AK Parti’nin mevcut milletvekillerin yüzde 22’si parti tüzüğünde yer alan ‘üç dönem’ kuralına takılıyor. AK Partili vekillerin beşte biri Haziran 2015 seçimlerinde aday olamazken, Meclis çatısına en az bir dönem veda etmek zorunda kalanlar arasında dokuz da Bakanlar Kurulu üyesi bulunuyor.

AK Parti’nin tüzüğünde yer alan 'AKP listelerinden aday gösterilip seçilmiş olan belediye başkanları ve milletvekilleri, kesintisiz en fazla üç dönem aynı görevi yürütebilir' maddesinden taviz verilip verilmeyeceği uzun süre tartışılmasına rağmen ‘üç dönem’ kuralı değiştirilmeden geçerliliğini koruyor. Halen TBMM’de 312 milletvekili ile temsil edilen AK Parti, 7 Haziran’da yapılacak genel seçimlere bu hükmü değiştirmeden girmeye karar verdi. Buna göre mevcut Bakanlar Kurulu’nda görev alan dokuz bakan 3,5 ay sonra yapılacak seçimlerde milletvekili adayı olamayacak. Üç dönem kuralı sadece bakanları vurmadı. Üç ya da daha fazla dönemdir Meclis çatısı altında görev yapan toplam 70 vekil en azından bir dönem milletvekilliğine ara vermek durumunda kalacak.

MEVCUT KABİNENİN DOKUZ ÜYESİ MİLLETVEKİLİ ADAYI OLAMAYACAK

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kabinesinin dokuz üyesi AK Parti’nin üç dönem kuralına takıldı. Buna göre Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Ali Babacan’ın yanı sıra Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker 7 Haziran’daki seçimlerde milletvekili adayı olamayacak.

AK PARTİ’NİN ÖNDE GELEN BİRÇOK İSMİ ‘ÜÇ DÖNEM'E TAKILDI

AK Partili beş milletvekilinden birisinin takıldığı üç dönem kuralı Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanı sıra Başbakan Yardımcıları Yalçın Akdoğan ve Numan Kurtulmuş gibi isimlerin adaylığına mani teşkil etmiyor. Buna karşın AK Parti’nin önde gelen isimlerinden Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Beşir Atalay, Mehmet Ali Şahin, Salih Kapusuz, Sadullah Ergin ve Binali Yıldırım 2015 genel seçimlerine katılamayacak. Kabinenin bir dönem en genç bakanlarından Suat Kılıç ve Egemen Bağış da aday olamayacak. Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ve Yolsuzlukları Soruşturma Komisyonu Başkanı Halil Köylü de üç dönem kuralına takılan isimler arasında yer alıyor.

HAZİRAN 2015 SEÇİMLERİNDE MİLLETVEKİLi ADAYI OLAMAYACAK İSİMLER

TBMM resmi internet sitesindeki verilere göre AK Parti tüzüğü gereğince Haziran 2015 genel seçimlerinde milletvekilliğine aday olamayacak isimler şu şekilde (alfabetik sırayla):
Ömer Çelik (Adana), Mehmet Necati Çetinkaya (Adana), Ali Küçükaydın (Adana), Sait Açba (Afyon), Ruhi Açıkgöz (Aksaray), Ali Rıza Alaboyun (Aksaray), Ali Babacan (Ankara), Cemil Çiçek (Ankara), Reha Denemeç (Ankara), Cevdet Erdöl (Ankara), Bülent Gedikli (Ankara), Haluk İpek (Ankara), Salih Kapusuz (Ankara), Mevlüt Çavuşoğlu (Antalya), Mehmet Vecdi Gönül (Antalya), Fahrettin Poyraz (Bilecik), Vahit Kiler (Bitlis), Bayram Özçelik (Burdur), Bülent Arınç (Bursa), Mehmet Danış (Çanakkale), Murat Yıldırım (Çorum), Mehmet Mehdi Eker (Diyarbakır), Recep Akdağ (Erzurum), Hüseyin Çelik (Gaziantep), Mehmet Sarı (Gaziantep), Nurettin Canikli (Giresun), Sadullah Ergin (Hatay), Abdülkadir Aksu (İstanbul), Mustafa Ataş (İstanbul), Egemen Bağış (İstanbul), Nimet Baş (İstanbul), Halide İncekara (İstanbul), Ünal Kaçır (İstanbul), Burhan Kuzu (İstanbul), Mehmet Sayım Tekelioğlu (İzmir), Binalı Yıldırım (İzmir), Nevzat Pakdil (Kahramanmaraş), Mehmet Ali Şahin (Karabük), Mevlüt Akgün (Karaman), Hakkı Köylü (Kastamonu), Mustafa Elitaş (Kayseri), Sadık Yakut (Kayseri), Taner Yıldız (Kayseri), Beşir Atalay (Kırıkkale), Muzaffer Baştopçu (Kocaeli), Nihat Ergün (Kocaeli), Kerim Özkul (Konya), Harun Tüfekçi (Konya), Soner Aksoy (Kütahya), Hasan Fehmi Kinay (Kütahya), Hüseyin Tanrıverdi (Manisa), Durdu Mehmet Kasdal (Osmaniye), Nusret Bayraktar (Rize), Hayati Yazıcı (Rize), Hasan Ali Çelik (Sakarya), Şaban Dişli (Sakarya), Ayhan Sefer Üstün (Sakarya), Cemal Yılmaz Demir (Samsun), Mustafa Demir (Samsun), Suat Kılıç (Samsun), Ahmet Yeni (Samsun), Afif Demirkıran (Siirt), Yahya Akman (Şanlıurfa), Faruk Çelik (Şanlıurfa), Tevfik Ziyaeddin Akbulut (Tekirdağ), Zeyid Aslan (Tokat), Şükrü Ayala (Tokat), Faruk Nafız Özak (Trabzon), Bekir Bozdağ (Yozgat) ve Köksal Toptan (Zonguldak).