çerçevesinde de milleti hükümetsiz bırakmamak için 12 yıllık iktidar deneyimimizi bundan sonra da millet bize iktidar olun cümlesini söyledi, birinci parti olarak iktidarın büyük ortağı olun mesajını aldık ve buna binaen koalisyon çalışmalarına başladık. Bir hafta içerisinde yapılan görüşmeler nezaket çerçevesinde yapıldı ve bu çerçevede tüm siyasi partilere aynı mesafedeyiz, MHP'ye de CHP'ye de HDP'ye de."

Çalık, koalisyon görüşmelerinin bayram sonrasında CHP ve diğer partilerle süreceğini belirterek, şunları kaydetti: "Biz 780 bin kilometrekaresiyle 81 ilde var olan bir siyasi parti ve mensubu olarak, milli birlik ve kardeşliğin ilkeli şekilde ve tamamen terörün bitirilerek, silahların devre dışına çıkarılarak, silahın demokrasiyle yan yana duramayacağını aleni şekilde ifade ederek sözlerimizi sürdürdük, bu vesileyle bayram ola o bayram bu bayram ola kardeşlik baki ola diyorum."