CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Faruk Çelik'in seçim çalışması için youtube ve twitter'den yayınladığı tanıtım videosunu Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) şikayet etti.

AK Parti'nin seçime sayılı günler kala baskıyı, kutuplaştırmayı ve istismarı tüm güçleriyle artırmaya başladığını belirten Erdem, medyaya yönelik operasyonlarla tüm basını gasp etmeye çalışan AK Parti'nin, yaptığı baskıların da ötesinde bir yandan da dini ve milli duygularını istismar ederek propaganda yapıyor olduğunu kaydetti.

"Soma Bakanı Faruk Çelik'in son reklam klibinin AK Parti'nin oy için neleri kullanabileceğinin ispatı niteliğinde olduğunu" dile getiren Erdem, "İstiklal Marşı'nın kullanımı, 'Allah bizimle beraber' söylemi, şehit mezarında annelerin gözyaşının gösterimi gibi sahneler tümüyle duygu sömürüsü ürünüdür. Şehit mezarlığının ve mezarın başında ağlayan bir annenin gösteriminin, bir siyasinin şehit tabutuna elini koyarak konuşma yapmasından veya terör saldırısı sonrası gol sevincini unutturmaya çalışan bir siyasinin gözyaşından bir farkı yoktur. Aynı zihniyet Ankara Katliamı sonrası anketlerdeki oy artışına bakarak yükseliş trendlerini gözlemleyecek pragmatizmle de beslenmektedir. Tüm bu çirkin çalışmalara ve oyunlara karşı, biz CHP olarak, bu milletin mukaddesatını kimseye sömürtmeyeceğiz." diye konuştu.

Şikayet dilekçesinde, "298 Sayılı Seçim Kanunu 58. Maddenin 1. fıkrasında yer alan 'Propaganda için kullanılan el ilanları ve diğer her türlü matbuat üzerinde Türk bayrağı ve dini ibareler bulundurulması yasaktır.' ve 2820 sayılı Yasanın 87. Maddesinde yer alan 'Siyasi partiler, Devletin sosyal veya ekonomik veya siyasi veya hukuki temel düzenini, kısmen de olsa dini esas ve inançlara uydurmak amacıyla veya siyasi amaçla veya siyasi menfaat temin ve tesis eylemek maksadıyla dini veya dini hissiyatı veya dince mukaddes tanınan şeyleri alet ederek her ne suretle olursa olsun propaganda yapamaz, istismar edemez veya kötüye kullanamazlar.' ve Anayasa'nın 24. maddesinde yer alan 'Kimse, Devletin sosyal, ekonomik, siyasi veya hukuki temel düzenini kısmen de olsa, din kurallarına dayandırma veya siyasi veya kişisel çıkar yahut nüfuz sağlama amacıyla her ne suretle olursa olsun, dini veya din duygularını yahut dince kutsal sayılan şeyleri istismar edemez ve kötüye kullanamaz.' yasalarına rağmen, Faruk Çelik içinde 'Allah bizimle beraber' gibi kelimeler geçen ve İstiklal Marşı, Türk Bayrağı ve şehit mezarlığı gibi sembolik değerleri de barındıran reklam filmini yayınlayarak açıkça oy toplama amacı gözetmiştir." ifadeleri yer aldı.